X

Kort nieuws uit de rand van La Chinelle

–       België’s beste endurorijder, Jean-François Goblet, hoopt begin volgend jaar aan de start te staan van de Dakar. De Luikenaar zou het Zuid-Amerikaanse avontuur met een voor hem vertrouwde Yamaha WR450F aangaan.  De motor zou dan klaargestoomd worden door Fret Motorsport, het bedrijfje van David Frétigné.

–       Frétigné zelf zal niet op een Yamaha van Fretos Motorsport rijden in de volgende Dakar. De Franse veteraan tekende immers een contract bij BMW Motorrad Motorsport.  Frétigné zal de Duitsers bijstaan in de verder ontwikkeling van de rallyversie van de GS 450 X.

–        Nog meer Dakaristen in La Chinelle. Zou werden de Congolese-Belg Frank Verhoestraete en de Fransman Alain Duclos samen 27e. Het tweetal plant alvast om volgend jaar terug te komen en beter te doen.

–       De regen maakte het circuit bijna tot een ijspiste. De extreme omstandigheden maakten het niet alleen de rijders, maar ook de machines lastig. De beide Jadoul Motosport Kawasaki KX450F’s raakten oververhit en bleken nadien erg moeilijk te starten. Maar ook de KTM van Thierry Klutz, Filip Van Dijk en Pascal Berlingieri, de Sherco van Mickaël Vukcevic en de KTM van Delannoy, Soyeurt en Neefs, deelden in de mechanische klappen.

–       De zege van de Gas Gas EC 300 van Fors, Melotte, Gauniaux is de derde opeenvolgende voor het Spaanse merk. En ook de derde opeenvolgende zege van een tweetakt motor in La Chinelle. Wie zei er ook al  weer dat de tweetakten dood waren?

–     De editie 2010 was de eerste die georganiseerd werd door Eventsee, het bedrijf van David Rossomme. Met 100 ploegen aan de start en zo’n 20.000 toeschouwers langs de kant was ook deze editie van La Chinelle weer een succes. Tot opluchting van de lokale burgemeester die het vorig jaar, nadat Joël Robert zich uit de organisatie terugtrok, even had gevreesd voor het voortbestaan van dit mythisch sportevenement.

– Joël Robert zelf was uiteraad ook aanwezig in Franchimont. De vijfvoudige wereldkampioen motorcross liet doorschijnen dat hij wel eens totaal zou kunnen stoppen met het organiseren van evenementen met zijn club MUPN (Motor Union du Pays Noir). Dat betekent dus dat de Airbase Supermoto in Florennes op de helling komt te staan. Helemaal geen goed nieuws dus voor de al erg magere kalender van het BK Supermoto.

Foto credits: MXMag.be/Olivier Evrard