X

Voorbeschouwing: Europees Kampioenschap 250cc 2023

Een voorbeschouwing maken voor het Europees Kampioenschap 250cc is een zware klus. Er zijn diverse nieuwe namen die hun opwachting gaan maken in dit uit elfde wedstrijden bestaande kampioenschap. Wij verwachten een titelstrijd tussen Andrea Bonacorsi en Quentin Prugnieres maar hebben ook hoge verwachtingen van Kay Karssemakers die terug komt vanuit de Grand Prix. Wij kijken vooruit naar de laatste etappe voor de Grand Prix.

***
Met Thibault Benistant (2020) en Rick Elzinga (2022) won het Hutten Metaal Yamaha Racing Team dit kampioenschap al twee keer. Met Bonacorsi heeft het team met voormalig GP-rijder Herjan Brakke als trainer de grote favoriet in hun midden. De Italiaan zal er alles aan moeten doen om de titel te vieren en daarmee kan hij zich verzekeren van een plek in het WK van 2024. Bij BUD Racing-Kawasaki zijn ze er zeker van dat Prugnieres zijn laatste seizoen bij het team actief zal zijn. Het Franse team heeft geen GP plannen terwijl de 17-jarige crosser volgend jaar in het WK actief wil zijn. Dit kan hij natuurlijk een belangrijk zetje in de rug geven door het kampioenschap te winnen. Voor Karssemakers is 2023 juist het seizoen om te laten zien dat hij thuishoort in het WK. De Brabander werd last-minute ‘terug gezet’ naar het EMX250 omdat het Team KTM UK op het laatste moment de stekker uit de plannen voor 2023 trok. Gelukkig wist Karssemakers dankzij de steun van Husqvarna-BT Racing Team een plekje in het EK te krijgen en daar hoort hij direct tot een titelfavoriet.

**
Door een mindere voorbereiding (blessure hield hem tot midden februari van de motor) op het komende seizoen zien wij Maxime Grau niet als een kanshebber voor deze titel. Lukt het de Fransman om de eerste serie wedstrijden niet te veel punten te verliezen dan kan hij zich misschien nog in de kopgroep mengen. Na twee seizoenen bij Nestaan MX zal Grau dit jaar uitkomen voor Husqvarna-BT Racing, het team waar de gebroeders Coenen het afgelopen seizoen actief waren. Door een blessure zal Hakon Osterhagen (Fantic Maddii) de eerste wedstrijden van het kampioenschap moeten missen. Hij kan de titelfavorieten zeker lastig maken verder op in het seizoen. Valerio Lata kende een moeilijk eerste EX250 seizoen maar dit jaar zijn de verwachtingen hoog. Hij zal zeker om de top vijf te vinden zijn, de Bedini KTM-rijder ziet dit seizoen als zijn laatste voor een WK avontuur.

*
De boomlange Karis Reisulis is nieuw in deze klasse maar hem geven wij goede kansen om zich op het podium te rijden. Of dat in Riola Sardo al lukte verwachten wij niet maar later in het seizoen is de Yamaha-rijder zeker goed voor ereplaatsen. Iets wat wij ook verwachten van Meico Vettik die door TM is aangetrokken, de Est wist met de 2-takt motoren al mooie dingen in dit kampioenschap te laten zien. Lukt hem dat ook op de Italiaanse 4-takt machine?

België-Nederland:
Naast Karssemakers zien wij nog meer debutanten uit Nederland want Cas Valk en Ivano van Erp komen over van het EMX125. Van beide verwachten wij zeker een dagsucces en misschien nog wel meer verder op in het seizoen. Bradley Mesters zal het gehele kampioenschap gaan rijden voor De Baets-Yamaha en Scott Smulders weet zich gesteund door KMP Honda Racing waardoor hij ook verplichtingen heeft in Duitsland. Na vele jaren heeft Jens Walvoort de stal van Stefan Hage verlaten, de Brabander gaat uitkomen voor SB KTM Racing samen met de Zwitser Nico Greutmann. Kjeld Stuurman staat ook op de lijst voor de eerste wedstrijd van het seizoen. De Belgen hebben drie rijders in dit kampioenschap met Nicolas Vennekens, Hugo Buchelot en Luikenaar Wesly Dieudonne die een team vormt met Karssemakers en Grau!

Debutanten:
Vanuit het EMX125 komen naast Valk en Van Erp ook Marc-Antoine Rossi en Ferruccio Zanchi over naar dit kampioenschap. Beide zijn opgenomen in het rookie programma van KTM onder de vlag van Team VRT en voormalig MX3 wereldkampioen Pierre Alex Renet. Tijdens de Italiaanse voorbereidingswedstrijden maakte ze beide al indruk met hun snelheid! Edgar Canat zag zijn laatste EMX125 campagne in het water vallen na een crash in Matterley Basin waar hij een gecompliceerde schouderblessure opliep. Alexis Fueri is ook dit jaar een teamgenoot van Valk, de Fransman zal uitkomen voor Fantic MX Maddii Racing met een 2-takt machine.

Kampioenen uit het verleden:
2007 Gautier Paulin
2008 Valentin Teillet
2009 Christophe Charlier
2010 Steven Lenoir
2011 Romain Febvre
2012 Mel Pocock
2013 Valentin Guillod
2014 Steven Clarke
2015 Nick Kouwenberg
2016 Thomas Kjer Olsen
2017 Morgan Lesiardo
2018 Mathys Boisrame
2019 Roan van de Moosdijk
2020 Thibault Benistant
2021 Nicholas Lapucci
2022 Rick Elzinga

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Merken