X

Belgische wereldkampioene BMX!

De lijst met huidige of ex-motorcross kampioenen die hun eerste stappen in de BMX zetten is waanzinnig lang. De link tussen deze sport is dan ook duidelijk. En dat geldt ook voor het wederzijdse respect tussen deze twee disciplines. We zijn dan ook fier om te kunnen melden dat er in België ook BMX-vlak hard aan de weg wordt getimmerd want sinds het voorbije weekend heeft België er een nieuwe wereldkampioene bij. Voor het eerst in 15 jaar heeft België nog eens een wereldkampioen in BMX en daar zorgde de kleine Kjelle Poets voor!  Ze had een prima start en zette goed door in de eerste bocht, wat haar al een comfortabele voorsprong gaf en die bouwde ze verder uit zodat ze onbedreigd naar de overwinning fietste. De 7-jarige Kjelle Poets van BMX 2000 Dessel is de nieuwe wereldkampioene bij de girls 5-7 jaar. De Lommelse haalde het op het WK in Kopenhagen vlot in de finale, nadat ze ook al haar drie reeksen had gewonnen. Naast een gouden behaalde Dessel met Pjotr Paeshuyse (boys 11) en Karo Vertessen (girls 13) nog twee bronzen medailles. Ook Jenna Verbraeken (girls 8) geraakte tot in de finale, maar kwam ten val en werd achtste. Shannen Smets werd zesde bij de cruiser girls 17-24.

Nog nooit was het WK voor BMX 2000 Dessel zo succesvol.  Pjotr Paeshuyse heeft hiermee zijn revanche beet voor zijn pechfinale op het Europees kampioenschap. Daarin kwam hij ten val toen hij op een tweede positie zat. Nu hing hij in de finale lange tijd op een verloren positie, maar kon knap doorzetten en in de laatste bocht van de vijfde naar de derde plaats draaien. Karo Vertessen profiteerde van een duel om de plaatsen één en twee om een plaatsje dichterbij te schuiven. Ze werd derde achter een Franse en haar Nederlandse teamgenote Merel Smulders.

Naast de finaleplaatsen van Jenna Verbraeken en Shannen Smets (cruiser) zagen we ook nog een ijzersterke Brett Jacobs. Hij won zijn reeksen, 1/8ste en kwartfinale maar in de halve finale kwam hij ten val nadat hij een gevallen voorligger niet kon ontwijken. Halve finales waren er ook voor Lauren Stevens, die evenwel vanuit baan 8 moest vertrekken, en verder Jinke Verbraeken, Renzy Simsek en Shannen Smets, deze keer bij de women 17+. Nog meer rijders geraakten tot in de kwartfinale: Wout Geukens, Mathijs Verhoeven, Talitha Van Hoof, Nick Hermans, Nico Van Dartel, Ton Cleijne en Koen Van Duffel.

“Ik vind de drie podiumplaatsen op een WK fantastisch,” zegt voorzitter Frank Smets. “Zonder meer een unicum in de geschiedenis van de club. Als coach is het mijn tweede wereldtitel. Bij de vorige Belgische wereldtitel, die van Ellen Bollansée in 1995, was ik ook haar coach. De drie podiumplaatsen voor België zijn trouwens ook nooit gezien voor België en dan is het bijzonder plezant dat die worden ingevuld door mensen van onze club. Ik heb het trouwens nagerekend: bij de leeftijden tot 14 jaar had België evenveel podiuplaatsen dan de Nederlanders en ook dat is nooit gebeurd. Wat me nog het meest deugd doet, is dat de drie rijders op het podium alledrie de wekelijkse clubtrainingen volgen, los van teams en andere coaches. Een bewijs dat die trainingen echt wel op niveau zijn.”

Proficiat aan alle riders, hun familie en begeleiders.