MX Wintertraining: De beginselen van krachttraining!

MX Wintertraining: De beginselen van krachttraining!
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Winter is coming. De titels zijn verdeeld, er is gestreden tot het einde. Maar wat doen we nu met de komende periode zonder wedstrijden?

Nu staat er voor de meeste motorcross rijders een periode van complete rust voor de deur, de winterstop. Maar hoe overleef je deze periode? Iedereen heeft wel al eens horen zeggen: “Het kampioenschap win je in de winter” of “Ik heb een goede/slechte winter doorgemaakt”. Wat willen ze daar nu mee zeggen? Klopt het dat je een kampioenschap kan winnen in de winter? 

Natuurlijk kan je geen outdoor kampioenschap winnen in de winter. Een motorcross wedstrijd of kampioenschap moet steeds gereden worden. Er zijn tal van factoren die roet in het eten kunnen gooien waardoor je de kans op een titel aan je neus ziet voorbij gaan, denk maar aan een blessure of motorpech. Toch kan je gemakkelijk een seizoen verliezen in de winter door jezelf slecht voor te bereiden. In de volgende reeks artikels leer je allerlei tips van Fysieke Coach Yente Dourte (Coach bij X Performance en Energy Lab) om je winter voorbereiding optimaal te laten verlopen.

Krachttraining part 2: Techniek training

Eenmaal ons lichaam gewoon is aan de gewoonlijke krachttrainingen wordt het tijd voor verandering. Als we voldoende stabiliteit trainingen achter de rug hebben kunnen we overgaan naar het zwaardere werk, liften, drukken en squats. Als motorcrosser hebben we het allemaal nodig. 

Vaak denken mensen dat motorcross enkel een uithoudingssport is of enkel een krachtsport maar onze sport is een combinatie van de twee. Zowel kracht als uithouding moeten op punt staan om optimaal te presteren. Kracht zal vooral tijdens de eerste ronden belangrijk zijn om het hoge tempo te kunnen volgen. Ook is motorcross, zeker tijdens de openingsronden, af en toe een contact sport. Dan is het voordelig om een hogere spiermassa te hebben. Voor we beginnen met de zware gewichten is het heel belangrijk om de correcte techniek onder de knie te krijgen. Daarom geef ik hier 3 tips om aan jouw techniek te sleutelen in de gym. Dankzij deze drie tips zal je vaak voorkomende blessures in de fitness gaan vermijden.

 • Blootvoets

Probeer zoveel mogelijk oefeningen op blote voeten uit te voeren. Blote voeten zorgen voor een beter gevoel, contact en proprioceptie met de grond en de omgeving.

 • Losse gewichten

Probeer te werken met loshangende gewichten. Dit is een extra feedback voor het lichaam en zorgt ervoor dat verkeerde bewegingen meteen afgestraft worden.

 • Begeleiden

Laat vrienden jouw bewegingen bekijken en vraag feedback, film jezelf of vraag een trainer je te helpen zodat je blessures kan vermijden.

In de volgende artikels komen nog meer trainingsvormen en tips aan bod alsook verschillende kracht oefeningen die voordelig zijn voor onze sport. Veel plezier met jullie volgende training en geniet ervan!
Heb je nog vragen omtrent dit artikel contacteer dan Yente Dourte: Yente.dourte@motocrossmag.be

Uw reacties

Ook te lezen

 • Deelnemerslijsten MXGP van Duitsland

  Deelnemerslijsten MXGP van Duitsland

  Komend weekend is er weer volop actie op Grand Prix niveau. De Grote Prijs van Duitsland wordt ook dit jaar verreden in Teutschenthal en daar zullen naast MXGP en MX2 …
 • Malcolm Stewart komt opnieuw naar Parijs

  Malcolm Stewart komt opnieuw naar Parijs

  Voor de derde keer komt Malcolm Stewart naar de Supercross in Parijs. De Husqvarna-rijder is bevestigd door de organisatie van de bekendste en belangrijkste supercross in Europa. In 2019 was …
 • Hakon Fredriksen opnieuw langdurig uitgeschakeld

  Hakon Fredriksen opnieuw langdurig uitgeschakeld

  Het zit Hakon Fredriksen niet mee want de Noor is weer langdurig uitgeschakeld. In 2022 had hij de zware crash in Loket waardoor hij een jaar uitgeschakeld was. Zijn rentree …
 • Sidi breidt haar assortiment uit met nieuwe motorschoenen.

  Sidi breidt haar assortiment uit met nieuwe motorschoenen.

  Met de nieuwe lijn motorschoenen betreedt Sidi serieus de markt en gaat daarmee de concurrentie aan met Rev’it, TCX en Alpinestars. Er zijn twee verschillende soorten motorschoenen, elk verkrijgbaar in …