PR: DMofMX: Kampioenen bekend!

Emmen  3 juli  –  Na Zeeland, Brabant en Overijssel werd de vierde Dutch Masters of Motocross op Drents grondgebied in Emmen verreden. In alle vier de klassen kon de kampioen bekend worden en dat gebeurde ook.

Dat Jeffrey Herlings met de MX2 titel aan de haal zou gaan verbaasde niemand. Herlings had tot nu toe alle manches gewonnen en op die voet ging hij in Emmen gewoon verder. Zijn starts waren iets minder maar veel moeite om Max Anstie, Davy Pootjes en Brian Bogers achter zich te krijgen had hij niet. Slechts een handvol deelnemers finishte in dezelfde ronde als de winnaar. “Dat is titel nummer één, nu de wereldtitel nog”, aldus een relaxte Herlings na afloop van de cross in Emmen.
Davy Pootjes mocht met een 2e en 3e plaats naast Herlings en Anstie plaatsnemen op het erepodium. Bogers, Van Berkel, Van Mierden, Van Heugten en Leijtens waren de andere Nederlanders in de top tien.  Met een voorsprong van 60 punten op Anstie is Herlings in de laatste wedstrijd in Halle niet meer te achterhalen. De Engelsman Conrad Mewse kwam tijdens de training ten val en liep een ribblessure op.

In de MX1 waren alle ogen gericht op Evgeny Bobryshev. Wanneer hij evenveel of meer punten zou halen dan Glenn Coldenhoff dan was de Rus kampioen. Omdat Glenn tijdens de eerste wedstrijd in Axel niet deel heeft kunnen nemen had Bobryshev een grote voorsprong op de Nederlander. In Emmen waren de twee MX1-matadoren aan elkaar gewaagd. Bobryshev won de eerste manche ondanks aandringen van Coldenhoff. In de tweede manche was Glenn de betere starter. Bobryshev deed daarna wat hij kon maar Coldenhoff wist hem tot op de finish voor te blijven. Glenn werd zo dagwinnaar in Emmen maar de titel was voor Bobryshev. Ceriel Kleijn Kromhof reed in Emmen een dijk van een wedstrijd.  In beide manches wist hij tot halverwege de wedstrijd de koplopers aardig te volgen. Dat hij daarna moest afhaken was geen schande. Kromhof werd twee keer als derde afgevlagd en is in de onk-stand opgeklommen naar de vijfde plaats. Rick Satink, twee keer zesde in Emmen, staat 13 punten voor hem. De Belg Kevin Wouts staat daar nog een puntje voor. Dat wordt volgende week in Halle nog dringen om de derde plaats in de eindstand. Regerend kampioen William Saris moest vanwege een in Markelo opgelopen blessure in Emmen verstak laten gaan.

Behalve één keer een tweede plaats in Axel heeft de Belg Jago Geerts alle manches in de 125cc klasse gewonnen. Na Emmen stond hij dan ook zoveel punten los dat ook hij reeds in de voorlaatste wedstrijd het kampioenschap mocht vieren. De Deen Mikkel Haarup volgt op grote afstand op de tweede plaats. Marcel Conijn reed een prima eerste manche (2e) maar viel in de andere manche uit. Samen met Sander Agard-Michelsen mag hij volgende week in Halle uit gaan vechten wie van hen derde wordt in de eindstand. Rick Elzinga, de 85cc kampioen van vorig jaar, heeft ook nog een kansje op die derde plaats.

De eerste manche 85cc moest halverwege worden gestaakt omdat de koploper Rasmus Pedersen op een schans ten val was gekomen. Hij liep daarbij een beenbreuk op. Klassementsleider Emil Jonrup uit Zweden won in Emmen twee keer en stelde zo zijn eerste titel veilig. Kay de Wolf werd in Emmen tweede  en heeft die positie ook in het kampioenschap in handen.

De eerstvolgende Dutch Masters of  Motocross, en tevens laatste van dit seizoen, is zondag 10 juli  in het Gelderse Halle.

Uitslagen:
MX1: 1. Glenn Coldenhoff, KTM, 2-1; 2. Evgeny Bobryshev (RUS) Honda 1+2 ; 3 Ceriel Klein Kromhof, Honda, 3+3; 4. Jens Getteman (B), Honda 5+4; 5. Kevin Wouts, B, KTM 4+5.

TUSSENSTAND KAMPIOENSCHAP MX1: 1. Bobryshev 187 (kampioen); 2. Coldenhoff 135; 3. Wouts 101; 4.Rick Satink, Husqvarna 100; 5. Klein Kromhof 87.

MX2: 1. Jeffrey Herlings (NL) KTM 1+1; 2. Max Anstie (GB), Husqvarna 2+2; 3.  Davy Pootjes, KTM, 3+3; 4. Brian Bogers, KTM, 5+4; 5. Jorge Prado Garcia, E, KTM 4+7.

TUSSENSTAND KAMPIOENSCHAP MX2: 1. Herlings 200 (kampioen); 2. Anstie 140; 3. Bogers 118; 4. Pootjes 92; 5. Lars van Berkel, Husqvarna , 68.