X

Volledig Belgisch podium tijdens GP zijspancross heat 1 te Kramolin-CZ!

De Belgische zijspancrossers hebben zich van hun beste kant laten zien tijdens de eerste manche om de WK-ronde te Tsjechië. In Kramolin wonnen Vanluchene/Van den Boogaart oppermachtig de eerste heat gevolgd door Dierckens/Bax op twee en Sanders/Kunnas fietste de derde plek binnen.

De condities in Kramolin waren niet al te best door het slechte weer, al was het beter als op de kwalificatie-dag eerder toen de hemelsluizen zo zwaar open gingen dat de zijspancross zo af en toe op een jetski-race leek! Dit bleek fatal voor Verhelst en Mike Keuben/Lars de Laat die zich door letterlijke wateroverlast in het motorblok niet konden kwalificeren.

Bij de start van de eerste GP manche pakte Dierckens de kopstart voor Vanluchene en de snel startende Italiaan Compelati op drie. Die laatst genoemde was een mooie buffer voor Dierckens en Vanluchene die zo konden wegrijden en geen druk van achter kende in de eerste helft van de heat. Na vier rondes kon Vanluchene gewiekst Dierckens voorbij om vervolgens weg te rijden en glansrijk de eerste heat zege van WK-seizoen 2019 te pakken. Dierckens zou tweede blijven, al had deze in de laatste tien minuten van de heat een treintje achter zich met Sanders, Bax en Hermans die inmiddels Compelati agressief waren gepasseerd en naar de tweede zijspan waren gereden. Dit tweede zijspan echter, Dierckens dus, hield stand en werd mooi 2e. Dat gold ook voor de derde combinatie van Sanders/Kunnas die wel het vuur aan de schenen kregen gelegd van Bax maar deze kon op zijn beurt niet echt iets uithalen. Hermans/Musset reden in de laatste fase iets achter de voorste 4 door een achterblijver maar werden gewoon vijfde. Giraud/Haller zouden een stuk hierachter als zesde finishen voor Brown/Chamberlain op zeven die op hun beurt in de allerlaatste fase Compelati/Chopin naar acht terug verwezen. Op negen zagen we dan Van Werven/Beunk na een sterke race en Willemsen/Rostingt sloten de top tien af. Keuben/Rietman werden 14 na aanvankelijk rond de tiende plek te bivakkeren maar een koprol bracht hen een stukje naar achteren. 15e werd de Belg Santermans en de jonge Iljen Kops/Pim Lambrechts pakte met plek 16 ook weer de nodige WK-punten. Debruyne en Van der Lagemaat bleven helaas puntloos.

Uitslag heat 1 GP Sidecars Kramolin-CZ:

Tekst: Emil Bilars
Foto: Luc Driessen