KEMEA Yamaha Official MX team: GP18 Glen Helen, USA

Met een prachtige derde plaats in de eindstand van het wereldkampioenschap heeft Benoit Paturel de vooropgestelde doelstelling meer dan gehaald. De Fransman mocht in het tropisch warme Glen Helen zijn bronzen medaille in ontvangst nemen na een felbevochten laatste wedstrijd. Brent slaagde erin om met een sterke laatste reeks het seizoen in schoonheid af te sluiten en Valentin Guillod finishte in zijn eerste MXGP seizoen als negende in de eindstand van het WK.

Op de iconische omloop in Glen Helen kwalificeerde Benoit zich als 8e, Brent moest in de kwalificatiewedstrijd opgeven en mocht slechts als 22e naar het starthekken. Benoit had dit weekend slechts 1 missie, en dat was zijn derde plaats in het WK verdedigen tegen Max Anstie. Hij begon de wedstrijd met 13 punten op zijn rivaal. In de eerste manche kwam Brent in de eerste ronde in de problemen. Net onderaan de steile afdaling kwam een groepje rijders ten val. Hij kon deze niet meer ontwijken en kreeg meteen nog eens enkele rijders boven op hem. Het duurde even voor de spaghetti van motoren los was en Brent moest helemaal achteraan de wedstrijd hervatten. Hij kwam uiteindelijk als 18e over de finish.

Benoit had een betere start en reed na de eerste ronde net binnen de top 10, terwijl Anstie de leiding in de wedstrijd had genomen. Benoit kreeg een goed ritme te pakken en schoof sterk op naar de zesde plaats, terwijl zijn rivaal terugviel en enkele plaatsen na Benoit over de finish kwam. In de slotmanche reden beide KEMEA rijders net buiten de top 10 in de aanvangsfase. Benoit maakte een foutje en viel enkele plaatsen terug. Doordat Anstie vooraan opnieuw in de top 3 te vinden was leek de derde plaats even in gedrang te komen maar de Fransman keerde nog terug naar de negende plaats, wat voldoende was om de podiumplaats in de eindstand binnen te halen. Een emotionele Paturel werd zesde in de eindstand van de laatste GP en mocht fier als een gieter zijn bronzen medaille ontvangen op het podium. Brent wou het seizoen in schoonheid afsluiten en reed een sterke slotmanche. Hij schoof sterk op naar de zesde plaats. Hij werd zo 13e in de eindstand van de GP en sluit het seizoen af als 15e in de WK-stand.

Benoit Paturel:
“ Ik heb er geen woorden voor. Ik ben zo blij met deze derde plaats. Het doel was aanvankelijk om in de top 5 van het WK te eindigen en met deze podiumplaats zijn we daar ruimschoots in geslaagd. Het is een mooie beloning voor mezelf en voor het ganse team, want samen hebben we zo hard gewerkt dit jaar. Ik kijk er al naar uit om deze winter opnieuw hard verder te werken om volgend jaar nog een stapje vooruit te zetten.”

Brent Vandoninck: “ Ik ben blij om het seizoen enigszins in schoonheid af te sluiten. De tweede manche ging het rijden heel goed en leek ik mijn snelheid teruggevonden te hebben. In de eerste manche moest ik eerst enkele andere motoren weghalen eer ik aan mijn moto kon, dus die manche was al snel verloren. Dit seizoen is niet verlopen zoals ik verwacht had. Het begon goed maar na mijn blessure ben ik nooit meer de oude geworden. Het is nu belangrijk om hard te trainen komende winter om in februari helemaal klaar te staan voor 2017. In de MXGP klasse wou ook Valentin Guillod het seizoen sterk afsluiten. Hij gaf al aan dat hij graag op deze snelle en spectaculaire omloop rijdt en liet zijn snelheid al onmiddellijk zien in de kwalificatiemanche. Na een goeie start slaagde de Zwitser erin om in de laatste ronden een aandringende Eli Tomac achter zich te houden om als vijfde over de streep te komen. In de wedstrijden op zondag weerhielden enkel valpartijen Guillod ervan om zijn prestatie van zaterdag te herhalen. In de eerste reeks botste hij tegen een gevallen rijder en moest hij van helemaal achteraan terugkomen om als 14e te eindigen. In de tweede manche kwam hij ten val toen hij in de top tien reed en viel terug naar de elfde plaats. Hij werd 14e in de eindstand van de laatste GP maar slaagde er toch in zijn negende plaats in de WK-eindstand te behouden.

Valentin Guillod: “ Ik ben teleurgesteld met dit resultaat. Ik had veel van deze wedstrijd verwacht en wou mijn snelheid nog eens tonen. Maar dat zal voor de naties worden denk ik.Ik rij hier heel graag en heb mij dan ook goed geamuseerd in de trainingen en de kwalificatie. In de eerste manche was de snelheid wel goed maar ik moest van ver terugkeren. Het doel dat we in het begin van het seizoen voor ogen hadden was de top 10 in de eindstand. We hebben dit gehaald maar ik heb toch het gevoel dat er meer in zat. Ik stond lang op de zevende plaats en viel op het einde nog terug. Maar al bij al was dit een positief seizoen. We hadden bijna een podium te pakken in Engeland en ik finishte enkele keren in de top 5. Ik weet waaraan ik nu moet werken en kijk al uit naar volgend jaar.” Foto’s @cdsimages & @shotbybavo