X

Giraud wint de thuis GP te Plomion, Bax verstevigt zijn WK leiding!

Valentin Giraud en Andres Haller hebben de Grand Prix zijspancross te Plomion, Frankrijk weten te winnen. Voor een uitzinnig publiek won de Fransman Giraud de eerste manche en werd  in de tweede heat als derde geklasseerd waardoor men uiteindelijk in de eindrangschikking genoeg punten had om als overal winnaar te worden gehuldigd. De Belgisch/Nederlandse combinatie van Dierckens/Bax zou aan het einde van de dag tevreden als derde op het podium klimmen. Etienne Bax en Kaspars Stupelis werden tweede aan het einde van de beide GP heats en stonden tevreden op het podium wetende dat naaste concurrenten voor de WK-strijd, Hermans/Musset en Vanluchene/Van den Boogaart, beide een uitval hadden gemaakt in één der manches. Hermans viel in de eerste heat in leidende positie uit door een kapotte versnellingsbak en Vanluchene crashte hard de hekken in aan het einde van de tweede heat en kon niet meer verder.

Een achtendertig-tal zijspannen hadden zich gemeld om mee te doen bij de Grand Prix van Frankrijk. Grote ontbrekende was Daniël Willemsen. De tienvoudig Wereldkampioen had zijn team niet compleet en kon zodoende niet mee rijden. Het is te hopen dat Willemsen weer snel de GP-zaken voor elkaar heeft anders dreigt een roemloos einde voor de levende zijspancross legende uit Lochem.
Na de zaterdag moesten er dus acht teams uitvallen daar er maar dertig aan de baar mogen staan op zondag. Helaas viel het doek voor een aantal laaglanders. Kops/Lambrechts gingen er in de kwalificatie-heat snoeihard vanaf en konden in de last change kwalificatie geen potten meer breken. Dat laatste gold ook voor Junior Verhelst die zich niet bij de eerste zes kon rijden in de last change en zodoende op de zaterdag werd gedwongen om de dag erna als toeschouwer de WK strijd te volgen.

 

Heat 1
Onder bloedhete omstandigheden ging net even voor half twee de eerste heat van start. Het talrijk opgekomen publiek zag Dierckens/Bax de kopstart pakken gevolgd door Sanders, Van Werven, Compelati en vlak daarachter de cracks Giraud, Vanluchene en Hermans. Bax/Stupelis deden zichzelf weer geen goed en gingen pas als 16e op pad.
Al reeds in de tweede ronde lag Hermans al op plek twee met vlak hierachter Vanluchene en daar dan achter Sanders die Giraud in de nek had zitten en weinig kon doen tegen de dadendrang van de Fransman. Zo pakte Giraud reeds snel ook Sanders om dan als een speer achter Vanluchene/Van den Boogaart aan te gaan, opgezweept door de duizende Franse toeschouwers. Na tien minuten wedstrijd waren Hermans/Musset dan klaar met volgen en in de tweede bocht na de start schoven Hermans/Musset binnendoor om de eerste plek op te eisen. Vervolgens leek een overwinning voor het Nederlands/Franse koppel bijna onvermijdelijk. Men reed gestaag weg van de achtervolgers en maakte geen fout. Toch liep het helaas anders voor Hermans/Musset! Na 20 minuten wedstrijd ging de versnellingsbak in de machine kapot en zwaar balend moest men vanuit leidende positie uitvallen. Dit was koren op de molen voor Dierckens die zo weer de eerste plek in handen kreeg. Alleen veilig was die plek allerminst. Achter Dierckens was Giraud voorbij gegaan aan Vanluchene en zienderogen kwam de Fransman dichterbij het leidende duo. Wederom in de tweede bocht werd er nu op Dierckens een aanval ingezet om de eerste plek. Giraud, met het mes tussen de tanden, remde eigenlijk net even te laat en raakte Dierckens midden in de bocht, toch was van bewust vuil spel geen sprake. Deze touche zorgde er wel voor dat Giraud de eerste plek kon overnemen en voor een uitzinnig thuispubliek wisten Giraud/Haller uiteindelijk de manche te winnen. Dierckens/Bax konden hun kopstart uiteindelijk omzetten in een tweede plek op de finish met op afstand dan Vanluchene/Van den Boogaart op drie.
Bax/Stupelis waren duidelijk één van de snelste zijspannen en wisten er nog een vierde plek uit te slepen na hun drama start vanaf plek zestien. Sanders/Kunnas werden na een degelijke race vijfde en ook Gert van Werven en Peter Beunk konden een strak tempo blijven rijden en finishte een kleine vijf seconden achter Sanders als zesde. Op plek zeven zagen we dan de Varik/Daiders die gaande weg de race steeds verder opschoven en tevreden konden zijn met deze uitslag. Dat gold ook voor Santermans/Beleckas die een mooie wedstrijd afsloten op plek acht. De immers snel startende Italiaan Compelati wordt echt een vaste klant binnen de top tien van het WK, want nu werd men mooi negende in de heat nadat men zelfs nog even had stilgestaan toen de dodemansknop uit de machine werd getrokken.
Ook tevreden gezichten bij het Zwitserse team Heinzer/Betschaert die na een spectakel gevecht in de middenfase van de race konden weg rijden van de achtervolgers. Direct achtervolgende waren Keuben/Rietman die op de finish elfde werden. De Belg Dylan Boussy pakte op plek negentien net twee WK punten mee en ook Van der Lagemaat/Van Hal scoorde net 1 punt met hun twintigste plek. Hierachter kwam Kelly Debruyne binnen en de snelle schooljuf scoorde zo dus net geen punten voor de WK stand.

