X

Interview Elvijs Mucenieks: ‘In mijn laatste jaar als top-bakkenist heb ik maar één doel’

De ONK Zijspancross op 4 maart te Lochem beloofd een ware mini-GP te worden!  Daags voor deze ONK kunt u een uitgebreide voorbeschouwing verwachten op MXMag over deze hele dik bezette eerste ronde voor het Open Nederlandskampioenschap zijspancross van 2018. Zo werd de afgelopen week al bekend dat ook de vicewereldkampioenen van 2017, Valentin Giraud en Elvijs Mucenieks naar Lochem komen voor de eerste ONK zijspancross van 2018. Reden voor MXMag om de Letse topbakkenist Elvijs Mucenieks wat vragen te stellen in aanloop naar de eerste grote wedstrijd van 2018.

MXMag: Allereerst nog gefeliciteerd met je huwelijk!
Wij vernamen de afgelopen dagen dat jij samen met Valentin Giraud naar Lochem komt voor de eerste ONK zijspancross op 4 maart?

EM:”Bedankt!  Ik heb nu inderdaad een paar geweldige dagen  in Letland. En ja dat klopt, volgende week stappen we op het vliegtuig zodat we aan de start kunnen staan bij de ONK in Lochem.”

MXMag: Hoe was trouwens tot nu toe jullie voorbereiding op het nieuwe seizoen, het lijkt ons beter dan in 2017 toen Giraud na een operatie lang moest herstellen?

EM: “Dit jaar verloopt dat inderdaad beter. We zijn in januari al begonnen met de eerste trainingen. We zijn op een aantal banen in Frankrijk geweest en ook in Spanje waar wij toevallig ook Etienne Bax en Kaspars Stupelis tegen kwamen.
En daarnaast, vorig jaar was alles nieuw voor ons in ons eerste seizoen. Nu zijn we sowieso al beter begonnen omdat je elkaar direct weer aanvoelt.”

MXMag: Zijn er nog veranderingen binnen jullie team dit seizoen?

EM: “Geen grote veranderingen. Natuurlijk rij je met nieuw 2018 materiaal dus je probeert allerlei afstellingen uit voor zowel de machine als het rijwielgedeelte maar de AMS getunde Husqvarna in het WHT-Frame voelt goed aan. De grootste verandering is het feit dat wij een aantal nieuwe sponsoren hebben kunnen toevoegen aan ons team.”

MXMag: Misschien een retorische vraag, maar ik stel hem toch; Wat is jou doel voor dit jaar en wie is hierbij jouw grootste concurrent?

EM: “Op dit moment kan ik je dit vertellen; In mijn laatste jaar als top-bakkenist heb ik maar één doel, en dat is uiteraard Wereld Kampioen worden.  Ik bedrijf deze sport nu inmiddels al acht jaar op topniveau en mocht ik inderdaad mijn doel halen dan ga ik 100% stoppen. Mocht ik het niet behalen dan stop ik er eveneens mee met hoe de situatie er nu uit ziet….misschien blijf ik wel bakkenisten voor de lol op een veel lager niveau. Mensen moeten zich realiseren dat  bakkenisten op top WK-niveau is een dure ‘hobby’ is. Het  vergt heel veel tijd, geld en energie en er zijn ook andere mooie dingen in het leven . Dus er is maar één doel dit jaar…!
Wie mijn grootste concurrent daarin is? Dat is makkelijk binnen de zijspancross. Dat is iedereen die naast mij aan het starthek staat!”

MXMag: OK, je gaat dus stoppen! Jammer maar vanuit jouw standpunt wel begrijpelijk.
Om jouw ultieme doel te behalen moet je ook wel snel zijn met Valentin Giraud op de zandbanen. Giraud doet dit nu al beter dan pakweg twee jaar geleden. Waar zit er nog verbetering in?

EM: “Valentin kan best wel uit de voeten op een zanderige baan. Vaak is het wel zo dat hij een goed gevoel moet hebben na de eerste training op een zandbaan. We zouden eigenlijk vaker gewoon moeten trainen op zandbanen in Nederland of België om nog beter te worden. Ik probeer het hele team ook die kant op te pushen maar ik begrijp ook dat dit niet altijd mogelijk is. Nu is de situatie ook weer zo. We hebben al een aantal keer getraind op een harde ondergrond en daar gaan we heel snel rond. Alleen nu gaan we pas daags voor de ONK te Lochem de eerste keer trainen in het zand en daarna dus direct die ONK wedstrijd.”

MXMag: En wat zijn je verwachtingen voor die ONK te Lochem?

EM: “Valentin en ik gebruiken Lochem als een goede training. Uiteraard zetten we ons beste beentje voort en gaan we zo snel als we op dat moment zijn. Ons voornaamste doel tijdens de ONK in Lochem zal echter zijn om allerlei nieuwe dingen voor het eerst te gaan proberen.”

Wij bedanken Elvijs Mucenieks voor dit interview en wensen TGM veel succes in 2018!

 

Tekst en foto: Emil Bilars