X

KEMEA Yamaha Official MX team: GP14 Lommel, Belgium

De motorcrossomloop van Lommel werd afgelopen weekend omgedoopt tot het strand van Lommel. Een lekker weertje (op een fikse plensbui na) gecombineerd met het diepe losse zand riep bij iedereen een vakantiegevoel op. Voor de rijders was echter niks minder waar. Voor hen was dit de zwaarste wedstrijd van het seizoen en stond deze wedstrijd reeds een tijd met een grote rode stip omcirkeld op de kalender.
Lommel is de thuiswedstrijd voor het team en meteen ook de ideale gelegenheid om vrienden, familie en sponsors uit te nodigen. Onder de KEMEA tent was het dan ook lekker druk want alle rijders van het team kwamen dit weekend in actie.

Voor Brent Vandoninck en Maxime Renaux was dit de eerste wedstrijd na hun blessure. Maxime begon drie weken terug opnieuw te rijden terwijl Brent in de week vooraf slechts drie maal op de motor zat. Karlis, die Brent de vorige wedstrijden heeft vervangen kwam in KEMEA kleuren aan de start in het EK MX2.

Karlis verraste iedereen met een bliksemstart in de eerste manche. Hij stootte in de tweede ronde door naar de leiding en reed ontzettend hard. Hij kon deze positie echter niet vasthouden en viel terug naar de zevende plaats, net achter Maxime, die een sterke inhaalrace had gereden nadat hij ruim buiten de top 10 van start gegaan was. In de laatste ronde kwamen beiden nog ten val en verloren enkele plaatsen. Maxime kwam als negende over de streep en Karlis werd 16e.
In de tweede manche kwam Sabulis na enkele ronden hard ten val toen hij op de negende plaats reed. Hij kreeg de motor op zich en moest na de harde klap naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Gelukkig bleek alles in orde te zijn en mocht Karlis naar huis.
Maxime kende een mindere start en moest van ver terug komen. 2 ronden van het einde reed hij op de 8e plaats. Hij kwam echter ten val en viel terug naar de 15e plaats. Renaux werd tiende in de eindstand.


Maxime Renaux:
“ Lommel was nu niet onmiddellijk de makkelijkste wedstrijd om terug te keren na een blessure… De omloop lag echt zwaar en na een mindere tijd had ik niet de beste startpositie voor de wedstrijden. Ik kon echter wel twee maal goed terugkeren in de top 10 en voelde mij goed. In de eerste reeks werd ik echter nogal hard gepasseerd in de laatste ronde en kwam ik ten val, en ook in de tweede reeks ging ik in de slotfase tegen de grond en raakte ik niet onmiddellijk terug weg. De balans is uiteindelijk vrij positief. De snelheid en de fysieke conditie waren in orde, ik had geen last meer van mijn blessure maar de resultaten vielen wat tegen. Hopelijk zit het in Zwitserland wat beter mee!

Karlis Sabulis: “ Ik voel mij momenteel niet zo best maar het kon slechter geweest zijn. Ik heb overal pijn en heb een hersenschudding. De dokter adviseerde mij veel te slapen en te rusten nu. Het weekend begon eigenlijk vrij goed, maar ik heb niet zoveel ervaring in het zware zand en maakte dus veel fouten. In de tweede reeks stopte de motor net voor een dubbel en kwam ik hard ten val. Spijtig maar ik wil graag iedereen bedanken voor hun steun !

In de MX2 klasse lieten Brent en Benoit hun goeie vorm zien met een vierde en een achtste plaats in de kwalificatie. Bij de start van de eerste reeks waren beide KEMEA rijders goed vooraan mee. Wiel in wiel reden ze als vierde en vijfde goed mee met de leiders. In de slotfase schoven ze beiden een plaats op en begonnen aan een slotoffensief om de tweede plaats nog te veroveren. Brent kwam hierbij echter ten val in de voorlaatste ronde. Hij kreeg de motor niet meer aan de praat en moest de wedstrijd verlaten. Benoit finishte sterk als derde.
In de tweede manche sloeg het noodlot opnieuw toe voor Vandoninck. Na opnieuw een sterke start reed hij halfweg op de vijfde plaats toen hij ten val kwam. Hij verloor veel tijd en verliet de wedstrijd. Benoit kwam na 1 ronde als 14e over de finish en begon een sterke remonte. Hij keerde sterk terug naar de zevende plaats en werd vijfde in de eindstand.

Benoit Paturel: “ Ik ben vrij tevreden van mijn resultaten. Ik finishte voor het eerst in de top 3 in een zware zandwedstrijd. Dit bewijst dat het harde werk opbrengt. We hebben dit jaar hard gewerkt om de fysiek en de motor te verbeteren en zien de resultaten. Dit was de zwaarste wedstrijd van het jaar en ik zou graag mijn trainer Jacky en de mechaniekers willen bedanken voor het harde werk!”


Brent Vandoninck:
“ Lommel is de zwaarste omloop ter wereld en ik zit pas sinds vorige week terug op de motor, maar ik wou absoluut mijn thuis GP rijden. Dat is altijd iets speciaals en ik wou dit niet missen. De snelheid was goed maar fysiek zat ik echt aan mijn limiet. Spijtig genoeg gooiden die valpartijen roet in het eten. Ik zal waarschijnlijk morgen vrij stijf zijn als ik opsta en ga wel enkele dagen nodig hebben om te recupereren… Maar ik ben blij dat ik er terug bij ben en het is belangrijk om de fysiek terug op punt te brengen. Volgende week in Zwitserland zal ik reeds sterker zijn en ik blijf verderwerken .”

Ook Valentin Guillod kende een lastig weekend in Lommel. De MXGP-rookie werd zaterdag 16e in de kwalificatiemanche en had het ook op zondag lastig om de zware omloop. De Zwitser kwam in beide manches als 18e over de finish. Zowel in de eerste als de tweede reeks kwam hij ten val en verloor hij hiermee alle ritme. Hij werd 19e in de eindstand maar behoudt wel zijn zevende plaats in de WK-tussenstand.

Valentin Guillod : “ Echt een moeilijk weekend hier in Lommel. De omloop lag er loodzwaar bij en ik vond geen goede flow om door de putten te raken. Ik maakte veel fouten en had nooit een goed gevoel. Een weekend om snel te vergeten dus. Ik kijk wel al uit naar volgende week voor mijn thuisGP. Dat geeft toch wel een extra motivatie om goed te presteren. De ondergrond zal mij ook beter liggen dus ik hoop op een goed weekend!”

Foto’s @shotbybavo & @cdsimages