X

Willemsen/Bax winnen de ONK Sidecar Masters te Varsseveld!

Daniël Willemsen en Robbie Bax waren vandaag hun eigen spreekwoordelijke pot met goud aan het einde van de regenboog! Via een eerste en een tweede plek wist het duo namelijk de ONK Sidecar Masters te Varsseveld te winnen en hiermee met nog maar één wedstrijd te gaan ook de leiding te behouden in het kampioenschap.

Er waren echter meer sterren onder de regenboog in Varsseveld. De oudere broer van Robbie, Etienne Bax, stal namelijk wel degelijk ook de show. Samen met bakkenist Nicolas Musset werd in de eerste manche vanaf bijna de laatste plek nog naar de derde stek toe gereden. De tweede heat wist men met afstand te winnen. Achter team Willemsen en team Bax mocht team Hermans als derde naar het virtuele podium met een derde en een vierde plek in de heats.

Een half natte piste stond de zijspancrossers te wachten in Varsseveld en het weer was ook echt herfstachtig te noemen met een stevige wind erbij.
Het startveld was als eerder erg mager met maar drie Belgische teams en één Brits team. Julian Veldman deed ook al niet mee bij de zijspannen daar zijn Tsjechische bakkenist Ondrej Cermak niet meer legaal kon afreizen naar Nederland.
Bovendien miste er heel veel vertrouwde zijspancross-gezichten op het terrein van de organiserende VAMAC.
Alles was uiteraard te wijten aan de maatregelen die worden opgelegd door lokale en nationale overheden en sportbonden die hiermee de wereldwijde corona-pandemie trachten te pareren.
Om het ONK Sidecar Masters veld aan te vullen werd de top vijf uit de stand van het NK zijspan kampioenschap bijgevoegd om een goed gevuld starthek te verkrijgen. Wel werd men apart geklasseerd.

 

Heat 1
In de eerste heat pakte Willemsen/Bax resoluut de kopstart en waren verreweg het snelst bij het instuurpunt van de eerste haakse bocht. Hierachter dan een drietal spannen met Vanluchene, Van Werven en Wijers. Bax/Musset zaten even hierachter in een opstopping met een drietal andere zijspannen en konden vanaf bijna achteraan de heat aanvangen.
Vooraan reden Willemsen/Bax weer een moordend tempo dat alleen door Vanluchene/Van den Boogaart gevolgd kon worden. Zij kwamen na tien minuten wedstrijd serieus in het spoor van het zijspan dat aan de leiding reed. Een spannend kwartier volgde waarin Vanluchene/Van den Boogaart goed konden volgen. Alleen zoals wel vaker in de zijspancross; er naar toe rijden is iets anders dan daadwerkelijk passeren! Het dichtste bij de eerste plek kwam men nog in het middelste rechte stuk waar men op een van de heuveltjes bijna langs Willemsen/Bax glipte. Willemsen kent echter als geen ander de klappen van de zweep en bleef leider door op ervaring de aanval af te slaan.
De laatste fase van de wedstrijd namen Willemsen/Bax dan nog weer wat afstand van hun belagers die eieren voor hun geld kozen. Zo denderde men ook over de finish met dus wederom een kop-staart overwinning voor de herboren combinatie Willemsen/Bax en op twee Vanluchene/Van den Boogaart.
De strijd om de derde plek had wat meer voeten in de, in dit geval Achterhoekse,  aarde!
Lang reden Van Werven/Beunk op de derde plek. Deze kregen echter op een bepaald moment Hermans/Janssens in de nek hijgen. Hermans, trouwens volgend jaar ook aan de start met zijn Belgische bakkenist Glenn Janssens, kwam er alleen echt niet langs.
Spreekwoordelijk ging de derde weer eens heen met het welbekende been.
Van achteraan kwamen Bax/Musset als een tank zo soepel door de sporen heen gecrost. Aangekomen op de vijfde plek rekende men dan snel af met zowel Hermans/Janssens als een halve ronde erna met team Van Werven. Zo vlogen Bax/Musset spectaculair van bijna achteruit naar de derde plek toe op de streep.
Hermans/Janssens zouden dan uiteindelijk alsnog Van Werven/Beunk weten te passeren en vierde worden.
Keuben/Beleckas reden een degelijke race en konden redelijk goed knokken met team Hermans en team Bax. Deze duels won men weliswaar niet maar dat mag geen schande genoemd worden. Het uiteindelijke duel om de vijfde plek kon men wel winnen van Van Werven/Beunk die op deze manier zesde werden bij het onderdoor rijden van de finishvlag.
Hierachter woede dan een felle strijd met team Kops/Horton en het Britse team van Wilkinson. Kops kon de zevende plek vast houden en vlak voor de achtste man Wilkinson over de meet rijden.
Leferink/Veldman streden in eerste instantie ook voor de zevende plek maar vielen in de eindfase terug naar de negende stek. Weijers/Van der Wiel sloten hun degelijk verlopen race dan als tiende af.

