X

Quarantaine-check met Kay de Wolf

Twee jaar geleden zat Kay De Wolf nog op de 85cc. Nu is ‘the red hurricane’ bezig aan zijn rookiejaar in de EMX250. Dat De Wolf grote stappen zet, is dan ook een understatement. Sinds hij in de zomer van 2018 voor Husqvarna tekende gaat het hard voor de 15-jarige Eerselnaar.

Niet meer kunnen doen wat je graag doet vergt veel van ons in deze quarantainetijden. Voor de meesten onder ons is het oervervelend om even niet te kunnen crossen voor anderen voelt het alsof ze een lichaamsdeel moesten afstaan. Ik beeld me in dat het voor veelrijder Kay pittig is om nu zonder motor door het leven te moeten. Normaal gesproken had de Rockstar Energy Husqvarna coureur het voorbije weekend zijn tweede EMX250 race gereden in het Portugese Agueda.

Jouw ma gaf aan dat je al eens een handje toesteekt in de familiezaak (red. Hoveniersbedrijf & Boomkwekerij De Hobbit).
Kay De Wolf: “Klopt, Ik vind het wel leuk om eens te doen. Vorige week waren we een laatste keer langsgegaan om een tuin afmaken. Met houtblokken hadden we een muur gemaakt en het eindresultaat was mooi om te zien. Dat geeft dan wel een fijn gevoel. Het is ook een mooi vak vind ik, al is het best hard werken. Op zich vind ik dat ook helemaal niet erg.”


Gebruik je sommige klussen dan als een training?
De Wolf:
“Hahaha, ja soms wel! Bijvoorbeeld als ik met kruiwagens op en neer moet gaan dan probeer ik het zo snel mogelijk te doen.”

Hoe zit het nu met jouw echte trainingsroutine?
De Wolf:
“Qua aanpassing is het niet zo anders. Die twee keer motortraining valt nu weg dus werken we nu meer op fysiek. Maar zo was het eigenlijk al heel vaak tijdens de winter. Oké we hebben ook wel dikwijls in Spanje gezeten om het slechte weer hier te vermijden toch deden we dan ook veel conditietrainingen. Gelukkig kan ik nog wel in de gym van het team werken. Zo heb ik ook nog regelmatig contact met Rasmus (red. teammanager) en Jed (Beaton). Alleen Thomas-Kjer Olsen is niet meer hier, die is terug naar Denemarken.”

Heb je de knop al omgedraaid in deze moeilijke situatie?
De Wolf:
“Ik heb me er al wel bij neergelegd dat het even gaat duren vooraleer we weer wedstrijden rijden. Liefst van al wil ik weer rijden natuurlijk, hoe vroeger hoe beter. Maar het moet wel veilig kunnen.”


Tijdens de voorbereidingswedstrijden in Lacapelle en Hawkstone liep het al lekker en in Valkenswaard leek het alsof je al jaren op de 250 reed. Had je dat soort van resultaten zelf verwacht?
De Wolf: “Ik had zeker een goed gevoel op de 250. Het ging echt lekker heel de winter eigenlijk. Ik heb sinds het begin nog veel stappen gemaakt. In het zand zat ik regelmatig op één tot 2 seconden van TKO of Jed. Dat mijn snelheid in het zand heel goed was, wist ik dus al. De manier waarop ik me voor eigen publiek in Valkenswaard liet zien, heeft me zeker plezier gedaan.”

Wat heeft jou het meest verrast bij de overstap van de 125 naar de 250?
De Wolf: “Hoe snel ik het onder de knie had! Ik reed op de 125cc al wel van onderuit dus had ik verwacht dat ik het fijn zou vinden op de grotere motor. Dat bleek ook wel want ik had heel snel de flow te pakken! Op zich was de snelheid dus meteen oké maar deze winter hebben we nog grote stappen gemaakt. Ik werd daarnaast ook fitter en sterker fysiek. Zo merkte ik bij het uitkomen van de bochten wel dat de motor veel meer kracht heeft, hij wil van je weg. Om ‘m kort bij mijn borst te houden was eerst moeilijk maar na verloop van tijd ging dat beter en word je sterker en sterker.”

We moeten nog even wachten op harde banen in het EK. Hoe gaat in dat soort werk?
De Wolf: “In het begin toen we in Spanje trainden was het wat zoeken met de power. Maar net op het harde hebben we de grootste stappen gemaakt. Jammer dat we onze skills nog niet hebben kunnen laten zien maar ik denk dat we er redelijk goed voor staan.”


Ben je iemand die weinig wedstrijdritme nodig heeft. Je stond er al meteen in Hawkstone Park dit jaar.
De Wolf: “
Het was meer dat je er weinig had aan wedstrijdritme… Het kwam erop aan wie het beste was in de modder en dan was het overleven. Niet normaal hoe nat het daar was!”

Modder ligt je wel!
De Wolf:
“Precies, al regent het drie weken aan een stuk… dan vind ik het nog altijd leuk om te rijden. Modder is altijd gaaf, een beetje spelen enzo. Of het nu boven de 40° C is of -10° C ik wil altijd rijden!”

In sommige kampioenschappen wordt gesproken over rijden zonder publiek, je lijkt me een rijder die voortgestuwd wordt door het publiek?
De Wolf: “Tja, je merkt een klein beetje van het publiek al denk ik dat het niet zoveel zou uitmaken qua rijden. Je bent toch gefocust op het rijden. Wie weet misschien is het een oplossing als het niet anders kan? Van de ene kant is er wat meer spanning zo’n thuisrace, maar goed presteren voor je thuispubliek is een heel leuk gevoel!”

