X

KEMEA Yamaha Official MX team: GP15 Frauenfeld, Zwitserland

Na een jarenlange afwezigheid op de MXGP kalender werd de 15e GP van dit seizoen gereden in Zwitserland. De omloop in Frauenfeld sloot een drieluik van opeenvolgende wedstrijden af vooraleer het kampioenschap in zijn slotfase gaat. We kregen geen traditioneel Zwitserse omloop te zien maar wel wel een kunstmatige, technische baan die zorgde voor veel sfeer en mooie wedstrijden.

Na een emotioneel moeilijke periode slaagde Benoit Paturel er in om het team een nieuwe podiumplaats te schenken. Met twee derde plaatsen in de reeksen mocht de Fransman op de derde trap van het podium, maar klimt hij in de tussenstand van het WK ook op naar de derde plaats. Daar heeft hij nu 17 punten voorsprong op Max Anstie met nog drie resterende wedstrijden te gaan.


Benoit Paturel:
“ In de eerste reeks kwam ik slecht weg. Het rijden ging echt goed maar ik moest veel energie verbruiken om naar de derde plaats te rijden. Ik voelde dit tijdens de tweede manche maar ben uiteindelijk echt blij met dit resultaat. Ik wil dit podium opdragen aan mijn moeder. Ik ben er zeker van dat zij hierboven fier is op mij. Ik wil graag ook iedereen van het team bedanken en op nu naar de volgende GP’s”

Brent Vandoninck kende ook dit weekend een moeilijk weekend. Op zaterdag reed hij nog sterk een vijfde plaats in de kwalificatiewedstrijd. Met een 11e en een 15e plaats werd de Belg 14e in de eindstand van de Zwitserse GP. Hij staat nu 15e in de tussenstand van het WK.

Brent Vandoninck: “ Fysiek ben ik nog verre van 100% en dat moet je echt wel zijn om vooraan mee te strijden. Vorige week in Lommel ben ik eigenlijk iets te vroeg herbegonnen en heb ik erg diep moeten gaan. Het heeft een tijd geduurd eer ik daarvan gerecupereerd was. Ik heb nog wat tijd nodig om terug op volle sterkte te kunnen rijden en zal daarom ook optimaal gebruik proberen maken van de vrije weekends voor de volgende GP om in Assen een pak sterker te zijn.

Thuisrijder Valentin Guillod had voor zijn thuiswedstrijd hoge verwachtingen. Hij werd in de kwalificatie 11e maar liet met een snelste tijd in de warm-up zien dat hij supergemotiveerd was voor de wedstrijden. Na een degelijke start in de eerste manche streed de Zwitser in de voorste gelederen mee en werd hij na enkele sterke acties mooi vijfde. In de tweede manche lag Valentin net buiten de top 10 toen hij hard ten val kwam en de strijd moest staken. Hij werd zo 14e in de eindstand maar blijft op de zevende plaats in de tussenstand van het WK.

Valentin Guillod: “ Eigenlijk voelde ik mij het ganse weekend vrij goed op de omloop. In de eerste manche was ik echt tevreden met het resultaat. Ik eindigde op de vijfde plaats maar zat helemaal niet zo ver van de tweede plaats, dus dat bewijst dat de snelheid goed zit. In de tweede reeks veranderde een rijder van lijn op een sprong en nam mijn voorwiel mee. Ik ging hard tegen de vlakte en was even groggy. Gelukkig is er niks gebroken en kom ik er van af met wat hoofdpijn. Het was echt leuk om hier voor mijn eigen publiek te rijden. De organisatie heeft mooi werk afgeleverd !”

Maxime Renaux had met een zevende tijd in de time practice een goeie kans op een degelijk resultaat. In de eerste manche kwam hij echter hard ten val op een triple. Hij verliet de wedstrijd maar hield geen grote blessures over aan de crash. Ook in de tweede reeks stond het geluk niet aan zijn zijde. Na een mindere start reed Maxime enkele ronden voor het einde op de 14e plaats toen hij ook nu de strijd moest staken. Een tegenvallend weekend dus voor de regerende 125cc wereldkampioen, die meer had verwacht van dit EMX2 seizoen.

Foto’s @cdsimages