X

MX Buddy App: Technologie om je rondetijden te analyseren

In dit digitale tijdperk zijn de mogelijkheden om je rondjes op de crossmotor te analyseren uitgebreider dan ooit. In de komende weken bespreken we enkele mogelijkheden te beginnen met de MX Buddy App.

Wat is het?

MX Buddy App is een ….. euh …. app op de smartphone (momenteel alleen de iPhone van Apple) die verbinding maakt met een bluetooth apparaat dat uitgerust met een interne GPS. Je rondjes analyseren kan je uiteraard in de app maar, en dat is wel een flinke meerwaarde, ook in realtime op je motor. De app is gemaakt door Christian Pietsch, een software ontwikkelaar met een motorcrossverleden.

De toestellen waarmee je verbinding kan maken zijn, buiten je smartphone zelf, de Apple Watch, een Garmin sporthorloge, een Polar sporthorloge en nog een aantal andere smartwatches die een GPS-ontvanger hebben. Ook kan er verbinding gemaakt worden met toestellen specifiek bedoeld voor lap timing zoals de Racebox Mini en de XGPS160.

Wat kan het?

Het kan al uw rondetijden weergeven in de app maar ook op je smartwatch die je op het stuur hebt bevestigd. Ook de tijden van secties kunnen worden weergegeven. Het is zelfs mogelijk om de rondetijden met een gesproken boodschap in je draadloze oortjes te laten weerklinken. Draag je je smartwatch aan de pols dan registreer je zelfs je hartslag. Je kan je trainingen zelfs opnemen met de conditie app van je iPhone.

Je kan in de app de afstellingen van de motor noteren per circuit of trainingslocatie om zo al uw data op één plek te bewaren. Zelfs integratie van uw resultaten op Mylaps is mogelijk. Ook uw onderhoudsschema kan worden opgeslagen in de app.

Het voordeel van MX Buddy?

Met andere systemen moet je telkens naar de pits om je resultaten en rondetijden te kunnen bekijken. Met de MX Buddy App krijg je alles te zien of te horen in real time. Het aantal rondjes wordt bijgehouden net als de totale rijtijd, de rondetijden, sector tijden, vergelijking met een vorig rondje en hartslagmonitoring. We hebben het zelf nog niet geprobeerd maar de AirPods, de draadloze oortjes van Apple, zouden niet storend zijn onder een helm.

Zijn er ook nadelen?

Die zijn er niet echt alhoewel de website van MX Buddy App erkent dat alles valt of staat met de kwaliteit van de GPS-ontvangst. Daar zijn smartwatches lichtjes in het nadeel ten opzichte van GPS-ontvangers zoals de Racebox Mini. In principe kan je ook je smartphone op je motor plaatsen maar daar moet je dan een deugdelijke oplossing voor uitkienen.

Wat kost het?

Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere systemen. Je betaalt éénmalig het downloaden van de MX Buddy App op je iPhone. Als je in het bezit bent van een smartwatch (met GPS) hoef je verder geen kosten te maken om het systeem te kunnen gebruiken. Je schaft de app aan voor 9,99 euro in de App Store van Apple.

Meer info op de website van MX Buddy App.

Foto’s: MX Buddy App