X

GP Portugal: Bou en Fujinami delen de buit

Sinds 2008 stond Repsol-Montesa rijder Takahisa Fujinami al op droog. De overwinning van de populaire Japanner op de tweede dag van het FIM WK Trial in het Portugese Paços de Ferreira was dan ook een behoorlijke verrassing. Op zaterdag was er nog geen vuiltje aan de lucht want Toni Bou liet zelfs geen enkele vijf optekenen! Met Albert Cabestany (Sherco) en Adam Raga (GasGas) werd het net zoals in de eerste WK ronde weer een volledig Spaans podium.

Ook Cabestany en Raga scoorden erg laag. Niet helemaal een verrassing want na inspectie van de zones op vrijdag werden de secties op vraag van de rijders moeilijker gemaakt. Takahisa Fujinami die vierde werd op zaterdag was de enige naast Bou die een vijf wist te vermijden. Na een lang gevect met Dougie Lampkin wist James Dabillnog net de vijfde plaats te verzilveren. Dabill was immers sterk gestart, maar viel daarna terug. Het omgekeerde was het geval voor Lampkin die na een mindere start later in de trial terug vocht. Bijna met gelijke punten tegenover Lampkin werd Jeroni Fajardo zesde.

Het podium van dag twee v.l.n.r. Cabestany, Fujinami en Raga

De verrassing of liever schok was groot vandaag want een onuitgegeven podium met het trio Fujinami-Cabestany-Raga en vooral geen Toni Bou in de top-drie! Voor wie era an begon te twijfelen of Toni ‘Dynamite’ Bou ook maar een men’s was kkwam er gelukkig bevestiging. In de negende zone liet de Spaanse superster twee keer een vijf optekenen, dardoor kwam hij in een tie break situation met de Britse veteraan Dougie Lampkin voor de vierde plaats. Aangezien Toni het meeste nullen liet optekenen was hij alsnog vierde. Ondanks enekele bijkomende veranderingen bleek de trial maar weinig uitdaging voor de beste rijders ter wereld. Het bewijs? Funjinami had een totaal van vier (drie in de eerste ronde en één in de tweede ronde) achter zijn naam. Cabestany legde de nodig regelmaat aan de dag om Raga af te houden. Good old Lampkin (34) liet in de tweede ronde zien dat hij nog vlot mee kan met zijn veel jongere tegenstanders. Dougie scoorde net zoals Raga een twee in de tweede ronde om zo de kloof met Bou te dichten. Over de twee dagen werd de  Belg Maxime Warenghien negende in de Junior klasse.

Met een heel drukk periode achter de rug waarin het outdoor WK snel volgde op de laatste indoor ronde krijgen de rijders nu enkele weken rust, ten minste in het WK. De volgende (dubbele) ronde vindt plaats tijdens het eerste weekend van juni het Japanse Motegi.

Zaterdag was een fluitje van een cent voor Toni Bou die makkelijk won.

De WK stand na Portugal

1.Toni Bou 53 ptn
2. Adam Raga 47 ptn
3. Takahisa Fujinami 46 ptn
4. Albert Cabestany 45 ptn
5. Jeroni Fajardo 34 ptn

Credit foto’s: FIM-Live, Honda