X

EWC Portugal: Here is Johnny!

Vorige week misten de KTM fabrieksrijders in Spanje compleet de start van het WK Enduro. Een week later en de Oranje machine heeft zich herpakt. Johnny Aubert en David Knight lieten zien dat er met hen nog steeds rekening gehouden moet worden. Bovendien pakte hun Finse ploegmaat Eero Remes zijn allereerste GP-zege in de E1-klasse.

E1: Fins onderonsje

Juha Salminen won op zaterdag, de Husqvarna-rijder blijft autoritair WK-leider in E1.

EWC-veteraan Juha Salminen begon zaterdag op zij elan van de Spaanse GP. De Husqvarna-rijder bleek ongenaakbaar. De enige die in zijn buurt wist te blijven was landgenoot Eero Remes. Het duel om de laatste podiumplaats ging tussen twee Fransen: Fabien Planet op de Sherco en Rodrig Thain op de HM Honda. Een afgebroken tussenstuk aan Planet’s motorfiets deed de balans in het voordeel van Thain overhellen. Opvallend was ook de zesde plaats van Cédric Melotte op de Gas Gas EC 250 F.

Eero Remes pakte in Portugal de allereerste GP-zege uit zijn carrière!

Op zondag was er geen kruid gewassen tegen Eero Remes. De Fin pakte de dagzege en daarmee ook zijn allereerste GP-zege. Salminen eindigde tweede maar blijft stevig aan de leiding in de WK-stand. Bijna kregen we een volledig Fins podium in de E1. Matti Seistola kreeg tegen het eind van de wedstrijd echter te kampen met problemen met een elektrische leiding. Cédric Melotte deed het met een 8e plaats net iets minder dan op zaterdag.

E2: Aubert demonstreert

Vorig weekend dienden de KTM fabrieksrijdersnog vroegtijdig in te pakken, nu stond er geen maat op “Johnny Au’”. De Fransman schonk  op de KTM EXC-F 350 zijn allereerste overwinning in het WK Enduro.  Bovendien profiteert Aubert ook van de vierde plaats van Meo. Meo laat zijn motor afslaan in de Extreme Special, daardoor glippen Pierre-Alexandre Renet en Cristobal Guerrero naar plaatsen 2 en 3. Ook voor Ivan Cervantes verloopt de Extreme Special niet geheel naar wens. De Spanjaard beëindigt de dag slechts als 5e.  Hans Vogels klopt “Jeff” Goblet in de strijd om plaats 8.

Ook op zondag blijkt er geen maat op Aubert te staan. Dat Frankrijk naast een motorcrossland intussen ook tot een echt enduroland is uitgegroeid blijk uit het zondagpodium in E2. Aubert wint voor Meo en Renet. De KTM-rijder maakte dit weekend 10 punten goed op Meo. Wordt het nog spannend tussen beide Fransen? Goblet toont zich in ieder geval beste laaglander met een 10e plaats voor, u had het al geraden, Hans Vogels.

E3: The Knighter is back!

Nog geen week geleden hingen er grote vraagtekens boven het verder seizoensverloop van David Knight. Dat de KTM-rijder aan de start stond in Portugal mag op zich al een klein wonder heten, zijn winst op zaterdag misschien wel een mirakel. En toch, de Manxman kreeg de overwinning niet zo maar op een schoteltje. Na dag 1 telde hij maar 4.2 seconden voorsprong op Mika Ahola. Ahola blijft op zijn beurt nipt Christophe Nambotin voor. De dagzege van Knight betekent ook een nieuwe primeur voor KTM aangezien hij met een EXC-F 500 aan de slag is in het EWC.

Op zondag is er minder spanning wanneer Mika Ahola met 17 seconden voorsprong op Knight de overwinning naar zich toe trekt. Nambotin lijkt wel een abonnement op de 3e plaats te hebben want ook nu eindigt de Franse ambulancier op het laagste podiumtrapje.

– Bij de vrouwen blijft Ludivine Puy de absolute heerseres. Ook nu schrijft de politieagente beide dagzeges bij op haar palmares. Al komt Laia Sanz op zaterdag toch wel dicht in de buurt van Lulu. Blandine Dufrene wordt op beide dagen derde.

– De Fin Matti Hellsten liet in Portugal opnieuw twee dagzeges optekenen en werpt zich daarmee  op als belangrijkste kandidaat voor de Junior-wereldtitel.

De volledige resultaten van de GP van Portugal vindt u hier.

Foto Credits: KTM Images/Jonty Edmunds