X

Voorbeschouwing Enduropale Le Touquet 2018

Motorsportmonumenten en Frankrijk, het is een combinatie die wel eens voorkomt. Dit in verschillende takken van het motorsportgebeuren. Zo hebben de Fransen de ‘Le Mans 24 uren’ voor wagens, alsook de ‘Bol d’Or’ de 24 uren wedstrijd voor motoren. En dan heb je nog de mythische strandcross van Le Touquet die dit weekend opnieuw een massa toeristen op de been zal brengen.

Weer of geen weer het publiek zal zoals steeds talrijk aanwezig zijn, maar wie zal het publiek nu aan het werk kunnen zien? Welke bekende namen zakken ditmaal af naar het strand waar vele motorcrossers hun glorie vonden, en hun eeuwige roem op de bladen van de krant L’Equipe verdiende.

De Belgische kanshebbers

Tussen de 1200 piloten vinden we een heel sterke Belgische delegatie met kampioenschapsleider Axel van de Sande en voormalig Le Touquet winnaar Daymond Martens als voornaamste strandcross specialisten. Nog op de deelnemerslijst uit België, met een kans op een podium; Jeffrey Dewulf die het volledige kampioenschap betwist voor het team van Valentin Teillet.

Foto: Axel van de Sande – Credits: Kawasaki

Naast hen staat ook de naam van Yentel Martens op de startlijst, hij betwiste al enkele manches dit jaar, maar gooide de handdoek na een frustrerende en discutabele diskwalificatie. Steve Ramon, die Le Touquet zal rijden op een Yamaha, reed twee manches van het kampioenschap en verdween dan van de radar. Rond hem en zijn klik met de nieuwe motor is het dus nog even koffiedik kijken. Voor die andere voormalige grand prix piloot, Ken de Dycker is eveneens koffiedik kijken. In hoeverre heeft de Brabander zich voorbereid op deze wedstrijd en is zijn KTM aangepast voor de zeer snelle stukken langs de kustlijn van Touquet?

Geen Nederlandse toppers aanwezig

Voor de Nederlanders lijkt het dit jaar een mager jaar te worden in de hoofdklasse van Le Touquet. Geen Marc De Reuver die zich in de strijdt gooit voor de overwinning of kerels als Rene Albers, Roel van Oort, Roy Van Heugten, Michael Van Wezel of Michael van Hool. Die in Europese Motocross manches meer dan eens lieten zien door het zand te kunnen klieven en in het strandcross hun tweede roeping zouden kunnen vinden. Ze zouden dan vervolgens Kees van de Ven, de laatste Nederlandse winnaar in 1986, kunnen opvolgen.

Eén Brit en zóvele Franse favorieten voor overwinning

De concurrentie voor de Belgen komt dan weer voornamelijk uit Franse hoek. Er is echter één concurrent die niet uit die hoek komt en dat is Nathan Watson. De Britse Factory Enduro KTM piloot staat gek genoeg slechts twaalfde in het kampioenschap. Dit door twee nul resultaten, maar de man won eveneens twee manches! Twee overwinning op vijf wedstrijden, wat ons betreft vinden we dat niet min!

Uit Frankrijk dan, brengt het Franse MotoBlouz SR Honda team hun sterkste piloten aan de start van de Enduropale wedstrijd. Daarmee brengen ze niet enkel specialist Richard Fura aan de start maar ook voormalig Grand Prix piloot Xavier Boog en EMX250 revelatie Mathys Boisramé! Deze drie zullen de eer van Honda hoog moeten houden.
Nog een kanshebber voor de overwinning is Camille Chapeliere, de tweede in de stand zal er alles aan doen om het Axel van de Sande het zo moeilijk mogelijk te maken in de strijd om de titel. Om deze titel spreken overigens ook Sebastien Dulot en Jeremy Hauquier nog een woordje mee.
Een bekende naam uit in het strandcrossmilieu en nu ook al even in het MXGP midden, Milko Potisek. De Yamaha piloot zal proberen om in navolging van zijn, helaas overleden neef Timotei, de strandcross te winnen. Hij toonde zich alvast in goede vorm door in Hossegor de overwinning naar zich toe te trekken en in Grayan et l’Hopital reed hij aan de leiding toen zijn motorfiets besloot ermee op te houden. De man uit Frans Vlaanderen is er dan ook op gebrand om in eigenstreek een sterke prestatie neer te zetten en daarmee 2018 goed in te zetten.

Soon ⚔️⚔️⚔️ 📸 @tonybttphotography

Een bericht gedeeld door Milko Potisek (@milkopotisek32) op

Nog interessante namen aan de start zijn o.a. Nico Aubin op zijn Suzuki, Oliver Pain die net terug is uit de Dakar Rally, Stéphane Watel, Yamaha Enduro Factory piloot Jamie McCanney, ouderdomsdeken Yves Deudon, Arnaud Degoussé, Victor Brossier en nog vele andere! Wat Le Touquet zo leuk maakt, iedereen kan winnen! Als je maar snel door het zand en de achtervolgers knalt.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven