X

Jago Geerts kroont zich in Rhenen als ONK Kampioen

Het 85cc kampioenschap mocht in Rhenen het, goed van de regen geredde, parcours openen. Met onze landgenoot Jago Geerts hadden we meteen een ijzer in het vuur voor de overwinning. De Balenaar maakte meteen z’n statuut waar in de eerste manche en dit voor z’n grote concurrent Jorge Prado Gracia en Roan van de Moosdijk. In de tweede manche zagen we de meer dan leuk duel tussen Jago Geerts en eeuwige rivaal Jorge Prado Garcia. De twee jongelingen wisselde enkele malen van positie. Uiteindelijk was het Jago Geerts, ook de winnaar van de eerste manche, die ook de nu ook het laken naar zich toetrok. Dit voor de Spanjaard en Roan van de Moosdijk. Hiermee wint Jago Geerts niet enkel de ONK manche in Rhenen maar kroont hij zichzelf ook één manche voor het einde tot ONK kampioen in de 85cc klasse.

Bij de zingende 125cc machines waren ze klaar voor een ware demonstratie van Davy Pootjes. De KTM Jongeling toonde duidelijk z’n overwicht en won dan ook duidelijk de eerste reeks met grote voorsprong. Tweede reeks van de 125cc jongens was een even grote demonstratie als de vorige. We zagen een subliem rijdende Davy Pootjes. De KTM Factory piloot bouwde een enorme voorsprong op, op de HSF Logistics man Noud van Kraaj. Die op zijn beurt dan weer de eerste Belg in wedstrijd, Cyril Genot afhield.

In de eerste reeks MX2 kregen we de verwachtte winnaar, Jeffrey Herlings. De KTM Red Bull piloot en momenteel leider in het wereldkampioenschap kon op het prachtige circuit van Rhenen de wedstrijd van kop tot finish domineren. Dit voor Aleksandr Tonkov die zich na een start in de top vijf naar de tweede plaats wist te knokken. Derde werd de sterk rijdende Brian Bogers. De HSF Logistics piloot kon zich knap handhaven tussen de Grand Prix toppers en bleef de leider in het ONK, Romain Febvre voor. Deze wist in de laatste ronde nog Petar Petrov voorbij te gaan door een ongelukkige actie van een achterblijver. De Bulgaar was na de finish ‘not amused’. In de tweede manche van de enorm kwaliteitsvolle MX2 klasse kregen we een knal start voor Jeffrey Herlings. De tweevoudig wereldkampioen legde daarmee de basis om de wedstrijd van kop tot staart te domineren. Achter de man in vorm zagen we Romain Febvre, Brian Bogers, Lars Van Berkel, Aleksandr Tonkov, Brent Vandoninck met elkaar het duel aangaan om uiteindelijk Romain Febvre als tweede te finishen voor z’n teamgenoot Aleksandr Tonkov, Brian Bogers, Brent Vandoninck en Lars van Berkel.

De MX1 klasse kreeg in de eerste manche een leuk gevecht tussen het kwartet Ceriel Klein Kromhof, Shaun Simpson, Marc De Reuver en Filip Bengtsson. De eerste die moest afhaken was Filip Bengtsson, de zweed verloor z’n demper van de KTM. Daarna was het Shaun Simpson die de rol moest lossen. Daardoor kregen we een interessant duel tussen CKK en Marc De Reuver. Een duel dat tot in de laatste ronde spannend bleef en dan pas beslecht werd in het voordeel van het ouderdomsdeken, De Reuver. Klein Kromhof finishte tweede voor Shaun Simpson,Herjan Brakke en William Saris. In de tweede manche van de MX1 schoot Marc De Reuver er als een kanonskogel er vandoor, als snel kreeg hij het gezelschap van Shaun Simpson, Ceriel Klein Kromhof en Filip Bengtsson. Even later schudde De Reuver echter Shaun Simpson en CKK af. Zo bleef enkel nog de druk over van Filip Bengtsson die door een DNF in de eerste manche nog over extra energie kon beschikken. De twee kemphanen gingen het duel aan, Filip Bengtsson trachtte het hoge tempo van Marc De Reuver te volgen maar het tempo lag net te hoog voor de Zweed. Die knap tweede finishte voor Shaun Simpson, Rene Albers en Ceriel Klein Kromhof. De dagoverwinning gaat dan ook logischerwijs naar Calimero De Reuver.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven
Foto: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven