X

ONK Axel: Jeffrey Dewulf blinkt uit!

2014 April 26 – Axel: Na weken voorbereiding was de dag des oordeels dan eindelijk hier. Het ONK circus streek neer in het Zeeuwse Axel en dat met deelnemersveld om U tegen te zeggen.

De spits mocht afgebeten worden door de 85cc piloten. Daarin zagen we in de eerste heat een kopstart voor Jorge Prado Garcia. De Spanjaard werd echter snel achterhaald door Jago Geerts. De man uit Balen nam de leiding en stond deze niet meer af. Achter zich speelde nog een duel af tussen Spanjaarden voor de tweede en derde plaats, een duel dat na een crash van Prado Garcia in het voordeel van Sergi Notario Lopez werd beslist. In de tweede reeks ongeveer een gelijklopend scenario als in de eerste manche. Het is de Spanjaard Jorge Prado die het snelste uit het starthek loskomt maar na enkele ronden is het de Belg Jago Geerts die zich autoritair op kop nestelt.

In de 125cc zagen we Max Engelen de kopstart nemen. De man uit Maarsbergen (NED) kon even de man in vorm Davy Pootjes afhouden tot Engelen de fout inging. Max Engelen hervatte de strijd als tweede, de plaats waarop hij ook finishte. Dani de Vries eindigde voor een, na een slechte start, terugkomende Cyril Genot. De Brit Conrad Mews vervolmaakte de top vijf van de eerste manche. De tweede manche leek wederom een Davy Pootjes show te worden tot zo’n 7 a 8 minuten een oponthoud hem terugwees naar de tweede plaats. Max Engelen nam de leiding over, weerde zich tegen een terug opkomende Davy Pootjes en won. Zo wint Max Engelen niet alleen de tweede reeks maar ook de dagoverwinning in het ONK van Axel.

Eerste MX2 manche van de dag is kort samen te vatten in drie woorden. Kopstart, Herlings, Winst. Gelukkig waren er nog Jordi Tixier en Romain Febvre die op hun beurt een robbertje vochten om de tweede en derde plaats. Een gevecht dat beslecht werd in het voordeel van Jeffrey Herlings teamgenoot, Jordi Tixier. Aleksandre Tonkov en Petar Petrov vervolmaakte de top vijf van de eerste manche. Waarin Brent Van Doninck knap achtste finishte. Voor de MX2 tweede manche kregen we dit keer geen kopstart van Jeffrey Herlings, deze eer was er weggelegd voor Aleksandr Tonkov. Jeffrey Herlings nam echter wel meteen het commando over. Een positie die de Brabander niet meer afgaf. Sterk nog de KTM Red Bull piloot maakte er een ware demonstratie van door sommige ronden meer dan 7 seconden sneller over het parcours te gaan. Romain Febvre finishte tweede voor zijn teamgenoot Aleksandr Tonkov. In het dagklassement ging Herlings met de grootste bos bloemen lopen voor Romain Febvre en Jordi Tixier.

MX1 kon rekenen op een mooi startveld. In de eerste manche ging de kopstart naar de Britse Husqvarna piloot Nathan Watson. De Brit die gisteren nog van het afgelaste Foxhill afzakte naar Axel leidde de eerste paar ronden tot het duo Tyla Rattray & Joel Roelants het genoeg vonden en er vandoor gingen. Zei maakte er op hun beurt er een interessant schouwspel van. Roelants reed naar Rattray, loste weer een beetje, reed weer naar Rattray en loste weer een beetje om uiteindelijk op het wiel als tweede te stranden. Jeffrey Dewulf finishte knap derde.

Onze Brit Nathan Watson kende in de laatste ronde van de eerste reeks enorme pech en viel stil, zonder benzine. Zo kon hij z’n schitterende reeks niet bekronen met een resultaat. Hierdoor schoof De Reuver naar plaats vier en Klein Kromhof naar vijf.

Wederom kregen we een interessant wedstrijd verhaal met verschillende leiders. Jeffrey Dewulf nam met z’n Yamaha de kopstart voor Jens Getteman en Joel Roelants. De 24MX Honda piloot Getteman pushte enkele ronden en ging naar en over Dewulf om enkele ronden het pak aan te voeren. De opgerukte Tyla Rattray, de winnaar van reeks 1, drukte na enkele ronden droom van de comeback makende Getteman de kop in. Géén overwinning voor Jens Getteman maar wel een knappe vijfde stek achter Klein Kromhof, Brakke, Dewulf en Tyla Rattray. In het dagklassement zagen we Tyla Rattray op het hoogte schavotje voor Jeffrey Dewulf en Herjan Brakke.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven
Foto: Frederik Van Eeckhoven