X

Motocrosstalent naar Varsseveld!

Na de organisatie van de succesvolle Grand Prix zijspancross in 2013, werd de Varsseveldse Motor en Auto Club VAMAC door de internationale motorbond FIM en de nationale KNMV gevraagd om als visitekaartje voor de Nederlandse motorcross ook in 2014 weer een internationaal meetellende wedstrijd te organiseren. Dus komen in het weekend van 31 mei en 1 juni de beste jeugdmotorcrossers van West-Europa naar Varsseveld.

Nederland heeft de laatste jaren een grote naam opgebouwd in de jeugdmotorcross. Met de huidige wereldkampioen en motorcross-superstar Jeffrey Herlings voorop. Herlings reed van 2004 tot 2008 in dit EK en na zijn Europese kampioenschap in de 85 cc in 2008 maakte hij de overstap naar de ‘grote mannen’ in 2009. En de rest is geschiedenis, want Herlings is inmiddels tweevoudig MX2-wereldkampioen en geldt op dit moment als één van de snelste – zo niet de allersnelste – motorcrosser ter wereld! En van zo’n carrière dromen natuurlijk veel jonge motorcrossers uit West-Europa en de besten van hen komen op 31 mei en 1 juni naar Varsseveld om een plaats te verdienen in de EK-finalewedstrijd in Finland eind augustus. Ook willen ze zich graag in de kijker rijden bij de talentscouts van de grote motormerken, die zeker naar Varsseveld komen om de jonge talenten te spotten. Zoals dat ook gebeurde met onze landgenoten Jeffrey Herlings en met Davy Pootjes, die in 2012 Europees 85 cc kampioen werd en meteen werd gecontracteerd door het Red Bull-KTM fabrieksteam.

Voordat het zover is, zullen knapen als Raivo Dankers, Rick Elzinga (beiden 85 cc), Kay Karsemakers en Sem de Lange (beiden 65 cc) zich moeten bewijzen in het EK jeugdcross, waarvan op de zondag na Hemelvaartsdag de Nederlandse ronde in Varsseveld wordt verreden als derde van zes EK-voorrondes. Voor de liefhebbers is deze wedstrijd in Varsseveld dè gelegenheid om aanstormende motorcrosstalenten met eigen ogen aan het werk te zien. De 65 cc rijders zijn tussen de 10 en 13 jaar, terwijl de 85 cc rijders tussen de 12 en 14 jaar zijn. Er hebben zich inmiddels 39 rijders in de lichtste klasse aangemeld en 58 in de 85 cc klasse. Daarom zijn er op zaterdag – net als bij een echte GP – kwalificatiewedstrijden. Dan worden de startplaatsen bepaald en bij de 85 cc zullen ook nog 18 rijders moeten afvallen, aangezien alleen de snelste 40 rijders mogen starten in de hoofdwedstrijd op zondag. Om goed voorbereid aan de start te komen, waren de afgelopen weken trouwens al regelmatig Tsjechische, Deense, Estse, Letse en Duitse rijdertjes op de baan in Varsseveld aan het trainen; er staat voor deze knapen immers veel op het spel.

De trainingen beginnen zaterdag 31 mei om 9.00 uur, vanaf 15.00 uur zijn de kwalificaties. Op zondag valt het starthek om 12.30 uur voor de eerste EK-wedstrijd. Beide klassen rijden dan twee heats. Het motorcrosscircuit De Vennebulten ligt direct aan de N18 Varsseveld-Lichtenvoorde, tegenover café De Radstake en de entree kost slechts 5 euro, jeugd tot 14 jaar mag gratis naar binnen.