X

8 Belgen en 20 Nederlanders in EMX Open

Eerder deze maand begon op het circuit van Maggiora het Europees Kampioenschap Open. Dit gebeurde zonder titelverdediger Karel Kutsar en hij ontbreekt komend weekend ook in Oss. Op ‘De Witte Ruijsheuvel’ wordt morgen (zaterdag 17 juli) de tweede wedstrijd van het EMX Open verreden. Wij kijken vooruit met acht Belgen achter het starthek en maarliefst twintig Nederlanders!

De rijders treffen dit weekend een heel ander circuit dan tijdens de eerste wedstrijd. Op het zandcircuit mogen wij een aantal andere hoofdrolspelers verwachten. De favoriet is Micha Boy de Waal die tijdens de eerste wedstrijd wel de snelheid had. Dit wist de Husqvarna-rijder echter niet om te zetten in punten. Deze voormalige GP-rijder zou de overwinning moeten kunnen pakken.

De andere KNMV-rijders zijn Erik de Bruyn (Laurense Motors-GasGas), Jordy van Orsowu, Joshua van der Linden, Kay Ebben (alle Galvin MX Team), Davey Janssen (Team Gasdevil-Omnius Truckparts), Lars Looman, Mike van Kasteren, Kevin Buitenhuis (Buitenhuis Racing), Joel van Mechelen (Vd Velden Motoren), Jeroen Bussink, Lars Griekspoor (Team Griekspoor), John Cuppen (JTX Racing), Krijn van Vroenhoven, Wesley Schepers (SchepersRacing), Jaap Janssen, Mike Bolink (WPM-KTM) en Nick Leerkes (Quality Racing).
Vanuit de FMB-BMB komen er negen rijders in actie want Kevin van Geldrop (Team VIP Lounge) is een Nederlander met een Belgische licentie. Met een vijfde plaats in Maggiora was Jilani Cambré bijzonder sterk. De Belg krijgt komende zaterdag landgenoten van naam aan zijn zijde met Ken de Dycker, Jonas Salaets en Thomas Vermijl. De andere Belgen die in actie komen zijn, Florent Rouyr, Florent Lambillon, Benoit Englebert en Ryan Bonnewijn.

De leider in de tussenstand is Filippo Zonta, heeft heeft acht punten voorsprong op de Fransman Nicolas Dercourt. De Italiaan Davide De Bortoli bezet de derde plaats op tien punten van de leider. Cambre wist 29 punten te scoren terwijl De Waal niet verder kwam dan 13 punten. De overige Nederlanders in de punten waren Ebben, Van Geldrop en Leerkes. Allemaal hopen ze dit puntentotaal in Oss fors te kunnen ophogen.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Huub Munsters + MXGP