X

Voorbeschouwing BK Motorcoss Mons

Nu zondag gaat het BK Motorcross 2011 van start in het Henegouwse Mons (Bergen). Op de zandomloop van le Bois brûlé gaan de beste motorcrossers van België voor de eerste keer met elkaar in de clinch om de Belgische titel bij de Lotto Trophy Inters Open en de Radson Trophy MX2.

Lotto Trophy Inters Open

Nadat hij in 2010 slechts twee BK-proeven reed, zal Clément Desalle zich dit jaar terug op het volledige BK richten. De Waal wil net als in 2009 Belgisch kampioen motorcross worden. Toen klopte hij Ken De Dycker. Ook Ken De Dycker aast dit jaar op revanche. In het verleden werd de Vlaams-Brabander al Duits (2005) en Brits kampioen (2006), maar de Belgische kroon ontsnapte hem tot hiertoe. Beiden heren zullen dan eerst wel moeten afrekenen met Steve Ramon. Ramon toonde zich in het verleden een absoluut heerser op de Belgische omlopen en won tussen 2004 en 2010 maar liefst vijf keer de Belgische titel.

Ramon, Desalle en De Dycker mogen dan wel de favorieten zijn, toch zijn zij niet de enige titelkandidaten. Zo krijgen ze uit eigen land concurrentie van Kevin Strijbos en Jeremy Van Horebeek. Strijbos wist nog nooit een Belgische titel op zijn naam te schrijven, afwachten of het hem dit jaar zal lukken. Van Horebeek mag dan in de GP’s nog steeds in de MX2 klasse uitkomen, sinds het BK van vorig jaar weten we dat hij zich ook op een zwaardere machine kan handhaven.

Davide Guarneri (Bud Racing Kawasaki) werd vorig seizoen derde in het BK.

De Belgische toppers krijgen ook buitenlandse concurrentie in de personen van Shaun Simpson en Davide Guarnieri. Voor Schot Simpson wordt het zijn eerste volledige Belgische campagne. Guarneri was vorig jaar al enthousiast over het BK en rijdt ook dit jaar de hele cyclus. Daarnaast zijn er nog heel wat outsiders die voor een verrassing kunnen zorgen. Te beginnen met het Diga Racing KTM-duo Nick Triest en Jeremy Delince. Maar ook Jurgen Van Nooten, Marvin Van Daele, Manuel Priem kunnen verrassen.

Radson Trophy MX2

De jongens van de “lichte cavalerie” gaan dit jaar op zoek naar een nieuwe patron. Een aantal namen dringen zich op, maar toch lijkt het een erg open strijd te worden. Met ambitieuze jonge wolven als Kevin Fors en  Jérémy Coen zou de Belgische kampioen MX2 voor het eerst sinds lang nog eens een Waal kunnen worden. Maar dan moeten ze wel eerst afrekenen met Jens Getteman die vorig jaar al een goede vorm etaleerde in het BK. Opvallend is ook de terugkeer van Dennis Dierckx. Dierckx pakte in 2006 de Belgische MX2 titel en doet daar nu terug een gooi naar. De Belgen krijgen overigens met concurrentie uit Nederland af te rekenen. Jongens als Jeffrey Meurs, Mike Kras en Mark Boot azen op podiumplaatsen.

Palmares Mons MX1

 

2010: Xavier Boog (Kawasaki)
2009: Clément Desalle (Honda)
2008: Jonathan Barragan (KTM)
2007: Steve Ramon (Suzuki)
2006: Kevin Strijbos (Suzuki)
2005: Stefan Everts (Yamaha)
2004: Cédric Melotte (Yamaha)

Credit foto: CDS, Kawasaki