X

Frank Mulders/Henry van der Wiel prolongeren de Europese-titel zijspancross!

Credits: André de Wit - Dre's MXpics

Frank Mulders en Henry van der Wiel hebben tijdens de IMBA finale in het Limburgse Meijel hun Europese titel in de zijspancross weten te prolongeren. Men ging naar Meijel met een riante voorsprong van 42 punten op de nummer twee van de stand, Mike Keuben en Lars de Laat. Eigenlijk kon alleen een aantal uitval beurten roet in het eten gooien. Dit gebeurde niet, integendeel, het overkwam juist de concurrent Keuben die uitviel in de tweede manche met pech waardoor de weg vrij was voor Mulders/Van der Wiel om definitief de titel te grijpen en ook dagwinnaar te worden in Meijel. Het podium aan het einde van de dag was volledig oranje gekleurd met op plek twee Thom van de Lagemaat/Dion Rietman en op drie Patrick Greup/Maurice Visser.

Reeds al weken was men in Meijel bezig geweest om het circuit ‘De Vossenberg’ in optimale staat te brengen voor de finale ronde van het EK Zijspannen 2018. Menig groot zijspancrosser vanaf de zeventiger jaren heeft zich in bloed, zweet en tranen gewerkt op de historische crosspiste die gesitueerd is door de vorming van de paden en de natuur in het bos. De MCC Meijel had alles tip top voor elkaar en had zelfs gezorgd dat de aanwezige F1-fans in de tent konden kijken naar de verrichtingen van Max Verstappen en zijn collega’s in Rusland. Hierbij was het een mooie herfstdag en kwam het zijspan-minnende publiek daarom ook in toch wel grote getale opdraven in Meijel.

Jammer was het daarom dat er maar zeventien zijspannen waren die zich in de IMBA strijd zouden mengen. Het bleek dat men in Frankrijk toch wel erg bang is voor het Nederlandse zand want heel het team liet Meijel voor wat het is. Uit Zwitserland dan slechts een team, mede door een blessure van de derde man in de IMBA-stand, Marco Boller, die daardoor simpelweg niet kon deelnemen. Uit Duitsland kwamen dan twee teams en dan volgde België en Engeland met drie ingeschreven zijspannen. Die negen buitenlandse teams zouden dan de strijd aangaan met de acht teams uit Nederland die meededen aan deze finale IMBA te Meijel.
De aanwezige zijspannen gaven allemaal het beste uit zichzelf en dat was te zien tijdens de drie manches maar het aantal zijspannen bleef helaas pover.

Heat 1
De start van de eerste heat werd een prooi voor de Duitsers Prumer/Lange met hierachter dan de twee titel-pretendenten  die bak aan bak leunend spectaculair de eerste flauwe bocht in doken.
Prumer vooraan moest dan al in de eerste ronde zijn meerdere  herkennen in Mulders die de leiding pakte en ook Keuben verwees de Duitser al snel naar de derde plek.
Achter de Duitsers zagen we dan een mooi duel om de vierde plek tussen Van de Lagemaat en de Belg Davy Maris die de zoon van Henry, Aivar van der Wiel, naast zich in de bak heeft staan. Dit duel bleek later zelfs om de derde plek te gaan toen de Duitser Prumer, tot op dat moment onbedreigd op drie, uitviel met machinepech.
Vooraan waren Mulders/Van der Wiel dan weggereden met Keuben/De Laat met hun linker zijspan in de achtervolging.
Na een kleine tien minuten wedstrijd zette Keuben dan de aanval in op Mulders en na twee ronden kon dan de eerste plek worden overgenomen waarna Keuben/De Laat zelfs nog wegreden van Mulders. Zo kwamen de twee duidelijk snelste combinaties dan ook over de finish met erachter dan dus Van der Lagemaat/Rietman op drie en Maris/Van der Wiel op plek vier. Greup/Visser legde dan na een degelijke race beslag op de vijfde plek in deze heat.

