X

Wat doe jij nou? Jan Postema

In de rubriek #Watdoejijnou kijkt MXMag.nl wat voormalige topcrossers vandaag de dag doen. Hun gezinsleven en hun huidige werkzaamheden. Hoe kijken ze terug op hun carriere, de hoogte en dieptepunten. Deze maand hebben wij Supercross-specialist Jan Postema.

MXMag: Stel jezelf even kort voor:
JP:
Ik ben dus Jan Postema, ik ben 57 jaar oud en woon in Assen, getrouwd met Nanda en samen hebben wij twee zoons.”
MXMag: Wat doe jij tegenwoordig voor de dagelijkse boterham?
JP:
“In 1985 ben ik begonnen met JPMX Motocross School, vanaf 1994 is daar de Jan Postema Fitness Studio bijgekomen. Dat is in 1996 uitgebreid met de JP Dans Studio en die bedrijven run ik in het dagelijksleven. Alle informatie is te vinden via onze website.” www.postema.nl
MXMag: Hoe kijk jij terug op jou motocross-carriere?
JP:
“Als ik terug kijk op mijn carrière heb ik eruit gehaald wat er voor mij in zat. En is het een fantastische periode geweest waar ik nog regelmatig met veel plezier aan terug denk.“
MXMag: Het hoogtepunt uit jou carriere?
JP:
“Om er een aan te wijzen vind ik moeilijk maar ik kijk vol trots terug op. Het behalen van een ‘H’ nummer eind jaren ’70. Mijn derde plaats in het NK achter Gert Jan van Doorn en Theo Eggens. Het winnen van de Cup des Nations in 1984 met Kees van der Ven, John Hensen en John van den Berk. Hetzelfde jaar wist ik goud te winnen tijdens de International Six Days Enduro in Assen (ISDE). Verder heb ik de supercross in Ahoy gewonnen en ook in Bangkok. Daarnaast heb ik mezelf altijd weten te plaatsen voor de Grand Prix 125cc, ik weet nog dat wij ooit moesten kwalificeren met 120 rijders terwijl er slechts 32 plaatsen beschikbaar waren.”
MXMag: Het dieptepunt uit jou carriere?
JP:
“De zware beenblessure die ik begin 1982 opliep Ik was superfit en klaar voor het GP seizoen maar ik viel mijn been uit de kom. En tijdens de Grand Prix van Duitsland in Laubuch Esbach reed ik op een derde plaats met nog tien minuten te gaan toe het blok stuk liep.”
MXMag: Beste motor ooit mee gereden?
JP:
“Zonder twijfel de Yamaha gemaakt door Henk Jager in 1984 verzien van WP vering! Dat was echt een KNALLER!”
MXMag: Hoe kijk jij naar de huidige motocrosswereld?
JP:
“De motocross volg ik natuurlijk nog op de voet. Ik ben nauw betrokken bij de FIM MXGP Academy en ben erg trots wat wij daar allemaal voor elkaar krijgen. Dit met de steun van Mr Luongo ( Youthstream) en Mr Srb ( FIM Europe). Dit gebeurd in samenwerking met Martin van Genderen, dat verloopt echt vlekkeloos en is erg leuk om te doen. Natuurlijk heb ik mijn steentje bij gedragen aan de MXGP op het TT Circuit van Assen met de hulp van Lee van Dam. Ik kijk vol bewondering naar het FIM Wereld Kampioenschap MXGP, het gaat zo verschrikkelijk hard en dat tempo is echt meesterlijk. Ik geniet natuurlijk van Jeffrey Herlings, welke Nederlander niet maar heb ook veel respect voor Antonio Cairoli. Ik sta iedere dag met plezier op en doe wat ik leuk vind. Ik ben trots op wat ik samen met mijn vrouw heb op gebouwd. Achter elke sterke man staat immers een sterke vrouw.”

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Facebook