X

FIM start in 2022 met E-Xplorer World Cup

De FIM heeft vandaag de lancering bevestigd van een nieuwe internationale serie volledig gewijd aan elektrische off-road motoren. Deze competitie krijgt de naam FIM E-Xplorer World Cup en zal van startgaan in de lente van 2022.

De serie is een wereldprimeur op dit niveau en is een antwoord op de groeiende vraag naar elektrisch aangedreven motorsport. Als leider in deze sector begon de FIM al in 2010 met wedstrijden voor elektrisch aangedreven motorfietsen in circuitraces met het FIM E-Power International Championship – de voorloper van de huidige MotoE-serie – en in recentere jaren met off-roadcompetitie met de FIM EBike Enduro World Cup, de FIM E-XBike World Cup en de FIM Trial-E World Cup.

De serie, die wordt gesanctioneerd door de FIM, zal worden geleid door CEO en promotor Valentin Guyonnet, die meer dan tien jaar ervaring heeft en zal worden bijgestaan door de hoog aangeschreven wereldwijde sportmarketing- en evenementenontwikkelaar Carina Munte als CCO. Daarnaast wordt de serie gesteund door Alejandro Agag, CEO van Extreme E en voorzitter van de Formule E en de E1 Series, plus Eric Peronnard, gerespecteerd promotor en sportadviseur van ESPN X-Games en Red Bull Straight Rhythm.

Elektrische energie zal een dominante speler worden in onze sport.

Vijf races zullen tijdens het eerste seizoen plaatsvinden in een mix van stedelijke en natuurlijke omgevingen over de hele wereld, met voorlopige locaties variërend van de Verenigde Staten tot Zwitserland, allemaal ontworpen om kijkers aan te moedigen het buitenleven te verkennen en tegelijkertijd de impact op het milieu te minimaliseren.

In totaal zullen 10 teams elk met twee rijders strijden; één man en één vrouw en ze zullen bestaan uit een mix van toonaangevende fabrikanten en bestaande professionele raceteams. De deelnemers zullen racen op off-roadmotoren met twee wielen die worden aangedreven door één 100% elektrische motor met een maximumgewicht van 130 kg. Deze maand zal ook een evaluatieproces worden uitgevoerd om na te gaan welke aanvullende behoeften de fabrikanten hebben, naast een rigoureus testprogramma dat al aan de gang is.

De EMX-PRO uit Nederland

Jorge Viegas, voorzitter van de FIM, verklaarde: “Onze FIM-milieucode wordt door vele anderen gezien als de benchmark voor het leveren van duurzame evenementen, dus onze voortdurende en groeiende inzet voor het integreren van elektrische motorfietsen in onze bestaande kampioenschappen is altijd een natuurlijk pad geweest. De FIM E-Xplorer World Cup markeert echter een belangrijk moment op deze belangrijke weg. De FIM is er trots op deel uit te maken van dit opwindende nieuwe project en zal alle nodige steun verlenen om het succes ervan te verzekeren tijdens het eerste seizoen en tot ver in de toekomst, waarin elektrische aandrijving een dominante speler in onze sport zal worden.

Alejandro Agag, die beschouwd wordt als een van de pioniers van de duurzame autosport en een voorstander is van de nieuwe serie, zei: “Ik heb altijd een visie gehad dat de toekomst van de autosport elektrisch zou moeten zijn, en dat wordt nu gerealiseerd. Van waar het allemaal begon met de Formule E, naar Extreme E, de E1 Series en nu, en nu E-Xplorer. De FIM, Eric Peronnard en het zeer ervaren team van E-Xplorer, hebben grote plannen en namen te onthullen in de komende weken en maanden als ze zich voorbereiden op het inaugurele evenement van volgend jaar en wat ongetwijfeld de elektrische revolutie op twee wielen verder zal bevorderen.

MXM e-dirtbike van Duitse makelij.

Gerenommeerd motorsportpromotor Eric Peronnard voegt zich bij het project als consultant en voegt toe: “We hadden al lang een geloofwaardige motorserie in het off-road segment moeten hebben en voor mij is E-Xplorer het. Ik ben al vanaf het begin een fan van elektrische motoren – ik heb zelfs de eerste elektrische motorrace in 2008 op touw gezet – en ik rijd er al op sinds ze op de markt zijn; ze zijn stil, beter voor de planeet, beter om mee te racen en gewoon veel leuker! Een platform als E-Xplorer is de ideale gelegenheid voor fabrikanten om niet alleen hun technologie te laten zien, maar ook hun steun voor de toekomst van het motorrijden.

E-Xplorer CEO Valentin Guyonnet zei: “We zijn verheugd om deze aankondiging vandaag samen met de FIM te doen. We hebben de groeiende trend van elektrisch racen en de samensmelting van sport en duurzaamheid gezien, dus voor ons was de volgende stap om dat uit te breiden naar motorrijden. Naast het creëren van een platform om elektrische tweewielertechnologie te testen, willen we de huidige perceptie van motoren en hun berijders op de proef stellen om de volgende generatie enthousiast te maken, en een wereldwijde e-mobiliteitsoplossing te presenteren die niet alleen beperkt is tot auto’s. De belangstelling die we al hebben gekregen van erkende fabrikanten en toonaangevende motorrijders is ongelooflijk en we kijken ernaar uit om te zijner tijd de details te delen voor ons wereldwijde lanceringsevenement.”