X

Bax/Stupelis domineren GP sidecar te Kiev! Varik/Daiders verrassend 2de voor Hermans/Musset!

Etienne Bax/Kaspars Stupelis hebben via twee keer een heat overwinning dominant de zege gepakt in de Gand Prix zijspancross van de Oekraïne te Kiev. De Nederlands/Letse combinatie pakte dus het maximaal aantal punten en nam daarmee ook de leiding over in de tussenstand van het WK zijspancross. De Est Varik met zijn Letse bakkenist Daiders verraste vriend en vijand in Kiev door twee maal verdiend als derde te finishen in de heats en zo mocht men uiteindelijk zelfs als tweede het podium op klimmen voor de totale huldiging aan het einde van de dag. Hermans/Musset schoven uiteindelijk als derde aan op het dagpodium na een tweede plek in de eerste heat en een vierde plek in de tweede.

Een zeer geslaagd weekend dus voor Bax/Stupelis die eigenlijk alle naaste concurrenten in de WK-stand ook nog eens een fout zag maken dit weekend waardoor het verloop eigenlijk niet beter kon uitpakken voor de snelle combinatie uit Bergeijk.

Reeds al op de zaterdag crashte de Fransman Giraud hard tijdens de pre-kwalificatie. Met beide polsen ingepakt zocht men het ziekenhuis op en gelukkig werden daar geen breuken geconstateerd. Wel was alles zwaar gekneusd en verrekt. Zijspancrossers zijn bikkels, dus Giraud probeerde tijdens de warm-up op de zondagochtend toch nog of rijden zou gaan zodat her en der nog wat WK punten te sprokkelen waren in de heats later op de dag. Echter na vier zeer pijnlijke rondes zonder echte snelheid hield de combinatie Giraud/Haller het voor gezien en koos voor herstel. Het is te hopen voor Giraud dat dit spoedig gebeurd, net nu over twee weken zijn thuis Grand Prix in het Noord-Franse Plomion voor de deur staat.

Door het afmelden van Giraud/Haller bleven er nog maar 22 zijspannen over die van start zouden gaan op een mooi crosscomplex gevuld met duizenden enthousiaste toeschouwers.

 

Heat 1
De kopstart in de heat was voor Dierckens die direct Willemsen/Rostingt in de nek hadden hijgen gevolgd door Vanluchene met erachter Bax, Varik en Hermans. Reeds vlot was Vanluchene dan al Willemsen voorbij en ging de huidige Wereldkampioen op jacht naar leider Dierckens. Willemsen/Rostingt konden het tempo niet goed volhouden en reeds snel was ook Bax er voorbij die duidelijk direct ook snel wegliep. De gifbeker in deze manche moest schijnbaar leeg voor Willemsen/Rostingt want nu had men direct Varik en Hermans in de nek hijgen. Al vrij snel werd dat de combinatie uit Lochem te veel en met het insturen van een scherpe bocht kwam de bak vervaarlijk omhoog en moest Willemsen het gas dicht draaien zodat Hermans en Varik makkelijk binnendoor langszij vlogen. Willemsen viel ronde na ronde verder terug, zocht later de pits ook nog eens op en reed rond op een twintigste plek maar besloot voordat de finishvlag was gevallen het rennerskwartier op te zoeken en de boel in te pakken. De combinatie Willemsen/Rostingt zou zo doende de tweede manche ook niet meer van start gaan.
Vooraan zagen we na vijf minuten nog steeds Dierckens die Vanluchene achter zich aan kreeg. Echter maakte Vanluchene/Van den Boogaart een fout op het wasbord-gedeelte en men ging over de kop! Dit was koren op de molen voor de achtervolgende Bax, Varik en Hermans die zo makkelijk een plek doorschoven. Gelukkig voor Vanluchene/Van den Boogaart kon men de race weer voorzetten maar ze waren wel op dat moment dus letterlijk terug gevallen naar een plek net binnen de top twintig.
Nu waren het dan Bax/Stupelis die jacht maakte op leiders Dierckens/Bax en na tien minuten racen kon het publiek zich opmaken voor de broederstrijd Bax tegen Bax toen Bax/Stupelis aansloten aan de achterkant van Dierckens/Bax.
Een korte maar felle strijd zou volgen waarna Bax/Stupelis de eerste plek overnamen. In het vervolg van de heat hielden Bax/Stupelis het tempo hoog en zouden zo  de eerste manche winnend afsluiten. Bax moest het tempo ook wel hoog houden want Hermans/Musset waren Varik voorbij en toen ze aansloten bij tweede man Dierckens ging men strijdvaardig hier ook al snel langs om vanaf de tweede plek jacht te maken op Bax. Het gat van een aantal seconden tussen Bax en Hermans zou vrijwel de gehele heat blijven bestaan en Hermans kon niet meer doen dan tweede worden met een gigantische voorsprong op  de rest van het veld. Dierckens kon het tempo niet helemaal volhouden en in de eindfase kwamen Varik/Daiders het vuur aan de schenen leggen. Onder deze druk bezweek Dierckens die een foutje maakte en bijna op de kant zou gaan. Zo kon Varik uiteindelijk makkelijk voorbij piepen en werd men zeer tevreden derde met dan Dierckens/Bax op de vierde plek. Een gigantische inhaal race bracht Vanluchene/Van den Boogaart nog knap terug tot de vijfde plek waarmee men na de harde crash in de beginfase de schade toch wel knap beperkt hield. Brown/Chamberlain werden dan zesde en even hierachter zag men een verdienstelijke zevende plek voor Van Werven/Beunk. Sanders/Kunnas werden achtste voor de Italiaan Compelati die negende werd en de top tien werd afgesloten door Santermans/Beleckas.  Ook Keuben/Rietman zouden met een twaalfde plek in de eerste heat flink veel punten meenemen voor de WK-strijd.

