X

Veldman/Cermak winnen de 2e GP Heat in Jinin!

Julian Veldman en Ondrej Cermak hebben de spannende en spectaculaire 2e heat gewonnen tijdens de GP Zijspancross in het Tsjechische Jinin! Vanluchene/Bax werden tweede en Bax/Musset sloten de bloestollende manche als derde af.

Kopstart was er voor Willemsen/Lebraton met Varik/Kunnas op twee gevolgd door de zijspannen van Veldman, Vanluchene, Bax en Hermans. Wederom zagen we een incidentrijke start waarin, wat een ongeluk kun je hebben (!!), weer als in de eerste heat Kops/Horton betrokken waren. Hiernaast gingen Brown/Millard eraf alsmede Leferink/Beleckas. Laatst genoemde wist overigens nog wel te finishen en evengoed knap twee punten te sprokkelen in de manche.

Al direct reed men als een trein vooraan over de baan waarin de laatste in deze, Hermans/Janssens, na een ruime 5 minuten moesten afhaken toen ze kortstondig stil vielen. Toen waren er vooraan nog vijf. Veldman/Cermak zagen na een tien minuten crossen dan een kans en pakte binnendoor in een snelle bocht naar beneden de tweede plek af van Varik. De Est kwam hierbij net even in de buitenwal en zag zo ook Vanluchene/Bax en Bax/Musset voorbij komen. Varik sloot dan met een klein gat weer aan als vijfde. Vooraan gingen de andere vier als een touwtje en Veldman probeerde al her en der een actie te plaatsen. Inhalen met de zijspannen is in Jinin geen makkelijke zaak bleek. Echter na een ruim kwartier crossen zag Veldman zijn kans. Op een steil stuk naar beneden richting een haakse rechterbocht wist Veldman bekeken zijn zijspan aan de binnenkant van Willemsen te drukken en pakte zo de eerste plek over. Een klasse actie uit het boekje van Veldman/Cermak die de ervaren Willemsen schijnbaar verbaasd achterliet. Willemsen/Lebraton waren namelijk uit hun ritme en kregen ook gelijk Vanluchene en Bax in de nek. Vanluchene raakte Willemsen in een inhaalpoging waarna een opmerkelijk moment volgde. De altijd strijdbare Willemsen stak zijn hand in de lucht en zowel Vanluchene/Bax als Bax/Musset gingen Willemsen/Lebraton voorbij. Vanluchene/Bax leken in deze fase vleugels te hebben want ze wisten met nog 6 minuten te gaan het gat naar Veldman/Cermak te dichten en Bax/Musset sloten ook aan. Veldman liet zich echter niet kennen en toen Vanluchene/Bax moesten verdedigen voor Bax/Musset die aandrongen pakte Veldman weer een paar meters op zijn achtervolgers terug. Luid aangemoedigd door het publiek kwamen dan ‘the frogg and the bee’, Veldman/Cermak, even later als verdiende overwinnaars over de finish gesprongen! Vanluchene/Bax werden dan tweede met op de derde plek Bax/Musset. De Est Varik kon Willemsen ook nog pakken en werd vierde met kopstarter Willemsen op vijf. Van Werven/Van den Boogaart werden dan knap zesde net voor Keuben/Debruyne op zeven en de Tsjechische Boukal-broers op acht. Hermans/Janssens konden na hun stilvallen nog terug komen tot de negende stek en Cerny/Chopin werden tiende.

Later vandaag volgt om 16 uur de derde en laatse GP Sidecar heat vanuit Tsjechië.

 

tekst Emil Bilars / foto WSC