X

EWC enduro van start in Spanje!

Neen, hierboven staat geen schrijffout. Integendeel, in haar almachtigheid besliste de FIM de voorbije winter om de benaming van het WK Enduro dit seizoen te veranderen in EWC, Enduro World Championship. De FIM zou een aantal benamingen van wereldkampioenschappen om marketingtechnische redenen willen harmoniseren.

Een versnelling hoger

Onder de nieuwe benaming EWC wil promotor Alain Blanchard het kampioenschap alvast  meer elan geven. ABC, het bedrijf van Blanchard dat het WK Enduro runt,  stopte ondertusssen met de promotie van het Frans kampioenschap Supermoto, om zich volledig op de Enduro toe te leggen. Een aanpak die alvast vruchten afwerpt want ABC wist met Red Bull alvast een krachtdadige hoofdsponsor aan te trekken.

Na afzonderlijke enduro-events sponsort Red Bull ook het WK Enduro.

De kalender werd ook gewijzigd ten op zichte van vorig jaar. De dure verplaatsing naar Mexico werd vervangen door een ronde in Turkije.  Verder werden de wedstrijden zodanig gegroepeerd dat er bespaard kan worden op transportkosten. Op die manier vinden bvb. de GP’s van Spanje en Portugal tijdens twee opeenvolgende weekends plaats. Een beetje vreemd is wel het totaal  ontbreken van een GP in Scandinavië. Zeker als men de grote aantallen Zweedse en Finse deelnemers in het EWC in ogenschouw neemt. Gezien het groeiende succes van de Franse rijders en de daaruitvolgende populariteit bij de toeschouwers vindt ook in 2010 de finale GP van het WK in Frankrijk plaats.

Nieuwe impulsen

Sportief gezien telt de EWC dit jaar een grote nieuwigheid. In 2010 zal er voor de allereerste keer gestreden worden in een vrouwenklasse. Dat betekent immers een logisch vervolg op de competitie voor vrouwen landenteams tijdens de ISDE. Een iniatief dat uiteraard ook kadert  in de “Women ride” filosofie van de FIM en op termijn wel eens erg succesvol zou kunnen zijn. Voorlopig loopt het echter nog niet storm voor deze wereldbeker die over drie GP-weekends verreden wordt. Check hieronder een video met de snelle Française Ludivine Puy (Gas Gas).

Dat de EWC nog groeimarge heeft, mogen we alvast opmaken uit het nieuwe media partnership dat ABC met Eurosport aanging. Gedurende zes jaar werd het WK in Europa uitgezonden door nichezender MotorsTV. Toch vonden Blanchard en verschillende partners een bereik van 16 miljoen potentiële kijkers (abonnees dus) stilaan niet meer stroken met de ambities van het EWC. Bij Eurosport2, waar de Enduro GP’s op de donderdagen erna te zien zullen zijn, heeft men een potentieel bereik van 40 miljoen kijkers.

Met de komst van Rieju, dat het 14e merk is in het EWC, wordt nog maar eens duidelijk dat dit kampioenschap  constructeurs een interessant platform aanbiedt om hun produkten te etaleren.

Kalender EWC 2010

10-11             april                        GP van Spanje            Valverde del Camino
17-18             april                        GP Portugal                  Fafe
22-23             mei                          GP Italië                        Lovere*
12-13              juni                        GP Polen                        Kwidzyn*
19-20             juni                        GP Slovakije                  Puchov
28-29            augustus               GP Griekenland            Serres
04-05           september              GP Turkije                     Fethiye
25-26            september             GP Frankrijk                 Noiretable*

* meetellend voor Women’s Enduro World Cup

Een preview van de E1, E2 en E3 klassen van het EWC vindt u hier.

Credit foto’s: Jonty Edmunds/ABC-WEC, Oscar Carrascosa/Red Bull Photofiles