Heat 2
Door de afmelding van Willemsen zouden er in de tweede manche nog maar 21 zijspannen van start gaan voor de WK-punten.
Bax/Stupelis pakte de kopstart gevolgd door Sanders, Hermans, Vanluchene en Dierckens. In het gedrang bij de eerste bocht zagen we helaas Keuben/Rietman stil zien vallen en men moest van achteraan de heat beginnen.
Vooraan legde Bax/Stupelis een moordend tempo aan de dag dat voor tweede man Sanders niet was vol te houden. Bax/Stupelis waren in de tweede heat duidelijk een maat te groot voor de concurrentie en met een voorsprong van een halve minuut pakte zij verdiend de kop-staart overwinning in de tweede heat als mede de zege in de Grand Prix van de Oekraïne.
Achter Bax zagen we na vijf minuten een felle strijd tussen Sanders en Hermans/Musset om de tweede plek.
Hermans/Musset maakte echter een fout die resulteerde in een koprol met zijspan en al waardoor men terug zou vallen tot de net binnen de top twintig. Nu was het dan Vanluchene die Sanders het vuur aan de schenen zou leggen en nog binnen de tien minuten zou Vanluchene zijn landgenoot voorbij gaan. Vervolgens reed ook Vanluchene weg van Sanders maar meer dan een tweede plek achter de ongenaakbare Bax zou er niet inzitten voor Vanluchene/Van den Boogaart. Ook Varik/Daiders passeerden in het verloop van de heat Sanders/Kunnas en zouden daarmee zoals in de eerste heat weer de derde plek pakken waardoor men zeer tevreden als tweede het dagpodium mocht beklimmen in Kiev. Sanders/Kunnas kregen dan op acht minuten een twee-tal andere concurrenten in de nek. De Engelsman Brown zat hierbij alsmede Hermans/Musset die een gigantische inhaalrace reden na hun crash en inmiddels alweer konden meedoen met de strijd om de vierde plek. Dit deden zij met verve. Eerst werd Brown vrij makkelijk gepasseerd en een ronde hierna was het Sanders die niet kon verhelpen dat Hermans met een gigantische sprong over de tafelberg zichzelf op de vierde plek zette. Sanders probeerde de bocht hierna nog wel om dichterbij Hermans te remmen echter was de grip de bocht uit nu niet echt lekker waardoor Brown gewiekst ook Sanders kon passeren. Met Hermans op vier, Brown op vijf en Sanders op zes was hiermee deze strijd gestreden want in die slagvolgorde zou men ook finishen en dit was voor Hermans/Musset net voldoende om zich als derde te melden voor de huldiging om het dag-resultaat. Van Werven/Beunk werden hierachter dan op afstand weer knap zevende en op acht zagen we de Zwitsers Cuche dan finishen. Dierckens/Bax waren in het midden van deze  heat gecrasht en meer dan een negende stek zat er dan ook niet in. De jonge Britse combinatie King/Gray sloten knap de top tien af. Keuben/Rietman zouden deze heat niet finishen door machine pech en dit verdict kreeg ook Santermans om de oren waardoor hij puntloos zou blijven.

De volgende GP is over twee weken net over de Belgische grens in het Noord-Franse Plomion alwaar de felle strijd om de WK-punten verder zal gaan met Bax/Stupelis dan nu met de rode leidersplaat.

