X

EWC 2010: preview GP Griekenland

Dit weekend beginnen de tenoren van het EWC aan hun tweede seizoenshelft. Dat doen ze in Griekenland. De bakermat van de beschaving maakt woelige socio-economische tijden mee en dus zal een verzetje wel welkom zijn. In tegenstelling tot voorgaande edities vindt de Griekse ronde van het EWC dit keer niet plaats in Serres maar wel in Kalampaka. Kalampaka is een stadje van 27.000 inwoners in Thessalië. Het stadje werd bekend om de Meteora, zes Grieks-Orthodoxe kloosters die bovenop natuurlijke rotszuilen zijn gebouwd. De Meteora werden door de UNESCO als Werelderfgoed geklasseerd. Tot zover de toeristische info.

E1: Finnen favoriet

Juha Salminen voert de tussenstand aan in het WK E1.

In de lichtste klasse van het EWC zou er al veel moeten mislopen om een niet-Fin zich tot wereldkampioen te zien kronen. Wij kijken vooral met belangstelling uit naar de progressie van Matti Seistola. Een paar jaar geleden gold Seistola nog als een subtopper in het WK MX2. Is hij in staat om de door de wol geverfde Juha Salminen dit jaar  van de wereldtitel E1 te houden? De toekomst zal het uitwijzen. Of mogen we in Griekenland weerwerk verwachten van Eero Remes. De man die zelfs naar Finse normen als erg zwijgzaam wordt bestempeld moest in Sicilië en Turkije de Husqvarnarijders laten bedijen. Niettemin staat Remes nog altijd op de tweede plaats in de WK-tussenstand, voor Seistola. Achter het dominante Finse trio lijkt Rodrig Thain de enige Zuid-Europeaan die af en toe een stukje mee kan blazen met de geweldenaars uit het hoge Noorden. Nog iemand om naar uit te kijken is Cédric Melotte. De Namenaar is sinds kort de officiële Gas Gas-rijder in het WK E1. Maar tot dusver zat het Melotski nog niet echt mee. Alleen in Portugal wist Melotte te scoren. Op de flanken van de Etna kwam Melotte zwaar ten val met een opgave tot gevolg en in Turkije gaf zijn motor al op de eerste dag de geest.

E2:  Houdt Meo stand?

Nadat hij zich vorig jaar al tot wereldkampioen E1 kroonde, is Antoine Meo nu op weg om dat huzarenstukje te herhalen in de koningsklasse. Althans zo lijkt het er op. Een eventuele wereldtitel E2 van Meo zou weleens heel belangrijk kunnen zijn voor Husqvarna.  Op die manier zou het Italiaans-Duitse merk de hegemonie van KTM kunnen doorbreken. Meo’s voornaamste tegenstander, Johnny Aubert, wordt dit jaar overmand door pech en blessures. De Noord-Franse KTM-rijder staat dan ook maar op een voor zijn doen teleurstellende vijfde plaats in de WK-tussenstand.  Na Meo is het enigszins verrassend Ivan Cervantes (op de introfoto) die de meest regelmatig is. Cervantes verrast in die zin dat hij met een 250cc tweetaktmachine een meute 450cc viertakten achter zich weet te houden. Echte uitschieters had de Spanjaard tot dusver nog niet, misschien komt zijn eerste dagzege er in Griekenland aan.

Goblet is aan een sterk EWC-seizoen bezig.

Jean-François Goblet blijft het ook dit jaar goed doen. De Luikenaar prijkt op een achtste plaats in de WK-stand en is daarmee een van de betere privateers. Kan hij in Griekenland zijn eerste top-5 finish van het seizoen scoren? Hans Vogels zakte na zijn DNF op dag 2 in Turkije terug naar een 10e plaats. De Husaberg-rijder zou in Griekenland al terug een plaatsje kunnen winnen want de Portugees Goncalo Reis telt amper 2 punten meer dan hij.

E3: Wie klopt Ahola

Mika Ahola heeft een riante voorsprong in het WK E3.

Vooraf had allicht niemand Mika Ahola tot gedoodverfd favoriet voor de wereldtitel E3 durven uitroepen. De Fin moest in de E3 immers de strijd met David Knight in diens favoriete klasse aangaan. Maar de HM Honda-rijder begon in Spanje meteen sterk aan het WK en pakte op beide dagen de volle buit. Tezelfdertijd diende Knight op te geven met een blessure. Daarna leek er zich een duel te ontwikkelen tussen Ahola en Gas Gas-fabrieksrijder Christophe Nambotin. Maar de Fransman kent elk jaar wel eens een moeilijk moment en dat kwam vorig weekend in Turkije. Nambotin moest met pech aan de kant op dag twee.  In Kampalaka zien we een oude bekende terug in de E3. Voor het eerst sinds 2006 staat Kurt Caselli nog eens aan de start van een Enduro GP.  Afwachten hoe de Amerikaan het ervan af zal brengen.

De tussenstanden van het EWC vindt u hier.

Foto Credits: ABC Communication