X

Bax/Stupelis winnen oppermachtig de ONK zijspancross te Oss!

Etienne Bax en Kaspar Stupelis hebben de ONK zijspancross in Oss weten te winnen. Met tweemaal de overwinning was Bax duidelijk de sterkste. Hermans werd in het dagtotaal tweede en team Willemsen derde. Qua puntentotaal hadden Willemsen en Hermans een remise, beide werden zij een heat als tweede en derde afgevlagd. Echter zat Hermans voor Willemsen de tweede manche en dat gaf de doorslag voor de posities op het podium.

26 combinaties hadden zich gemeld in Oss voor de derde ONK, die eigenlijk de tweede is geworden, daar er tijdens die eigenlijke tweede ONK te Valkenswaard door treurige omstandigheden geen heats werden verreden.
ONK-leider Brown was niet op appel door een dubbele kalender en dus waren directe volgers in de ONK-stand, Willemsen en Hermans, er op gebrand om de eerste plek over te nemen. Ook de andere combinaties waren op het vinkentouw en met een mooi zomers aandoend zonnetje maakte men zich in Oss op voor een hete middag.

1e Manche
Om even bij half twee kwam het circus dan op gang voor de eerste heat. Julian Veldman gaf zijn AMS Husqvarna strak de sporen en de grootste artiest van allemaal pakte dan ook met een zijspanlengte voorsprong de holeshot voor Willemsen, Bax en Van Werven. Veldman, in actie met de Belgische bakkenist Glenn Janssens, kon lange tijd de kop vast houden. Halverwege de manche was het echter gedaan. Bax kwam namelijk aandringen bij Veldman nadat hij eerst nog had moeten afrekenen met team Willemsen. Veldman hield een aantal ronden stand maar kon toen de ontketende Bax niet meer achter zich houden. Op dat moment in de wedstrijd reed dan Willemsen op drie met op flinke achterstand Hermans/Musset. Deze hadden zich dan weer weten te ontworstelen van een groep met Van Werven, Vanluchene, Van de Boomen en Closhe. Hierachter een tweestrijd tussen Greup/Visser en Mulders/Van de Wiel en dan weer op afstand hierachter een familie twist tussen Justin Keuben/Rietman en Mike Keuben/De Laat.
Bax reed na het grijpen van de kop een klein stukje weg van Veldman die duidelijk niet helemaal kon volgen. Zo reden Bax/Stupelis dan ook gedecideerd naar de finish en pakte na een raar voorseizoen eindelijk eens overtuigend een eerste plek in een heat.
Veldman reed het snot voor de ogen om Bax niet al te veel uit het zicht te verliezen, en aangezien dit de eerste wedstrijd was samen met bakkenist Glenn Janssens, mocht men tevreden zijn als het spul als tweede zou finishen. Echter gebeurde dit niet! Ineens dikke blauwe rook pluimen uit de machine van Veldman waarna binnen enkele tientallen seconden het blok finaal in elkaar zoog. Einde oefening dus voor de zichtbaar balende Veldman en Janssens!
Zo reden Willemsen/Bax dan ineens de tweede plek naar binnen en gold dit ook voor Hermans/Musset die op drie arriveerde aan de finish. Op vier zagen we dan Van Werven/Mans binnen komen. Bijna de gehele heat stonden zij onder druk van de concurrentie erachter. Men kreeg wel een beetje lucht toen men handiger omsprong met het passeren van de vele achterblijvers op zware piste in Oss, echter was Van den Boomen op vijf nooit ver weg en kreeg men op een gegeven moment dan ineens Vanluchene op het vinkentouw die Van den Boomen had weten te passeren en duidelijk zin hadden in meer. Echter vielen Vanluchene/ Van den Boogaart dan ineens weer een stuk terug en kon Van Werven dan op de meet knap en verdiend als vierde aankomen met hierachter op vijf  Van den Boomen/Van Gaalen. Vanluchene pakte dan op de finish plek zes met Closhe/Van Hal op redelijke afstand als zevende. Dan was het wachten op Mulders/Van der Wiel die solo op acht binnen kwamen nadat men Greup/Visser halverwege zag wegvallen door een kapotte stuurdemper. Mike Keuben won dan de strijd met zijn neef Justin Keuben om plek negen. Lange tijd zag het er naar uit dat Justin van Mike zou winnen, echter kantelde de wedstrijd om richting het voordeel van Keuben/De Laat die dus negende werden met even hierachter Keuben/Rietman op tien.

