X

Ben Watson naast Romain Febvre bij Kawasaki Racing Team

Kawasaki bevestigde vandaag dat Ben Watson (24) volgend seizoen de nieuwe teammaat wordt van Romain Febvre. Samen met de Fransman zal hij het vernieuwde Kawasaki Racing Team mee op de kaart zetten in de MXGP.

Ben Watson, die beschouwd wordt als één van de meest veelbelovende Britse jongeren van de laatste jaren, kende deze zomer een degelijk MXGP rookie-seizoen met het Yamaha MXGP fabrieksteam.

Hij deed gaandeweg meer ervaring op in koningsklasse en sloot zijn seizoen af met individueel goud tijdens de Motocross of Nations. Watson miste uiteindelijk op enkele punten na de top-tien in het MXGP eindstand, maar hij eindigde in niet minder dan tien manches in de top-tien met een vijfde plaats algemeen als zijn beste resultaat tijdens de Nederlandse GP in Oss.

De vierentwintigjarige Brit verscheen voor het eerst op het internationale podium toen hij als tienjarige deelnam aan het Europese kampioenschap en zijn allereerste wedstrijd won in de 65cc. Hij maakte ook op grote motoren al vroeg indruk. Zo werd de jongere broer van Nahtan Watson in 2014 vijfde in de EMX250 en won hij de wereldberoemde Enduropale van Le Touquet in de Junior-klasse.

Zowel in 2018 als in 2020 eindigde hij in de top vijf van het WK MX2. In de slotfase van dat laatste seizoen bewees hij zijn kunnen op alle ondergronden met GP-overwinningen op twee totaal verschillende circuits: Lommel in België en Pietramurata in Italië, voordat hij in 2021 naar de MXGP overstapte.

Steve Guttridge, Kawasaki Motors Europe Racing Manager:  “Het was een moeilijke beslissing om samen met de projectleiders in Japan te bepalen wie uiteindelijk het tweede zitje in ons MXGP-team zou moeten innemen. We hebben een duidelijke focus op Romain om mee te dingen naar de titel, maar de toekomst komt er snel aan en een jongere teamgenoot die kan meegroeien in het MXGP-programma is ook erg belangrijk. Romain en Ben duo hebben al een hechte band omdat ze in het verleden vaak samen hebben getraind en Ben heeft al een degelijk rookieseizoen achter de rug in de MXGP. Die overstap vergt een grote extra leercurve voor rijders net uit de MX2 komen. Binnen het Kawasaki Racing Team geloven we dat de staff Ben kan helpen om in 2022 de volgende stap in zijn carrière te maken.”

Ben Watson: “Ik kijk echt uit naar deze nieuwe start. Ik heb bijna mijn hele leven bij andere merken gereden en Kawasaki is een motor waar ik nog nooit op heb gereden. Deze frisse start met nieuwe kleuren is zeker iets wat ik nodig heb in deze fase van mijn carrière. Ik heb wat ups en downs gehad tijdens mijn MXGP rookieseizoen dit jaar, maar ik denk dat ik bij verschillende gelegenheden zoals de Nations en verschillende andere GP’s heb bewezen dat ik heb wat nodig is om vooraan te rijden. Ik miste gewoon (nog) een paar dingen. Maar ik sluit me nu aan bij een groep jongens en een motor waarvan ik echt denk dat die me zullen helpen. Ik kijk er echt naar uit om op de KX450-SR te stappen. Het plan is om voor Kerstmis aan de motor te wennen; om een gevoel te krijgen voor het rijgedrag, de vermogensafgifte en om een paar kleine dingen uit te zoeken, zoals de zadelhoogte, de positie van het stuur enz. Ik kijk ernaar uit om met Romain en het hele team samen te werken en ik denk dat dit precies is wat ik nodig heb om de volgende stap te maken. Het worden een paar zware maanden in de aanloop naar de openings-GP in Matterley in februari, maar wow, wat een start van mijn Kawasaki-carrière tijdens de thuis-GP met alle Britse fans die me aanmoedigen! “

Foto’s: Bavo swijgers