Kemea Reytec van de Laar race report

Een stralende lentezon zorgde afgelopen weekend voor de eerste echt aangename motorcrossdag die we dit jaar in België gekend hebben. Een aangename temperatuur en een talrijk opgekomen publiek maakten van deze eerste proef van het Belgisch kampioenschap een mooie dag op de zanderige omloop in Bergen. Het Kemea Reytec van de Laar Yamaha- team was op ‘le circuit du bois brûlée’ vertegenwoordigd met Ludovic Brevers en Andre Park.

Ludovic trad in Bergen aan met zijn 125cc en had bij de start hiermee een nadeel ten opzichte van de viertakten. In de eerste manche kende Ludovic een vrij goeie start en hij kwam na 1 ronde als 15e over de streep. André kende een hele goeie start en reed na 1 ronde op de vierde plaats. Beide Kemea rijders hadden het goeie ritme onmiddellijk te pakken. Park schoof in de tweede ronde door naar de derde plaats en werd aan de finish gevolgd door Ludovic, die een knalronde achter de rug had en maarliefst 11 plaatsen goedmaakte in 1 ronde. Andre kwam halfweg de wedstrijd even ten val en verloor enkele plaatsen. Hij moest even opnieuw zoeken naar het juiste ritme en kwam mooi als vijfde over de streep. Ludovic kon vooraan de leiders niet meer bedreigen en kwam als 3e over de finish.

In de tweede manche nam Andre opnieuw een raketstart. Hij kwam in de top 5 de eerste bochten door en stootte onmiddellijk door naar de leiding. De topfavorieten, waaronder ook Ludovic Brevers, kwamen allen in de eerste ronde ten val en moesten van helemaal achteraan terugkeren. Vooraan bepaalde Park het tempo gedurende drie ronden maar moest dan de Zweed Jonsson voorlaten. Hij verkoos geen risicos te nemen, reed zijn eigen tempo en kwam mooi als tweede over de finish. Brevers hernam de wedstrijd in 30e positie en begon opnieuw aan een mooie remonte. Hij kwam uiteindelijk als negende over de finish.

In de eindstand van de Monster Energy MX2 Trophy werd André knap derde na de Zweed Jesper Jonsson en Damon Graulus. Ludovic werd uiteindelijk nog vijfde in de eindstand.

Andre Park : ‘ Ik had helemaal niet verwacht om op het podium te finishen maar ik ben heel blij hiermee! Ik had de voorbije weken niet veel gereden door een kleine blessure en had dus geen grote verwachtingen. Het rijden ging echter heel goed en ook mijn starts waren goed. Ik sukkelde even na mijn val in de eerste manche maar uiteindelijk kwam het goed en kan ik hier met een goed gevoel vertrekken.’

Ludovic Brevers: ‘Mijn snelheid vandaag was heel goed en daar put ik veel vertrouwen uit. De 125cc moest zeker niet onderdoen voor de viertakten in de wedstrijd. Mijn starts waren wel niet zo goed maar in de eerste manche kon ik mooi terugkeren. In de tweede manche kwam ik in de eerste ronde al ten val en moest ik helemaal achteraan beginnen. Dit geeft wel vertrouwen voor volgende week in Italië voor de eerste wedstrijd van het EK. Het rijden gaat het ganse seizoen al vrij goed en ik ga dan ook met podiumambities naar Italië. Ik heb stiekem al liggen dromen van de rode plaat, maar dat zal zeker niet makkelijk worden. Ik ga er alvast alles aan doen om zo dicht mogelijk te finishen.’

Cyril Genot reed in het Nederlandse Heerde de eerste proef voor het EK 85cc. Cyril had in beide manches een slechte start maar slaagde er met een vierde en een zesde plaats toch in om vierde te worden in de eindstand. Freek van der Vlist won in Heerde de eerste proef voor het ONK 125cc. Freek won beide manches maar werd in de eerste manche een tijdstraf toegekend (teveel geluid) en naar de tweede plaats verwezen.

Komend weekend wordt in het Italiaanse Arco di Trento de vierde GP van het seizoen gereden. Naast Petar Petrov in de MX2 klasse zullen Ludovic en Freek van der Vlist hun eerste wedstrijd tellende voor het EK 125cc betwisten.

Foto Credit: ‘CDS’