2e manche
Het programma was aan het einde van de dag weer eens uitgelopen en met veertig minuten vertraging werd de tweede heat dan opgang geschoten. Al aan het starthek kende Keuben/Rietman mechanische pech en zag men met lederogen aan dat het hele veld voor hen wegstoof met  kopstart voor Hermans met naast hen Van Werven.
Lang kon men niet van genieten van de eerste plek want vrij snel kwamen Bax/Stupelis aan de leiding te liggen. Men kon zoals in de eerste heat iedereen de wil opleggen en dan eindelijk eens strak het dagtotaal domineren in Oss door wederom als eerste te finishen in de tweede heat met een kleine tien seconden voorsprong op de wederom goed en degelijk rijdende Hermans/Musset die tweede zouden worden. Dan hierachter werd Willemsen/Bax derde, al was men in een hete strijd verwikkeld met Vanluchene op vier en Veldman op vijf. Echter hadden Willemsen/Bax het geluk van de weergoden en de wedstrijdleiding mee!
Juist op het moment dat Willemsen/Bax door zowel Veldman als Vanluchene werden gepasseerd was net een paar minuten voor de officiële tijd zou verstrijken de rode vlag uitgegaan.
Men neemt dan als uitslag de passage van de finish tijdens de ronde ervoor en toen reed Willemsen nog op drie met Vanluchene op vier en Veldman op vijf. Zo zouden deze drie zijspannen ook op de uitslag komen van de tweede heat.
Die rode vlag was gelukkig dit keer niet omdat er een akelige crash was gebeurd maar omdat Pluvius zich liet zien boven de Witte Ruijsheuvel in Oss! En hoe!
Het leek immers typisch zomers en die zomers in Nederland kenmerken zich helaas nu wel eens door een ware wolkbreuk. Dat was nu juist net ook het geval!
In een razend snel veranderend decor gingen de zijspancrosshelden door met wat zij moesten doen maar raasde publiek zich snel naar drogere plekken onder bomen, de feesttent of waar dan ook. Toen even later een oplettende toeschouwer een op een steiger hoog opgestelde cameraman naar beneden riep voor naderend zwaar onweer bleek hiermee niks teveel gezegd. De zijspannen stroomden juist net op tijd binnen voordat het echt ging donderen boven Oss en de omstandigheden dus té gevaarlijk werden voor rijders, baco’s, media en publiek.
Onder deze heroïsche omstandigheden zagen we dan Van Werven/Mans als zesde de rode vlag passeren. Eindelijk werd men eens een dag niet geplaagd door pech en men kon met deze zesde en de eerdere vierde plek tevreden huiswaarts keren. Zevende werden Closhe/Van Hal die op dat moment juist klaar stonden om de op dreef zijnde Keuben/De Laat te kunnen pareren. Echter kwam dus die rode vlag en werden Closhe/Van Hal als zevende geklasseerd en werden Mike Keuben/Lars de Laat als achtste genoteerd. Op negen zou dan Mulders finishen met op tien Roes/Sabbe.

In de stand om de Nederlandse zijspancross-titel is het bijzonder spannend na deze wedstrijd in Oss met Willemsen/Bax, Hermans/Musset en Bax/Stupelis binnen een viertal punten van elkaar.
Op eerste pinksterdag, 20 mei, krijgt de strijd een vervolg in het Achterhoekse Varsseveld.

Daguitslag ONK Zijspancross Oss:
1 Bax/Stupelis 50 Pnt
2 Hermans/Musset 42 Pnt
3 Willemsen/Bax 42 Pnt
4 Vanluchene/van den Bogaart 33 Pnt
5 Van Werven/Mans 33 Pnt
Tussenstand Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross 2018:
1 Willemsen/Bax 84 Pnt
2 Bax/Stupelis 81 Pnt
3 Hermans/Musset 80 Pnt
4 Van Werven/Mans 59 Pnt
5 Brown/Millard 50 Pnt
Volledige uitslagen ONK Sidecar Masters Oss
Tekst: Emil Bilars
Foto: www.orangehat.nl