X

Brown/Millard winnen verrassend de eerste ONK Sidecar Masters 2018!

Stuart Brown en Joe Millard hebben vandaag verrassend de ONK zijspancross te Lochem winnend weten af te sluiten. In beide heats wist het team te winnen. Willemsen/Bax werden aan het einde van de dag tweede gevolgd door Hermans/Musset die als derde het dagpodium op mochten.  Voor Bax/Stupelis en Giraud/Mucenieks, samen met Willemsen/Bax toch wel weer dé combinaties die op papier de beste drie ter wereld zijn, werd de ONK Lochem er ene om snel te vergeten.

Brown/Millard werden op hun triomftocht toch wel geholpen door de ‘on’-Nederlands harde baan. Het circuit was hard door de vorst in de grond en dit bleek  toch even anders dan een harde baan in het Buitenland. Reeds in de eerste snelle ronde verslikte dat andere Engelse top-team, Wilkinson/Chamberlain, zich in de gladde ijsplaat direct onder het zand en bij het uitkomen van de bocht raakte men de wal waardoor men de eerste valpartij van de dag had genoteerd. Dit was een opmaat voor de spectaculaire training waarin uiteindelijk de Fransman Giraud de eerste plek opeiste door ruim twee seconden sneller te zijn dan de Belg Davy Sanders. Brown werd derde, Dierckens vierde, team Bax/Stupelis werd vijfde. Willemsen/Bax scoorde slechts een twaalfde plek en zouden aan de buitenkant van het starthek plaats moeten gaan nemen in de heats.

Eerste manche:
Rond de klok van twee uur plofte het starthek voor de allereerste keer neer en de ruime 30 internationale zijspannen stoven weg voor hun heat. Op één na dan! Een zeldzame dure fout van Etienne Bax die warempel de motor had laten afslaan toen het hek viel! Gelukkig had Bax de machine snel aan de praat en kon al met al binnen een halve ronde weer aansluiten bij het veld, zij het wel helemaal achteraan natuurlijk!
Vooraan was de snelstarter Giraud toen al gevlogen met Hermans, Brown, Sanders en Dierckens op het vinkentouw. Helaas voor Sanders/Haller hield de wedstrijd al op tijdens de tweede ronde toen zij zichtbaar teleurgesteld moesten opgeven met machinepech. Hierdoor bleven Hermans, Brown en Dierckens over voor de tweede plek. Brown was in de derde ronde met de noorderzon vertrokken van zijn twee andere belagers en ging opjacht naar Giraud/Mucenieks. Gaande weg de heat bleef het gat van deze twee voorste combinaties schommelen tussen een aantal seconden terwijl zij beiden zienderogen wegreden van de concurrentie.
Een vijftal seconden hierachter lagen Veldman/Van der Putten in de clinch met de Brit Wilkinson en  de Belg Santermans en weer even hierachter waren Mike Keuben/Lars de Laat aan het stoeien met Varik/Daiders en de Zwitserse Broers Cuche. Na een ruime tien minuten kwam daar wel een zijspan aan die zich eens goed ging bemoeien met deze groep, wat heet! Willemsen/Bax waren door hun matige startplek in het middenveld aan de wedstrijd begonnen maar als een warm mes door de boter begonnen zij hun opmars, toch wel degelijk bemoeilijkt door de omstandigheden waarin bijna iedereen op de vlakke bevroren baan gewoon keihard reed. Echter deed Willemsen dit net even wat sneller en vooral beter dan de rest. Weldra waren Keuben/De Laat, Varik/Daiders en Cuche/Cuche gesneuveld en al rap ging Daniël dan op de volgende groep af.
Tot op dat moment bleven Giraud/Mucenieks  de inmiddels iets smeltende ijsdans op een grandioze manier leiden en dit leek ook zo te blijven tot aan de finish ondanks dat Brown tot binnen een seconde naderde…Echter in de laatste tien minuten van de wedstrijd was Giraud ineens ‘weg’. De machine begon ineens hevig te roken en een aantal bochten verder viel men stil. Gedesillusioneerd, op dat moment leek team Giraud namelijk oppermachtig, verliet men de wedstrijd in Lochem..
Ten tijde dat de tweede heat begon was team Giraud zelfs al op de weg terug naar Frankrijk waarschijnlijk balend van de zure uitvalbeurt.
Vooraan nam Brown natuurlijk de leiding gretig en verdiend over en kwam bijna een halve minuut eerder dan tweede man Hermans de finish over. Als derde reed dan ineens Dierckens alleen die kreeg in de allerlaatste ronde de hijgende Willemsen/Bax in zijn nek en juist die combinatie zat in een ‘flow’ van jewelste. Bovenop de vuilstort had men de aansluiting weten te vinden en letterlijk een paar meter voor de finish wisten Willemsen/Bax het gat te vinden in de allerlaatste bocht en stuurde ze Dierckens/Rostingt naar de vierde plek. Vijfde zou dan Veldman moeten worden, ware het niet dat dit team juist in de laatste ronde overmand door de gladheid een fout maakte wat betekende dat de Brit Wilkinson, Cuche/Cuche en Varik/Daiders er nog langs gingen met dan uiteindelijk Veldman/Van der Putte die achtste werden. Van Werven/Mans reden werden dan negende en tiende werd uiteindelijk nog Bax/Stupelis die net Keuben/De Laat buiten de top tien verwezen.

