X

België staakt in de finale en Nederland wint de Sidecarcross of nations!

Team Nederland heeft met Bax/Janssens, Veldman/Cermak en Keuben/Debruyne de landen titel bij de zijspancross gepakt. Totaan de tweede heat gingen Nederland en België nek aan nek maar België ging in de 3e en laatste heat niet meer van start! Beide Belgische teams vonden het weer te slecht om aan het starthek te gaan staan en zo was de weg vrij voor Nederland om de titel in de Franse modder te prolongeren. Zwitserland zou tweede worden en het B-team van Frankrijk werd in Dardon Gneugnon verrassend derde.

In de eerste manche waren het direct Vanluchene/Bax namens België en Veldman/Cermak namens Nederland die de toon zette door de eerste en de tweede plek voor zich op te eisen.
Echter was er grote consternatie na de finish toen bleek dat zowel Vanluchene als Veldman tien plekken terug werden gezet in de uitslag! Beide teams zouden te hard zijn doorgereden, gesprongen letterlijk, terwijl de medische vlag werd gezwaaid. Zo scoorde team België ineens een tiende plek en Nederland een elfde plek. Een flinke domper dus! Zowel Nederland als België beschikken echter beschikken over drie combinaties die kunnen rijden voor de topplekken. De andere ijzers in het schijnbaar dus te hete vuur scoorde in de einduitslag een tweede plek, Sanders/Badaire namens België en een derde plek, Bax/Janssen namens team Nederland. De Tjech Cerny won de heat nu maar het andere team uit Tjechië, de Boukal broers, vielen uit. Zowel Zwitserland en Frankrijk pakte middenmoot plekken in de eerste heat. Eigenlijk lag, met name door het terugzetten van zowel Vanluchene als Veldman naar plekken 10 en 11, alles na de eerste heat nog open.

Als door een wesp gestoken wilde Veldman/Cermak revanche nemen in de tweede heat op een inmiddels doorweekte baan. Ook in de vette Franse klei voelen de kikker en de bij zich schijnbaar als een vis in het water want men haalde voor team Nederland nu de eerste plek binnen! De Zwitsers Heinzer/Schelbert waren met hun linker zijspan de enige die nog een beetje in het spoor konden blijven van Veldman/Cermak en tien seconden na de winnaar kwam men als tweede binnen. Vandaele/Smeuninx werden namens team België dan knap derde. De Italiaanse broers Lasagna waren pakte een vierde plek voor de squadra azzuri en daarna waren het de andere zijspannen van Nederland en België die binnen liepen. Keuben/Debruyne werden vijfde en even hierna kwamen Sanders/Badaire als zesde binnen. Van alle zes de finish plekken per land mag men de laagste finishplek schrappen. Zonder ook maar één resultaat te schrappen na vier resultaten in twee heats was de stand zeer spannend. De Oranje Armada leidde de dans met 22 strafpunten voor Nederland, vlak hierachter waren het de Belgische Red Stallions met 23 punten en als derde zagen we Zwitserland met 24 punten.

Bij de start van de laatste en alles beslissende heat is er veel verbazing als iedereen ziet dat beide combinaties van team België, Vanluchene/Bax en Vandaele/Smeuninx, niet aan het starthek staan!
Wat blijkt is dat beide teams de modderige omstandigheden op de verzopen crossbaan te gevaarlijk vinden om te starten! Op deze manier wordt de titel al bijna weggegeven aan Nederland die wel aan de baar staan om de modder in te duiken. Etienne Bax doet wat hij moet doen met gelegenheids bakkenist Glenn Janssens en pakt met een halve minuut voorsprong de eerste plek en de winst voor Nederland! Zo prolongeren Bax/Janssens, Veldman/Cermak en Keuben/Debruyne de Landen trofee die wederom terug naar Nederland wordt genomen! Heinzer/Betschart worden tweede en pakken in de natte Franse klei de tweede plek voor Zwitserland in de totaalstand! Ook voor het thuispubliek is er reden tot juichen als blijkt dat het Franse B-team, mede door het niet starten van België, de derde plek in de eindstand in de schoot krijgt geworpen.

Tekst: Emil Bilars
Foto: Sidecarcross.be