X

Damien Knuiman de nieuwe leider na dubbelslag

Met twee manche overwinningen heeft Damien Knuiman ook de derde wedstrijd van het KNMV Open Nederlands Kampioenschap 125cc gewonnen. De 16-jarige crosser won beide manches op het prachtige circuit van Hellendoorn. Roan Tolsma (2-2) maakte het Knuiman niet gemakkelijk maar hij moest toch genoegen nemen met de tweede plaats. Eric van Helvoirt (3-5) mocht mee op het podium klimmen.

1e manche
De eerste manche neemt Freddie Gardiner de beste start maar de 14-jarige Brit wordt snel gepasseerd door Maeron Peeters. De Belg lijkt afstand te gaan terwijl Tolsma en Knuiman met elkaar in duel zijn om de tweede plaats. Knuiman neemt halverwege de wedstrijd de tweede plaats over. Een ronde later is hij de nieuwe leider door een val van Peeters. De Husqvarna-rijder zakt terug naar de vierde plaats achter Van Helvoirt. Deze wordt even later gepasseerd maar opgeven is geen optie voor de Brabander. In de laatste bocht zet hij de aanval in maar Peeters laat dat niet zomaar gebeuren. Beide heren raken elkaar waarna ze ten val gekomen maar dat is nipt na de finishlijn. Daarbij moet de official met de finishvlag aan de kant springen om zich niet te mengen tussen de beide tieners. Beide kunnen op eigen kracht verder. Een knappe vijfde plaats is er voor Vince de Haas die buiten de top tien aan de wedstrijd is begonnen. De Motor Centrum Eibergen-KTM rijder pakt een zwaarbevochten vijfde plaats.

2e manche
Wanneer het starthek voor de tweede manche valt neemt Sem Taspinar (16) de beste start. De Yamaha-rijder weet deze een ronde vast te houden maar dan komen Knuiman en Tolsma opzetten. Tolsma neemt de leiding maar even later is het Knuiman die de leiding overneemt. De crosser uit Wijchen gaat echter in de fout waardoor Tolsma de leiding terug neemt. Daarna volgt Knuiman als een schaduw en hij laat Tolsma het tempo bepalen. In de slotfase is daar dan de laatste aanval en met succes. Knuiman wint ook de tweede manche voor Tolsma. De eerste helft van de wedstrijd kan Taspinar zijn voorgangers volgen maar later moet hij zijn eigen tempo kiezen. De Buitenhuis Racing-rijder komt op een knappe derde plaats over de finish. De 16-jarige Peeters is in de eerste volledige ronde ten val gekomen maar hij komt terug en pakt opnieuw een vierde plaats nu voor WLM-rijder Van Helvoirt.

Volgende keer:
Op 18 juni gaat het KNMV ONK 125cc verder op het circuit van Den Dungen.

Uitslagen KNMV Open Nederlands Kampioenschap 125cc; Hellendoorn, NL:
1e manche

1. Damien Knuiman NL KTM
2. Roan Tolsma NL Husqvarna
3. Eric van Helvoirt NL Yamaha
4. Maeron Peeters B Husqvarna
5. Vince de Haas NL KTM

2e manche
1. Damien Knuiman NL KTM
2. Roan Tolsma NL Husqvarna
3. Sem Taspinar NL Yamaha
4. Maeron Peeters B Husqvarna
5. Eric van Helvoirt NL Yamaha

Dagklassement 125cc:
1. Damien Knuiman NL KTM 1-1
2. Roan Tolsma NL Husqvarna 2-2
3. Eric van Helvoirt NL Yamaha 3-5
4. Maeron Peeters B Husqvarna 4-4
5. Vince de Haas NL KTM 5-6

Tussenstand na 3 wedstrijd ONK125:
1. Damien Knuiman NL KTM 269
2. Roan Tolsma NL Husqvarna 266
3. Maeron Peeters B Husqvarna 234
4. Eric van Helvoirt NL Yamaha 211
5. Sem Taspinar NL Yamaha 181

Alle uitslagen zijn HIER te vinden.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #HenryDunnewind