Tweede manche:
Ronde de klok van half zes schoot de tweede en beslissende heat opgang waarin nu Sanders/Haller als eerste weg vlogen met hierachter Brown, Hermans, Van Werven, Santermans en Dierckens.
Brown/Millard bleken gewoon de beste op de winterpiste in Lochem want al in de eerste paar minuten stoven ze Sanders voorbij en legde een tempo aan de dag waar niemand een antwoord op had. Men reed in eerste instantie de concurrentie op 15 seconden waarna men zeker was van de eindzege in deze ONK met tweemaal een hele mooie 1e plek in de heats.
Bax/Stupelis hadden nu een betere start en waren reeds al in de derde ronde beland bij de groep achter de latere winnaar Brown. Even hierna kwam ook Willemsen/Bax hier aansluiten. Na een kleine twintig minuten bakkeleien was de situatie zo dat Bax/Stupelis op twee lagen en de jagende Willemsen/Bax op plek drie hen zienderogen naderde. Even hierna zette team Willemsen het team van Bax stevig onderdruk in strijd om de tweede plek. Het duurde niet lang voordat Willemsen/Bax het zijspan van Bax/Stupelis konden passeren na een mooi gevecht dat eindigde op het moment dat Bax iets te veel doorschoof in een bocht en de ‘kanibaal’ Willemsen hem voor zijn thuispubliek er bruusk naast zette. Wat volgde waren een aantal zeer bijzondere rondes tot aan de finish. Beide zijspannen reden maarliefst binnen een kwartier de achtervolgers op vijftien seconden. Echter was ook duidelijk dat Brown op de eerste plek  snel en goed bekeken reed. Ook kon men zien dat Willemsen/Bax sneller waren dan Bax/Stupelis die niet bij machte waren om ook maar één tegenaanval op Willemsen te ondernemen in het verloop van de heat.
Zo kwamen de eerste drie dan ook uiteindelijk over de finish waardoor Brown verdiend de allerbeste bleek in Lochem en Willemsen met zijn tweede plek ook die positie in het dagklassement kon opeisen.
Vierde in de 2e heat werden dan Sanders/Haller die nu wel hun superstart zagen beloond met een mooie finish en als vijfde sloot Hermans/Musset aan die hiermee genoeg punten vergaard hadden om de derde plek op het dagpodium te betreden. Op zes zagen we dan Dierckens, op zeven Van Werven/Mans en op acht Wilkinson/Chamberlain. Santermans werd uiteindelijk negende en de verrassend goed acterende Franse Thomas broeders werden na een uitvalbeurt in de eerste manche nu mooi tiende.

Zo werd het eerste verdict voor de ONK Sidecar Masters in 2018 beslecht.
Grapen maken en paaseieren zoeken ten spijt, de strijd om het Open Nederlands Kampioenschap zijspancross gaat serieus verder op eerste paasdag, 1 april, in Valkenswaard.

Daguitslag en stand ONK Sidecarmasters 2018

Tekst: Emil Bilars
Foto: Orangehat