X

EWC 2010: Pools zand zorgt voor verrassingen

De GP van Polen was qua parcours een trendbreuk met wat we tijdens de drie eerste Meditterane GP’s zagen. Geen smalle paadjes tussen Eucalyptusbossen of klauterpartijen over rotsen maar vooral zandvlaktes stonden op het Poolse menu. Een parcours dat vooral bij de Noord-Europese rijders in de smaak bleek te vallen. Johnny Aubert maakte terug zijn opwachting in de E1 klasse en zou als vanouds voorin meedraaien. De twee thuistenoren, Taddy Blazusiak en Bartosz Oblucki konden geen rol van betekenis spelen.

E1: Meo wankelt, maar valt niet

Op zaterdag kwam de verrassing in de lichtste Enduroklasse uit het hoge Noorden. Op de zanderige ondergrond en lange crossproeven bleken twee Finse ex-crossers zich in hun sas te voelen. KTM’s Eero Remes zou de dagzege opeisen voor zijn landgenoot Matti Seistola. De heroptredende Johnny Aubert werd derde en bleef daarmee zijn grote rivaal Antoine Meo voor. Meo had die plaats vooral te danken aan een tijdsstraf. Tussen de lijnen door gaf Meo aan dat hij op zaterdag concentratieproblemen had. Met Aubert uit de titelstrijd had de Husqvarna kopman geen directe concurrent meer waarop hij zich kon focussen.

Eero Remes, een nieuwe naam vooran.

Terugvechten is de beste verdediging moet Antoine Meo gedacht hebben en op zondag reed de Sudiste ouderwets hard rond op de zandvlaktes.  Meo maakte niet alleen korte metten met zijn rechtstreekse tegenstanders in E1 maar pakte ook nog eens de scratch zege op zondag! Achter hem hield Eero Remes stand. Al lag hij lang in een duel om de tweede plaats verwikkeld met Seistola. Aubert werd uiteindelijk derde ondanks evenwichtsproblemen.

De grote verliezer van het weekend was ongetwijfeld de Spanjaard Cristobal Guerrero die na een ongeoorloofde sleutelsessie niet alleen zijn punten van zaterdag kwijt speelde maar ook op zondag de start werd geweigerd. Guerrero duikelt daardoor van de 2e naar de 5e plaats in de WK-stand.

E2: Ahola vergroot zijn  voorsprong

In de Koninginneklasse gaat het duel tussen Mika Ahola en Ivan Cervantes onverminderd verder. In Polen was de Fin duidelijk in het voordeel op zaterdag. Met een marge van 12.96 sec klopte Ahola Cervantes voor de dagzege. Achter het ongenaakbare topduo duelleerden Thomas Oldrati en Pierre-Alexandre Renet om de laatste podiumplaats. Het recente crossverleden van Renet zou uiteindelijk de doorslag geven. De verrassing van de dag kwam echter van Hans Vogels. Als rechtgeaard Noord-Brabander voelde de Husaberg rijder zich uiteraard kiplekker in het Poolse zand. Vogels mocht met een 6e plaats meteen zijn beste prestatie van dit seizoen laten optekenen.  Het vele trainen in Lommel wierp ook zijn vruchten af voor Jean-François Goblet die 10e werd.

Mika Ahola liet geen steken vallen in Polen.

Op zondagochtend leken de rollen omgekeerd. Cervantes ging nu resoluut aan de leiding, op de voet gevolgd door Ahola. De HM Honda rijder probeerde de Spanjaard onder druk te zetten maar slaagde daar pas aan het eind van de namiddag in. Het was dan ook met een minimaal verschil van 0.80 sec dat Ahola het laken naar zich trok. De ervaren Fin wist zo met 6 extra punten zijn voorsprong in de WK-stand op te trekken tot 14 punten.  De derde plaats ging dit keer naar Oldrati die merkgenoot Renet wist af te houden.

Vogels deed het op zondag nog beter dan op zaterdag en zou als 5e finishen. Goblet werd nu 11e maar duikelt wel de top 10 van de WK-tussenstand binnen, waar hij nu een 9e plaats bekleedt. Jeff werd daarbij wel geholpen door de mechanische pech van Fabien Planet.

Hans Vogels reed zijn sterkste wedstrijd ooit in de EWC.

E3: Knight stevig in het zadel als leider

Drama op zaterdagmiddag wanneer Christophe Nambotin’s ketting breekt op de crossproef en verder rijden onmogelijk wordt.  Vrije baan dus voor David Knight al krijgt die de overwinning niet zomaar cadeau van Simone Albergoni. Marcus Kehr wordt verrassend derde.

Op zaterdag liep Nambotin’s ketting eraf, op zondag was hijzelf ontketend.

Een furieuze Christophe Nambotin leidt gedurende de hele tweede dag de E3. David Knight, die dankzij het uitvallen van Nambotin een riante voorsprong heeft, kan het zich veroorloven controlerend te rijden. Misschien wel iets te want de Manxman zal uiteindelijk ook de tweede plaats aan teammaat Albergoni moeten laten.

Het EWC blijft nog even in Oost-Europa want volgend weekend staat de Slovaakse GP op het programma.

Foto Credits: Enduro ABC, KTM Images/Jonty Edmunds