Jeffrey Herlings gaf tijdens de MXGP Studio Show aan dat hij zich verveeld en zich op Netflix binge-watchen heeft gestort. Heb jij nog iets leuks ontdekt de voorbije weken?
De Wolf: “Nee hoor, ik heb zelfs minder dan normaal achter Playstation, TV of iPad gehangen. Maximum een uurtje per dag. Ik ben dan ook een nieuw projectje begonnen: Thuis achter ben ik een baantje aan het bouwen om te BMX’en. Eerst was het maar een klein baantje maar eens je daarmee begonnen bent.. Van kleine bulten werd het telkens groter. Daar ben ik inmiddels meer dan vier weken mee bezig. Ik rij nu ook veel BMX maar ook het  bouwen vergt veel tijd. Je bent niet alleen met de aarde bezig, het moet ook hard worden. Maar het is wel mooi geworden: vette dirtjumps met enkele kombochten erin.”

Jouw jongere broer Raff deed aan BMX op hoog niveau. Heb jij ooit competitie gedaan?
De Wolf: “Dat niet, ik deed het alleen als training.Van de ene kant lijken BMX en motorcross op elkaar maar er zijn ook grote verschillen zoals het gewicht. Aan de andere kant ben ik op de fiets ook een hele dag aan het whippen, dingen die je ook op een motor zou doen dus.”

Ben je ook een fietsfanaat naast jouw eigen trainingen. Volg je bepaalde renners of zo?
De Wolf: “BMX volg ik een heel klein beetje maar wielrennen is niet mijn ding. En in Nederland hebben we natuurlijk wereldtoppers in de fietscross zoals Niek Kimman, Twan van Gendt, daarvoor Raymon van der Biezen…”

Online motorcrossen is toch nog heel anders dan waar de wegrenners nu mee bezig met hun virtuele wedstrijden. Ben jij zelf een gamer?
De Wolf: “
Spellen zoals de MXGP video game of Supercross doe ik wel. Ook formule 1, dat doe ik met zo’n raceseat. Dat maakt het wel echter, heel gaaf dus. Thomas (Kjer Olsen) heeft ook zo’n speciaal racestoeltje en mijn monteur Julien nu ook! Af en toe rijden we met z’n drieën. Julien heeft zijn seat nog maar pas maar je merkt wel dat hij er wat van kan. Ik verlies altijd.”

Blijven oefenen! De sfeer binnen het team lijkt in ieder geval goed en nu Olsen weer topfit kan herbeginnen, opent dat perspectieven.
De Wolf: “Zeker iedereen is helemaal fit en Jed was ook heel sterk aan het seizoen begonnen. Er is een goeie sfeer binnen het team en die flow stuwt iedereen vooruit. Je merkt dat alle mensen van het team zich goed voelen en op de juiste plek zitten.”


Ben jij een muziekliefhebber?
De Wolf: “Niet echt. Als je me vraagt waar ik nu naar luister is het niets in het bijzonder of zo. Ik heb ook geen zin om playlisten te maken of zo. Het zijn voor mij vooral Engelstalige nummers. Dingen zoals de Spotify workout playlist, Tophits workout, Beast Mode, hiphip workout… Muziek die energie geeft en oppept. Als ik aan het omkleden ben voor een wedstrijd staat die Beast Mode playlist wel eens op. En “Sandstorm” (red. dansnummer van Darude) dat ze in Valkenswaard vond ook wel vet, dat had ik nog nooit gehoord op een GP!”

Echt? Ze hebben het jarenlang voor elke start gespeeld. Tot je het was beu gehoord!
De Wolf: “Ha, ha, ha dat wist ik niet. Jordy Van Dijk vind ik ook heel cool. Zoals zijn nummer ‘Reality’, super vet!”

Vorig jaar heb je samen getraind met Jason Anderson en Zach Osborne hoe was dat?
De Wolf: “Echt leuk om met hen te trainen en te zien hoe zij in het zand rijden. Zij rijden heel anders. Zo kwamen ze er achter dat ik in Lommel een lijn had die veel sneller was. Mooi om die verschillen in stijl te zien! Ze waren allebei ook heel tof in de omgang. Goeie gasten gewoon, gewone mensen, geen supersterren of zo.”

Van wie heb je het meest opgestoken voor je bij Husqvarna terecht kwam?
De Wolf: “Er zijn wel enkele trainers geweest bij mijn vorige team maar eigenlijk heb ik toch het meeste geleerd door zelf te doen. Zoveel mogelijk rondjes rijden en véél tijd op de motor doorbrengen!”

Heb je er een idee van hoeveel uren je in totaal al op de motor hebt gezeten?
De Wolf:
“Veel, héél veel! Normaal twee tot drie keer per week trainen met de motor en dan soms nog een beetje pitbiken ernaast. Op één zomer had ik eens 209 uur op de pitbike gezet. Dus tel maar uit!”

Ook op de pitbike kan je veel leren.
De Wolf:
“Zeker. Spelenderwijs pik je veel op: balans, behendigheid allemaal dingen die je net goed kan leren op ’n pitbike. Dat neem je toch mee op een grotere motor.”

Het is nog vroeg dag maar de snelheid op de kwartliter is er al. Zien we jou volgend jaar in het WK MX2?
De Wolf:
“Dat ligt aan het team, dat moeten zij beslissen. Ik zou dit jaar ook nog een jaar EMX 125 kunnen rijden maar nu doe ik in ieder geval al ervaring op de 250 op. We hebben niet gepland dat ik volgend jaar al GP’s zou rijden.”

Bedankt voor jouw tijd!
De Wolf:
“Graag gedaan.”

Tekst: Tom Jacobs
Foto’s:
shotbyBavo, JP Acevedo, fam. De Wolf, Red Sand MX Park