X

EWC 2010: apotheose in Noiretable

De editie 2010 van het WK Enduro krijgt dit weekend zijn beslag in het Franse dorp Noirétable, in het departement Loire. Daar kunnen twee Fransen alsnog de titel binnenrijven: Ludivine Puy in de wereldbeker voor vrouwen en Antoine Meo in het WK E1.

De finale in Noiretablé zou weleens dé publiekstrekker van de EWC 2010 kunnen worden. De organiserende club Montoncel Racing heeft het over een “Meo fenomeen” en verwacht dat meer dan vijftigduizend fans de verplaatsing naar het anders zo rustige dorp zullen maken. Die fans mogen zich vanaf vrijdagavond verheugen op spektakel. In en rond Noiretablé werden een aantal Specials uitgezet om duimen en vingers af te likken. Zo belooft de Xtreme een drukbezochte proef te worden. De toppers zullen haast een muur opmoeten, maar voor de Juniors 125 en de dames werd er een alternatieve route voorzien.

In drie klassen is het EWC nog niet beslist. In de wereldbeker voor vrouwen voert de Franse politieagente Ludivine Puy de tussenstand aan. Puy heeft tien punten voorsprong op haar landgenote Blandine Dufrene, die op haar beurt elf punten meer telt dan Audrey Rossat, eveneens een Française. Opvallend: de Françaises rijden allemaal op een Gas Gas.

Het verschil tussen Antoine Meo, de leider in het WK E1 en Eero Remes bedraagt elf punten. Voor de zomerstop had het er nog alle schijn naar dat de Husqvarna rijder naar de wereldtitel zou “cruisen”, nu zal hij moeten knokken tot de laatste dag. Al legt Meo de stress toch bij Remes. “Voor mij is die thuiswedstrijd geen bron van bijkomende stress, maar eerder een voordeel. Als ik in Remes’ plaats zou zijn, zou ik pas onder druk staan.” aldus Meo.  Meo mag dan wel een thuiswedstrijd rijden, datzelfde geldt eveneens voor Johnny Aubert. De Nordiste heeft, met twintig punten achterstand op Meo, nog een theorethische kans om de titel binnen te halen, maar zal dan op pech van zowel Meo als Remes moeten rekenen.

Hans Vogels heeft nog een kans op een top 10 klassering in de E2 eindstand.

Mika Ahola lijkt na drie opeenvolgende wereldtitels op weg naar de volgende in de E2. De Fin won in 2007 al eens de wereldtitel in de Koninginneklasse van de Enduro.  Met een achterstand van drieëndertig punten op Ahola, heeft Ivan Cervantes zijn lot niet meer in eigen handen, maar in Enduro weet je maar nooit. Ook de strijd om de derde podiumtrap lijkt nog spannend te worden. Momenteel wordt de derde plaats in de E2 tussenstand bezet door Tomas Oldrati, die tien punten voorsprong heeft op Pierre-Alexandre Renet. Kan de Normandiër voor zijn thuispubliek, de Italiaan kloppen? Voor Hans Vogels lijkt een top tien klassering in de eindstand van het WK nog mogelijk, al moet hij dan wel minstens 10 punten goedmaken op Fabien Planet. Voor Jean-François Goblet lijkt die top tien een onmogelijke zaak geworden nadat hij de Turkse GP oversloeg.

Foto Credits: ABC Communication, Husaberg