X

Vijf minuten met Dietger Damiaens

De Limburger staat voor enkele cruciale wedstrijden in binnen- en buitenland. Komend weekend staat er de derde wedstrijd van het Europees kampioenschap Enduro op het programma alwaar Dietger Damiaens zijn derde plaats in de tussenstand zal verdedigen.

Die race vindt plaats in Finland. Wij spraken kort met Damiaens en vroegen naar zijn verwachtingen.

MXMag: Dit weekend is er de race in Sipoo in Finland. Wat zijn je verwachtingen voor deze wedstrijd?

Dietger Damiaens: Dat is altijd moeilijk om te zeggen maar ik hoop in de E3-klasse toch een podium te behalen en in de scratch ergens te finishen tussen de tiende en de vijfde plek.

Hoe organiseer je de verplaatsing van het materiaal naar zo een verre bestemming zoals nu naar Finland?

Dietger Damiaens: Dit jaar ben ik opgenomen in een ondersteunend programma van ADEPS (de Waalse versie van Sport Vlaanderen) waarvan Erik Willems en ik kunnen profiteren. Er is een budget vrijgesteld voor ons beiden. Het materiaal van ons beiden wordt met een bestelwagen naar Finland gereden en wij komen na met een lijnvlucht.

Eind augustus is er de ISDE in Frankrijk. Is er al bekend wie er in het Belgisch team zal participeren?

Dietger Damiaens: Dat is een moeilijke vraag. Ze zijn er volop mee bezig maar ik kan wel al zeggen dat Erik Willems en mezelf al 100% zeker zijn van een selectie.

Tussendoor is er nog de 12h de La Chinelle in eigen land. Ga je daar ook aan deelnemen?

Dietger Damiaens: Ja, ik start daar met het officiële team van KTM België. De bedoeling is natuurlijk om er te winnen samen met Jeffrey Dewulf en Nathan Renkens.

In het EK Enduro is er een gezonde rivaliteit tussen jou en Erik Willems. Hoe gaan jullie met elkaar om?

Dietger Damiaens: Wij gaan heel goed met elkaar om. Wij wandelen samen de omloop af, we helpen elkaar met trainen en met technische dingen. We tillen elkaar zo naar een hoger niveau. Vorig weekend zijn we nog samen in Frankrijk gaan trainen.

Het is algemeen geweten dat er meer collegialiteit in de Enduro heerst dan in de motorcross. Jij doet de twee sporten. Hoe ervaar jij dat verschil?

Dietger Damiaens: Het is helemaal anders. In de motorcross is het ieder voor zich en in de Enduro helpt iedereen elkaar. Daar staan ze immer en altijd klaar voor elkaar en was het een heel nieuwe wereld die er voor me open ging. Toen ik twee jaar geleden met Enduro begon zag ik het grote verschil tussen beide sporten.

Hoe is de verhouding tot de rijders uit andere landen?

Dietger Damiaens: De buitenlanders komen daar met grote vrachtwagens en teams en wij staan daartussen als zielige Belgen (lacht). Maar we doen het toch goed dit jaar want we staan eerste en derde in de rangschikking.

Die eerste en derde plaats in de tussenstand zijn erg goede noteringen voor de Belgen. Hoe zouden jullie willen finishen in het EK?

Dietger Damiaens: Ik sta nu derde in de algemene stand en alhoewel het een moeilijke opdracht gaat zijn wil ik die plek graag behouden. We gaan het zeker proberen in Finland en tijdens de laatste wedstrijd in Duitsland (n.v.d.r. op 29 en 30 oktober in Rudersdorf). In mijn eigen E3-klasse sta ik tweede na de Brit Dan Mundell en voor de Fransman David Abgrall. Ik hoop toch ook om daar op het podium te kunnen eindigen in oktober.

Foto: Vision Media