X

ONK Sidecars Valkenswaard: Een dag in mineur

Vandaag stond de tweede ronde van het ONK Sidecar Masters te Valkenswaard gepland. De eerste ONK Sidecar heat zou om 14.15 van start gaan echter was er een serieus incident gebeurd met nationaal zijspanrijder Patrick van der Veken waardoor het programma lange tijd stil kwam te liggen om ruimte te geven voor medische hulpverlening. Om 16.15 werd de ONK Sidecar Masters heat 1 dan toch opgang gezet, echter duurde deze maar een tweetal officiële rondes door een rode vlag na een hevige startcrash van Daniël Willemsen/Robbie Bax. De heat werd niet meer herstart waardoor er in Valkenswaard geen punten zijn uitgedeeld voor het ONK Sidecar Masters kampioenschap.

Tijdens de nationale zijspanklasse had rijder Patrick van der Veken uit België aan het einde van de heat een hartstilstand gekregen. Op dat moment was Van der Veken juist afgestapt omdat de ketting van zijn machine was gelopen. Toen zijn  bakkenist duidelijk maakte aan het aanwezig medisch personeel dat Van der Veken onwel was geworden begon men direct met eerste hulp verlenen, later geassisteerd door een ambulance en een traumateam uit Nijmegen dat per helikopter werd ingestuurd. In allerijl werd Van der Veken naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de laatste berichten, via onze collega’s van smxpics.be waar een volledige verklaring over de toestand van Patrick van der Veken is te lezen, ligt Patrick van der Veken in coma maar ademt hij wel zelfstandig en het hartritme is onder controle en men is op dit moment licht positief over zijn herstel.
Het voltallige team van MXmag wenst Van der Veken een goed herstel toe!

Op het moment dat Van der Veken werd weggebracht naar het ziekenhuis bracht de KNMV ter plaatste een verklaring uit. De situatie omtrent Van der Veken was op dat moment ‘ongewis’, en men had besloten om één manche ONK Quad Masters van start te laten gaan om 15.15, een uur later gevolgd door één manche ONK Sidecar Masters waarna de wedstrijden zouden worden beëindigd.

Om 16.15 ging dan de enige ONK Sidecar Masters heat van de dag van start.
Al direct ging het hierbij verkeerd na het vallen van het hek  met Willemsen/Bax die ineens schuin het startveld over stoken, aan de binnenkant team Van Werven tegen kwamen en toen half over de kop vliegend in de aarde wal aan de binnenkant belandde. Direct was ook daar medisch personeel ter plaatste en na twee rondes besloot men de ONK Sidecar Masters heat met rood te beëindigen. Daniël Willemsen werd naar de mobiele medische post gebracht met onder andere een zeer pijnlijke pols. Inmiddels is duidelijk dat Willemsen geen breuken heeft opgelopen bij zijn crash in Valkenswaard. Na de rode vlag vroeg de wedstrijdleider alle ONK Sidecar deelnemers bij elkaar en bijna unaniem besloten de ONK Sidecar Teams om niet nog eens van start te gaan.

Tekst: Emil Bilars
Foto: www.orangehat.nl