Heat 2
In de tweede manche was er wederom de holeshot voor Prumer/Lange met dan hierachter Keuben/De laat, de Duitsers Hentrich/Effertz en Mulders/Van der Wiel op vier.
Keuben/De Laat pakte al reeds in de eerste ronde de leiding over van Prumer die een ronde erna ook werd gepasseerd door Mulders/Van der Wiel.
Keuben wilde vast weer weg rijden op de eerste plek maar mechanische malheur stak daar een stokje voor! In de derde ronde begon de machine licht te roken, voelde rijder Keuben geratel in het motorblok en voordat men het wist kwam het zijspan achterop het circuit tot stil stand. Zo eindigde de goedwillende bedoelingen van Keuben/De Laat om de titelstrijd nog een beetje spannend te maken in een apotheose wat voor het team ook een domper was na een seizoen waarin men toch al veel pech kende maar ook zichzelf knap liet zien tijdens de WK-ronde in Lommel en men ook maar mooi dik in de top tien van het ONK zijspannen eindigde, met maar vier van de vijf ONK’s meegereden.
Het uitvallen van zijn grootste concurrent maakte natuurlijk voor Mulders/Van der Wiel dan de weg vrij om de eerste plek over te nemen en aan de finish dan als kampioenen van 2018 te worden onthaald door blije supporters met confetti en vuurwerk.
De Duitsers Prumer/Lange hielden dan nu wel de boel heel en kwamen verdiend als duidelijke tweede over de finish. Een stuk achter Prumer zagen we dan een mooi duel tussen Maris en Van der Lagemaat met even hierachter Greup op het vinkentouw. Wat Van der Lagemaat ook probeerde het leek hem niet te lukken om de ervaren Belg Maris voorbij te kunnen steken. Vijf minuten voor tijd wisten Van der Lagemaat/Rietman na een felle maar eerlijke strijd dan toch een gaatje te vinden en pakte men de derde plek die men behield tot aan de finish. Maris/Van der Wiel werden dan vierde en Greup/Visser pakte de vijfde plek op de meet.

Heat 3
Helaas zagen we in de derde heat geen Keuben/De Laat meer aan de start. Zij kregen het niet meer voor elkaar om op tijd het zijspan rijdend te krijgen. Zo hadden de nieuwe kampioenen Mulders/Van der Wiel erg weinig tegenstand van formaat te vrezen en dat liet men dan ook zien. Met groot machtsvertoon en bij tijd wel wijle op een show-achtige manier reden Mulders/Van der Wiel hun ‘ere’ manche in Meijel en pakte zo onbedreigd de dagoverwinning.
Spannender was het dan daarachter. Van der Lagemaat/Rietman zouden verdiend tweede worden en pakte hiermee ook de tweede plek in het dagtotaal. Patrick Greup en Maurice Visser bewezen zichzelf een grote dienst door op het tochwel kapot gereden circuit in Meijel mooi derde te worden. Achter Greup reden dan Maris/Van der Wiel op vier die op het einde van de wedstrijd de Britten Osbaldiston/Cooper in hun nek kregen hijgen. In de eind fase wist de altijd fantieke Brit zelfs nog Maris terug te verwijzen naar de vijfde plek.
Juist dit betekende dat de Belg Maris nu net een punt te weinig pakte vandaag waardoor niet hij maar Greup/Visser als derde zouden worden geklasseerd in de daguitslag.
De Duitsers Prumer/Lange kwamen nu dan als zevende over de finish en pakte hiermee dusdanig veel punten dan zij de geblesseerde Marco Boller uit Zwitserland nog voorbij gingen in de Europese totaalstand waardoor men derde werd om het Europees IMBA zijspancrosskampioenschap 2018, zij het ver achter de Nederlanders Keuben/de Laat die hun tweede plek in de stand al zo goed als zeker waren en Europees Kampioenen Mulders/Van der Wiel die in Meijel hun titel dus wisten te prolongeren.

Daguitslag finale IMBA zijspannen Meijel

Eindstand IMBA Europees Kampioenschap zijspannen 2018

 

Tekst: Emil Bilars
Foto: André de Wit