Heat 2
Tijdens de start van de tweede heat leek Van Werven/Beunk de kop te pakken, echter schoven zij iets te veel naar de buitenkant van de bocht. Tijdens het weer ‘invoegen’ bij de rest van het veld lag men echter toch nog mooi derde vlakvoor team Keuben en team Hermans. De kopstart was echter wederom voor Willemsen/Bax die dan nu direct het vuur aan de schenen werd gelegd door Bax/Musset die als tweede waren vertrokken. Bax/Musset lieten er geen gras over groeien en direct in de eerste ronde nam men al de koppositie over van team Willemsen.
Er stond de tweede manche geen maat op team Bax want gestaag maar gedegen reed men steeds verder weg van de concurrentie en domineerde men de tweede heat en wist deze dus glansrijk te winnen.
Achter Bax/Musset was het dan team Willemsen die tweede zou blijven en worden. Dit ondanks dat in de midden fase van de wedstrijd Hermans/Janssens op drie stevig aandrongen bij de multi-kampioen uit Lochem. Echter behielden Willemsen/Bax de tweede plek en zou men in de laatste paar ronden zelfs weer wat afstand nemen van Hermans/Janssens die op hun beurt na een degelijke heat dan derde zouden worden op de finish. Hierachter gebeurde er van alles. Eerst was het Van Werven/Beunk die nog een aardige viool meespeelde om de subtop plekken. Echter moest de gifbeker schijnbaar weer eens leeg voor het sympathieke team Van Werven/Beunk. Al snel moest men namelijk de pits opzoeken omdat de crossbril van Van Werven niet meer functioneerde en deze onmisbaar was zo aan het begin van de door regen geteisterde tweede manche. Een uiteindelijk dertiende plek was wat er overbleef voor team Van Werven na het vallen van de vlag.
Het duel om de vierde plek ging uiteindelijk tussen de zijspannen van Kops/Horton en Wilkinson/Cuche. De enige twee combinaties met het zijspan aan de linkerkant hadden elkaar zo gevonden halverwege de wedstrijd en vochten een mooi duel uit. Wat Wilkinson/Cuche ook probeerde, Kops bleef met zijn Engelse bakkenist Paul Horton dwars liggen. Wilkinson poogde nog in de laatste ronde een finale aanval te doen in de één na laatste  bocht. Echter ging dit feest ook niet door en kregen Kops/Horton met de verdiende vierde plek eindelijk eens loon naar werken. Ook Wilkinson/Cuche mochten tevreden zijn met de vijfde plek. Op zes kwamen Leferink/Veldman binnen die een solide race reden en net niet konden aanpikken bij de linkse bakken armada voor hen.
Op zeven dacht men Keuben/Beleckas te gaan zien op de finish, echter werd deze plek een een 40-tal meter voor de daadwerkelijke finish afgesnoept door Vanluchene/Van den Boogaart! Op dezelfde plek waar Wilkinson even eerder Kops probeerde te verschalken liet Keuben de deur iets te wijd open, juist nu in de laatste ronde.
Als een rode lap op een stier zag zo Vanluchene zijn kans schoon om agressief maar gedegen zijn zijspan binnendoor te prikken en nog net de zevende plek af te pakken van Keuben/Beleckas. Zichtbaar boos op eerst Vanluchene en later zichzelf kwam de balende Keuben dan als achtste binnen na overigens een verder gedegen wedstrijd.
Pas na een poos kwamen dan Mulders/De Laat als negende binnen die wel weer op hun beurt na mooie duels wisten af te rekenen met team Vaerenberg/Debruyne en team Wisselink/Van Gaalen.

Zo werden Willemsen/Bax dus dag overwinnaar in Varsseveld en leiden zij ook het kampioenschap met een voorsprong van twintig punten op Vanluchene/Van den Boogaart. Bax/Musset staan hierachter op de derde plek  met bijna een hele manche aan punten achterstand.
De finale van dit wonderlijk vreemde Sidecar Masters seizoen 2020 wordt verreden op 24 oktober te Oldebroek.

Daguitslag ONK Sidecar Masters Varsseveld

Tussenstand ONK Sidecar Masters met nog één wedstrijd te verrijden

Tekst Emil Bilars
Foto Orangehat.nl