Uitslag GP zijspancross Kiev-Oekraïne:
01. 82. Bax – Stupelis NED/LAT WSP Zabel 50
02. 07. Varik – Daiders EST/LAT WSP Husqvarna 40
03. 02. Hermans – Musset NED/FRA WSP Zabel 40
04. 01. Vanluchene – Van Den Bogaart BEL/NED VMC Zabel 38
05. 888. Brown – Chamberlain GBR/GBR WHT Husqvarna 31
06. 10. Dierckens – Bax BEL/NED WSP Zabel 30
07. 09. Sanders – Kunnas BEL/FIN WSP Zabel 28
08. 14. Van Werven – Beunk NED/NED WSP TM 28
09. 18. Compalati – Chopin ITA/FRA VMC Zabel 22
10. 23. Kinge – Gray GBR/GBR VMC Zabel 21
11. 911. Peter – Zatloukal GER/CZE WSP Zabel 15
12. 21. Hroch – Hroch CZE/CZE WSP Zabel 14
13. 22. Cuche – Cuche SUI/SUI VMC KTM 13
14. 49. Reesna – Eier EST/EST WSP Zabel 13
15. 16. Santermans – Beleckas BEL/LTU WSP Zabel 13
16. 45. Baltusis – Natka LTU/LTU WSP Husqvarna 11
17. 26. Normak – Kasesalu EST/EST WSP Zabel 10
18. 17. Keuben – Rietman NED/NED VMC Zabel 9
19. 777. Glushchenko – Hlushchenko UKR/UKR WSP Zabel 8
20. 122. Zhyvutski – Zhyvutski BLR/BLR WSP KTM 6
21. 28. Brown – Millard GBR/GBR WSP Zabel 1
22. 111. Willemsen – Rostingt NED/FRA WSP Zabel 1
DNS 04. Giraud – Haller FRA/GER WHT Mega 0
DNS 707. Nemylostyvyi – Boiko UKR/UKR VMC Husaberg 0

Tussenstand WK zijspancross 2019:
01. 82 Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 211
02. 1 Marvin Vanluchene-Ben van den Bogaart BE-NL VMC-Zabel 205
03. 2 Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 184
04. 9 Davy Sanders-Lari Kunnas BE-FI WSP-Zabel 153
05. 888 Stuart Brown-Josh Chamberlain GB-GB WHT-Husqvarna 148
06. 10 Arne Dierckens-Robbie Bax BE-NL WSP-Zabel 130
07. 111 Daniel Willemsen-Luc Rostingt NL-FR WSP-Zabel 129
08. 7 Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 119
09. 4 Valentin Giraud-Andres Haller FR-DE WHT-MEGA 117
10. 18 Zeno Compalati-Bastien Chopin IT-FR VMC-Zabel 97
11. 14 Gert van Werven-Peter Beunk NL-NL WSP-TM 79
12. 5 Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-MEGA 70
13. 17 Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 67
14. 22 Christophe Cuche-Maxime Cuche CH-CH VMC-KTM 58
15. 16 Kristof Santermans-Konstantinas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 56
16. 23 George Kinge-Lewis Gray GB-GB VMC-Zabel 54
17. 28 Jake Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Zabel 43
18. 19 Marco Heinzer-Ruedi Betschart CH-CH VMC-KTM 34
19. 98 Ijen Kops-Pim Lambrechts NL-NL WSP-Husqvarna 32
20. 21 Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 22
21. 36 Michael Hodges-Scott Grahame GB-GB WSP-Zabel 21
22. 49 Tanel Reesna-Alexandre Tourbier EE-FR VMC-Zabel 17
23. 911 Adrian Peter-Miroslav Zatloukal DE-CZ WSP-Zabel 15
24. 31 Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 15
25. 72 Frank Mulders-Aivar van de Wiel NL-NL WSP-Zabel 12
26. 45 Tomas Baltusis-Tadas Natka LT-LT WSP-Husqvarna 11
27. 176 Eddie Janecke-Gordon Bothur DE-DE WSP-MEGA 11
28. 47 Romaric Chanteloup-Josselyn Chanteloup FR-FR WSP-KTM 11
29. 26 Markus Normak-Karl-Albert Kasesalu EE-EE WSP-Zabel 10
30. 30 Hotmar Pozzi-Simon Walti IT-CH WSP-Husqvarna 10
31. 24 Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE VMC-Zabel 9
32. 38 Petr Kolenchik-Matej Hejhal CZ-CZ WSP-Zabel 9
33. 419 Junior Verhelst-Nicky Debruyne BE-BE WSP-Zabel 9
34. 101 Lucas Cerny-Radek Musil CZ-CZ WSP-JAWA 8
35. 777 Artur Glushchenko-Yelsei Hlushchenko UA-UA WSP-Zabel 8
36. 32 Gary Moulds-Steve Kirwin GB-GB VMC-Husqvarna 6
37. 122 Valery Zhyvutski-Andrei Zhyvutski BLR-BLR WSP-KTM 6
38. 46 Tobias Blank-Lemuel Ravera DE-IT VMC-Zabel 5
39. 94 Kelly Debruyne-Jens Mans BE-BE WSP-Husqvarna 4
40. 99 Thom van de Lagemaat-Han van Hal NL-NL VMC-MEGA 4
41. 79 Yohann Marquis-Theo Levenes FR-FR VMC-Zabel 1

Tekst:Emil Bilars
Foto: Luc Vanderaa