X

MX2: Pauls Jonass wint zijn vijfde van het seizoen.

Op zaterdag was Jorge Prado-Garcia de beste maar toen de punten echt werden verdeeld stond Pauls Jonass op. De Let wint beide manches op het circuit van Matterley Basin. Het is de vijfde GP-overwinning van dit seizoen voor de KTM-rijder die nu 28 punten voorsprong heeft op Prado. Calvin Vlaanderen mag weer op het podium klimmen, de Honda-rijder wordt derde en stijgt naar de vijfde plaats in de tussenstand. De beste Laaglander is Jago Geerts, de Yamaha-rijder wordt elfde voor Davy Pootjes en Brent Vandoninck (16e). Dit weekend zijn er helaas geen punten voor Micha Boy de Waal.

Vanaf de pole-position neemt Prado-Garcia de beste start maar in de tweede bocht maar hij een klein foutje. Met de ‘Redplate’ slaat Jonass natuurlijk direct zijn slag en hij neemt de leiding over. Ruben Fernandez-Garcia volgt op de derde plaats voor het JM Racing-duo Covington en Thomas Kjer Olsen. De eerste helft van de wedstrijd weet Fernandez de derde plaats vast te houden maar nadat Covington de derde plaats heeft overgenomen verliep de F&H Racing-rijder plaatsen. De strijd om de derde plaats gaat vervolgens tussen Covington en Kjer Olsen. De Deen lijkt dit in zijn voordeel te gaan beslissen maar de Amerikaan zet een mooie eindsprint in. Het beloofd een spannende finale te worden voor de crosser van Jacky Martens maar dan valt Kjer Olsen stil. Hij verdwijnt uit de wedstrijd en geeft de vierde plaats aan Calvin Vlaanderen De top vijf wordt compleet gemaakt door Marshall Weltin. De Amerikaan kende dit jaar nog weinig succes maar het JUMBO-NoFearEnergy-VAMO Team heeft grote stappen gezet met de CR250F. Weltin rijdt een geweldige wedstrijd en wordt dus vijfde tot vreugde van het Belgische team! Vandoninck wordt de beste Laaglander, de Husqvarna-rijder wordt vijftiende voor landgenoot Jago Geerts. Davy Pootjes scoort drie punten, de LRT KTM-rijder komt als achttiende over de finish.
Ook de tweede manche neemt Prado de beste start voor Henry Jacobi en Jonass. De leider in de tussenstand weet snel de aansluiting te vinden bij de leider die vervolgens afstand lijkt te nemen. In de tweede helft van de wedstrijd komt Jonass echter terug en met nog ruim tien minuten te gaan pakt hij de leiding. De Spanjaard probeert te reageren maar kan geen vuist maken tegen de leider in het kampioenschap. De Zuid-Afrikaan komt als derde over de finish, hij moet in de slotfase wel nog opschakelen om Ben Watson voor de blijven. De KEMEA-rijder kan nog op het podium klimmen wanneer hij derde wordt maar Vlaanderen weet dat te voorkomen. Jacobi wordt keurig vijfde na een gevecht met Kjer Olsen. Net als de eerste manche komt de voormalig EMX250 kampioen niet aan de finish. Geerts wordt keurig zevende gevolgd door Pootjes. Vandoninck weet drie punten te scoren als hij als 18e over de finish komt terwijl De Waal met lege handen staat wanneer hij als 21e wordt afgevlagd.

Volgende week gaat het FIM Wereld Kampioenschap MX2 verder met de Franse Grand Prix. Deze wordt verreden op het circuit van Saint Jean d’Angely

Uitslagen MX2 #9; Matterley Basin, GB:
1e manche:
1 Pauls Jonass Let KTM
2 Jorge Prado-Garcia E KTM
3 Thomas Covington USA Husqvarna
4 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
5 Marshall Weltin USA Honda
6 Ben Watson GB Yamaha
7 Henry Jacobi D Husqvarna
8 Jed Beaton Aus Kawasaki
9 Anthony Rodriguez Ecu Yamaha
10 Michelle Cervellin I Yamaha
15 Brent Vandoninck B Husqvarna
16 Jago Geerts B Yamaha
18 Davy Pootjes NL KTM
DNF Micha Boy de Waal NL Honda

2e manche:
1 Pauls Jonass Let KTM
2 Jorge Prado-Garcia E KTM
3 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
4 Ben Watson GB Yamaha
5 Henry Jacobi D Husqvarna
6 Iker Larranaga Olano E Husqvarna
7 Jago Geerts B Yamaha
8 Davy Pootjes NL KTM
9 Thomas Covington USA Husqvarna
10 Michelle Cervellin I Yamaha
18 Brent Vandoninck B Husqvarna
21 Micha Boy de Waal NL Honda

Dagklassement MX2 GP van Engeland:
1 Pauls Jonass Let KTM 2-5
2 Jorge Prado-Garcia E KTM 10-1
3 Calvin Vlaanderen Z-A Honda 4-3
4 Ben Watson GB Yamaha 6-4
5 Thomas Covington USA Husqvarna 3-9
11 Jago Geerts B Yamaha 16-7
12 Davy Pootjes NL KTM 18-8
16 Brent Vandoninck B Husqvarna 15-18

Tussenstand MX2 na 9 wedstrijden:
1 Pauls Jonass Let KTM 401
2 Jorge Prado-Garcia E KTM 373
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 288
4 Ben Watson GB Yamaha 279
5 Calvin Vlaanderen Z-A Honda 234
8 Jago Geerts B KTM Yamaha 179
11 Davy Pootjes NL KTM 156
18 Brent Vandoninck B Husqvarna 74
22 Bas Vaessen NL Honda 56
27 Micha Boy de Waal NL Honda 23

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #RayArcherPhoto