 

Heat 2
In de tweede heat zagen we de holeshot voor Giraud/Haller met hierachter gelijk op het vinkentouw Vanluchene, Bax, Dierckens en Hermans. Giraud kreeg direct al vol druk van Vanluchene om zijn eerste plek. In de derde ronde dan, leek Giraud  in de scherpe bocht voor de grote afstap stil te vallen en Vanluchene kwam met zijn voorwiel op het achterwiel van Giraud en het zijspan schoot vervaarlijk de lucht in. Wonder boven wonder kwam men weer recht neer en kon zelfs met meer snelheid richting de afstap doorrijden en zo de eerste plek al vliegend naar beneden overnemen van Giraud.  Het leek in de beginfase alsof de machine van Giraud wel vaker ineens even stil viel en zienderogen moest de Fransman dan ook zien dat hij halverwege de wedstrijd op plek vijf was aanbelandt nadat ook Bax, Hermans en Dierckens de Fransman waren gepasseerd. Op dat moment lagen Bax/Stupelis al op de eerste plek. Vanluchene kon twee ronden lang genieten van zijn eerste plek totdat de aanstormende Bax aan het begin van de vijfde ronde langszij kwam zetten en zienderogen uitliep op zijn achtervolger. Vanluchene kreeg dan na twintig minuten wedstrijd een strijdende Hermans/Musset in de nek en binnen vijf minuten kon Hermans de huidige Wereldkampioen terug verwijzen naar de derde plek. Giraud was ook inmiddels weer wat meer in het ritme gekomen en had plek vier weer terug gepakt van Dierckens. Hermans op plek twee liep hard weg van Vanluchene maar kon nooit meer bij Bax/Stupelis geraken die een ongenadig tempo aan de dag legde op de spectaculaire piste in Plomion. Zo leek met nog drie ronden te gaan de angel een beetje uit de wedstrijd voor de plekken in de top vijf.
Echter is de strijd bij de zijspannen pas gestreden op de finish en dat bleek maar weer eens! Op het achterste rechte stuk in de één er laatste ronde was Ben van den Boogaart uit de bak gevallen en op volle snelheid en ineens in onbalans schoot rijder Vanluchene haaks de baan af om hard in de hekken over de kop te vliegen. Het was een zeer zware crash waarbij er van geluk mag worden gesproken dat het tollende zijspan nét niet over de hekken het publiek in vloog. Helaas nam het crashende spul wel een vlaggenist mee die daar op post stond en die uiteindelijk gewond naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. Ook Vanluchene zelf ging voor een check-up naar het ziekenhuis in Reims met een pijnlijke kaak en ribben.
Door de crash van Vanluchene schoven Giraud/Haller dan nu echter door naar plek drie en juist dat was net genoeg om de Grand Prix overwinning op te eisen voor de winnaar van de tweede heat Etienne Bax/Kaspars Stupelis die vierde werden in de eerste omloop en gezien Giraud nu derde werd na de winst in de eerste heat pakte de Fransman dus net iets meer punten. Dierckens/Bax schoven door de crash van Vanluchene door naar vier op de finish en met de tweede plek uit de eerste heat betekende dit dat men als derde mocht aanschuiven op het dagpodium.
Van Werven/Beunk reden weer een mooie race en moesten in de eindfase hun vijfde plek nog verdedigen tegen de opstomende Sanders/Kunnas. Echter bleven de posities ongewijzigd en werd Van Werven vijfde en Sanders zesde. Op plek zeven zagen we dan het Est/Letse team van Varik/Daiders. Na een slechte start in de achterhoede wist men zich spectaculair naar voren te werken en pakte men verdiend nog veel WK-punten. Op acht finishte dan Compelati/Chopin en op negen zagen we Jake Brown/Joe Millard. Vlak hierachter kwamen Keuben/Rietman na wederom een strakke race op tien binnen. Santermans werd deze heat elfde en Van der Lagemaat/Van Hal werden knap vijftiende en pakte zo een handvol WK-punten mee naar Brabant.
Bijenhof, als bakkenist van Foden, scoorde in deze heat net geen punten en dat gold ook voor de achtervolgende Wisselink/Sloot die 22e werden. Team Boussy viel uit en ook Kelly Debruyne en Jens Mans vielen letterlijk uit de wedstrijd na een crash tijdens een gevecht met een ander zijspan.

 

Zo kreeg het Franse publiek een thuisrijder als overwinnaar van de Grand Prix met dan Bax/Stupelis op twee en Dierckens/Bax als derde op het dagpodium.
Doordat Hermans en Vanluchene beide in één heat slecht scoorde zijn Bax/Stupelis inmiddels in de WK-stand uitgelopen met een voorsprong van 26 punten op nummer twee Vanluchene. Hermans staat derde met een gat van 23 punten naar de tweede plek.
De eerstvolgende GP is reeds dit weekend in het Estse Kivioli.

Daguitslag GP Sidecarcross Plomion-Frankrijk

Tussenstand WK zijspancross 2019 na zes GP’s

 

Tekst: Emil Bilars
Foto: Orangehat.nl