X

EWC 2O1O: Preview GP Griekenland

Morgenavond begint met de Super Test  (proloog) van de Griekse GP in Serres de tweede helft van het EWC seizoen 2010.  Met nog drie GP’s te gaan, met telkens twee wedstrijddagen, is er nog een maximum van 150 WK-punten te verdienen. Dat betekent dat in nog geen enkele klasse de beslissing al gevallen is. Al zitten de huidige leiders in de WK-standen wel comfortabel in het zadel. Een situatieschets van de WK-standen vind je hier. Maar in een tijdspanne van twee maanden kan er natuurlijk veel veranderen. Vergeleken met de WK-kalenders van andere disciplines lijkt het gat van twee maanden alsof men in de Enduro maar een beperkt seizoen rijdt. WK-promotor Alain Blanchard: “je mag niet vergeten dat er de laatste jaren heel wat andere wedstrijden zijn bijgekomen. Dan hebben we het niet alleen over de World Cup Indoor Enduro maar ook over de Extreme wedstrijden die al vroeg op het jaar beginnen. Daardoor komt de agenda van een endurotopper zowat vol te staan en dan zijn die twee maanden vrijaf tijdens de zomer geen overbodige luxe.”

Werd er in het tussenseizoen weinig gereden dan was het wel druk op de transfermarkt. De grootste verrassingen kwamen van E2 toppers Ivan Cervantes en Mika Ahola.

De twee dagen in Grieks Macedonië beloven alvast loodzwaar te worden.  “Overdag wijst de thermometer tussen de 40°C en 42°C aan” aldus organisator Christos Konstantinidis.  “Een beetje regen zou ook geen kwaad kunnen” vervolgt de Griek, “door de droogte in de bergen en het gevaar op bosbranden zagen we ons genoodzaakt om de route maar liefst 56 km om te leggen.”  “Toch lijkt het dat  het nieuwe rotsachtige  parcours zowel voor toeschouwers als rijders aantrekkelijker wordt” besluit Konstantinidis.   Kan Serres met zijn extreme omstandigheden een scherprechter worden in het WK? Kunnen de WK-klassementen hier op hun kop gezet worden?

Volgende week vinden de rijders nagenoeg dezelfde omstandigheden, zowel klimatologisch als qua terrein, terug tijdens de eerste Turkse Enduro GP in Fethiye. Tijdens het laatste weekend van september vindt dan de finale plaats in het Franse Noiretable. Traditioneel een wedstrijd met veel toeschouwers en dus de ideale afsluiter van een WK.

Foto Credit: ABC Communication