X

Een moment met Auke Theuninck

Aankomend weekend wordt in de Franse badplaats ‘Touquet’ de legendarische strandmotorcross verreden. Naast de gewone motoren die zondag met meer dan 1000 zullen strijden voor de overwinning, is er op zaterdag ook plaats voor de quads. In aanloop naar deze wedstrijd gingen we even praten met Auke Theuninck.

MXM: Auke, is Le Touquet nu het hoogtepunt van het seizoen voor jou?

Auke: Vroeger toch wel, Le Touquet was echt een wedstrijd naar ik waar opkeek. Het is een wedstrijd met vroeger 500 deelnemers en alle piloten die deze ooit gewonnen hadden, waren bekende piloten. Als winnaar van Le Touquet krijg je ook als het ware eeuwige roem. Twee jaar terug won ik Le Touquet, maar deze overwinning werd mij afgenomen. De wedstrijd werd vroegtijdig stilgelegd, maar de FFM maakte de fout door mij met de zwart-wit geblokte vlag af te vlaggen. De zwart-wit geblokte vlag betekent dat ze de uitslag moeten nemen zoals we over de aankomstlijn kwamen. Maar de Fransen zeiden dat, als de wedstrijd vervroegd werd stilgelegd, dat ze dan de ronde ervoor namen als einduitslag. Dat is ook zo, maar dan moeten ze de rode vlag gebruiken. Dus was het hun woord tegen dat van mij. Ik werd dan teruggezet naar een vierde plaats. Na dit incident heb ik al mijn sympathie verloren voor de wedstrijd van Le Touquet. Maar het is en blijft voor alle quadliefhebbers de belangrijkste zandwedstrijd van het jaar, dus daar hoor je ook top te zijn!

MXM: Je hebt duidelijk nog een rekening openstaan in Le Touquet. Hoe graag wil je die wedstrijd winnen?

Auke: Wat gebeurd is, is iets die nog altijd en nog heel lang in mijn achterhoofd zal zitten. Telkens ik er opnieuw over praat, borrelt er vanbinnen iets. Nog nooit won een niet-Fransman deze wedstrijd, ik kon dus de eerste “buitenlander” worden, maar deze unieke gebeurtenis hebben ze mij bestolen. Heel graag zou ik nog eens deze wedstrijd winnen, maar ik ben ook realistisch genoeg dat dit heel moeilijk wordt. Alles moet meezitten, machine mag niks mankeren, de piloot moet in topconditie zijn en een superdag hebben. Soms moet je ook wat geluk hebben dat de tegenstand iets minder is. Alles moet meezitten en twee jaar terug vielen mijn puzzelstukjes ineen zoals ik het soms nog zeg, maar het mocht niet zijn.

MXM: Als we over tegenstand praten, welke piloten moeten de mensen zoal in het oog houden als ze zaterdag de wedstrijd volgen?

Auke: Eén naam springt erboven uit en daar is normaal niets aan te doen, dit is Jeremie Warnia met het nummer 2. Daarna heb je Mathieu Ternynck (nr 12) die het tempo van Warnia normaal niet aankan, maar hij is in princiepen wel ‘the best of the rest’. Vorig jaar steeg Romain Couprie boven zichzelf uit en hij kon winnen. Kort na deze volgen we met enkele piloten die zullen vechten om misschien op het podium te geraken en om de top 5 te zullen vervolmaken. Die piloten zijn dan de Fransman Keveen Rochereau (vorig jaar zandkampioen, nr 1), de Belg en mijn schoonbroer Jan Vlaeymans (nr 4), Jeremy Forestier (nr 6) en mezelf (nr 19).

MXM: Wat brengt het seizoen nog voor Auke Theuninck na Le Touquet?

Auke: Rust! Sinds vorig jaar ben ik met een eigen zaak begonnen in bijberoep: Re-Fit, waar ik personal training en spinning geef. Dus ik begeleid zowel mensen die willen afvallen, betere conditie willen als enkele motorcrossers. Daar vraagt veel tijd. Vorig jaar heb ik ook tijdens de zomer de quad aan de kant gelaten en mij op andere sporten gefocust, en dit heeft deugd gedaan. Deze zomer zal ik opnieuw deelnemen aan enkele triatlons en misschien wel af en toe eens met de quad gaan trainen, maar vooral de FUN-factor moet hoog blijven tijdens de zomer. Tijdens de wintermaanden (het zandseizoen), is het dan terug serieus aan de bak.

De Quaduro van Le Touquet is zaterdag live te volgen op MotorsTV, dit vanaf 12u45.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven