X

Interimkrachten in het WK MX1

Wat is er toch aan de hand met het WK MX1? De afgelopen weken raakten er maar liefst vier rijders uit de top-10 van het WK geblesseerd.

Opvallend is wel dat zowel Steve Ramon, David Philippaerts als Clément Desalle vervangen worden in hun teams. We hebben het ooit anders gezien. Kevin Strijbos stond al lang bovenaan Rockstar Energy Suzuki’s shortlist met vervangers. En de Wuustwezelnaar heeft zich in de twee wedstrijden die hij op de fabrieks-Suzuki reed dan ook uitstekend van zijn taak gekweten. Vanaf de volgende GP, in het Duitse Gaildorf krijgt Strijbos het gezelschap van de Nieuw-Zeelander Cody Cooper in de Rockstar Energy Suzuki-truck. Bij Monster Energy Yamaha werd Philippaerts vervangen door de Spanjaard Carlos Campano. Campano werd in 2010 nog wereldkampioen MX3 maar kwam tot hiertoe nauwelijks uit de verf in het WK MX1. De steun van Yamaha Spanje zal allicht ook een rol gespeeld hebben in de keuze van de Andalusiër als vervanger van Philippaerts.

De belangrijkste redenen voor deze vervangingen moeten we allicht zoeken in het feit dat beide teams met respectievelijk Rockstar Energy en Monster Energy grote sponsors aan boord hebben. Beide Energy Drink-giganten willen vooral dat de motorfietsen waar ze geld inpompen niet ongebruikt onder de voortent van een teamtrailer blijven staan op een GP. Kortom, de kleuren van de sponsors moeten gezien worden want de sponsors betaalden voor 2 rijders.

Dat men bij het Suzuki-fabrieksteam Desalle pas binnen twee weken vervangt door Cody Cooper heeft wellicht alles te maken met timing. Want waar haal je zo vlug een rijder met ervaring op Suzuki RM-Z 450’s die zichzelf niet belachelijk maakt op wereldniveau? Met amper 4 dagen tussen de Lotto Trophy-wedstrijd op de Keiheuvel en de Britse GP in Matterley Basin was er te weinig tijd om te reageren. Maar al op woensdagavond kondigde Rockstar Energy Suzuki Cody Cooper als vervanger van Desalle aan. Het geeft gewoon aan dat ook de MX GP’s alsmaar professioneler worden. Voor jongens als Strijbos, Campano en Coopers zijn dit uitgelezen kansen om te bewijzen wat ze in hun mars hebben. En wie weet houden zij er een contract voor volgend seizoen aan over…

Foto Credit: Suzuki Racing/Ray Archer