X

Wilvo Yamaha laat potentieel zien in Qatar

De verlichting van het Losail International Circuit vervaagt in de verte, de eerste ronde van het FIM Motocross wereldkampioenschap is nu slechts nog een herinnering. De prachtige accommodatie, gelegen net buiten de hoofdstad van Qatar, was het toneel van de eerste wedstrijd, een wedstrijd die het Wilvo Yamaha MXGP duo wisselende resultaten opleverde.

Het schema dat wordt gehanteerd bij de Qatarese Grand Prix is vrij onorthodox, zoals de vrijdag en zaterdag waarop het evenement wordt gehouden. De kwalificatie was het eerste punt op de agenda en ondanks de lastige omstandigheden zat Arnaud Tonus er goed van voren bij. De Zwitserse rijder streed lange tijd binnen de top vijf maar moest aan het eind van de wedstrijd genoegen nemen met een zesde plaats. Hierdoor kon hij voor zichzelf een geweldige startplaats uit kiezen in de manches op zaterdag. Shaun Simpson had het tegenovergestelde, hij crashte in de beginfase van de wedstrijd en maakte daarna nog enkele plaatsen goed om als zeventiende te eindigen.

De eerste MXGP manche van het seizoen was een kopie van de kwalificatie: Tonus wist opnieuw te profiteren van een goede start, terwijl Simpson in de eerste ronde in de fout ging. Tonus was één van de weinige rijders die zich in de top van het veld wist te verbeteren. Hij begon rond de top 10 en wist nog enkele voormalige Grand Prix winnaars te passeren en eindigde als zevende. Terwijl de opmars van Tonus bezig was had Simpson het moeilijk en moest hij diep gaan om zoveel mogelijk punten binnen te halen. Dit werd plaats zeventien en vier kostbare punten.

Arnaud Tonus kende tijdens de tweede en laatste MXGP manche geen geluk. Hij crashte vroeg in de manche en moest vervolgens achteraan beginnen en de achtervolging inzetten. Helaas maakte hij daarna nog een fout en moest genoegen nemen met plaats negentien en twee punten. Simpson kwam deze manche juist ongeschonden door de eerste paar ronden en zat lange tijd in de top 10. Dit kon hij helaas net niet volhouden en werd als veertiende afgevlagd.

Het Wilvo Yamaha MXGP team komt volgende week weer in actie tijdens de tweede ronde van het FIM wereldkampioenschap motocross, die wordt verreden in Indonesië.

Shaun Simpson: “Ik denk dat het begin van het jaar, voor mij, anders is geweest dan anders. In het voorseizoen liep het nog niet zo en meestal begin ik hier vrij goed. Als je terugkijkt naar de afgelopen paar jaar zat ik de eerste wedstrijd altijd binnen de top 10 en dit is denk ik voor het eerst dat dit niet is gelukt. Het is een beetje teleurstellend. De baan was dit jaar anders, maar wel juist zoals ik het normaal graag zou hebben. Het voelde alsof er iets niet goed was aan mijn set up maar we hebben gedurende het weekend wat kunnen aanpassen en vooruitgang geboekt. Er waren dus best nog wel wat positieve punten die we mee naar huis nemen.”

Arnaud Tonus: “Er waren zeker enkele positieve dingen. Ik ben blij met de motor en het werk dat het team tot nu heeft gedaan. Ik was behoorlijk tevreden over de manier waarop ik de eerste manche reed en mijn snelheid was ook goed. In de eerste ronde van de tweede manche had ik een crash, kwam ik terug naar voren en had ik weer een crash. Daarna was het gewoon een gevecht.”