X

EMX Powertrain schrijft historie in FIM E-Xplorer World Cup

Met de start van de FIM E-Xplorer World Cup is er een nieuwe klasse ontstaan waarin elektrische all terrain motoren het tegen elkaar opnemen in competitieverband. Het kampioenschap bestaat uit 5 evenementen, die op verschillende terreinen worden verreden. Tijdens de eerste race in Barcelona hebben de rijders Sandra Gomez en Jorge Zaragoza geschiedenis geschreven door de allereerste race ooit te winnen.

Hun MIE Racing Electric team neemt deel aan het eerste seizoen van de FIM E-Xplorer World Cup met elektrische crossmotoren van het Nederlandse EMX Powertrain. FIM E-Xplorer World Cup 2023 markeert de start van dit kampioenschap, waarin 8 teams met elk een vrouwelijke en een mannelijke coureur in een seizoen van 5 races de strijd aan gaan om te laten zien waar elektrische all-terrain motoren toe in staat zijn. Tijdens het seizoen doet het kampioenschap Spanje, Zwitserland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Azië aan.

De wedstrijden in het kampioenschap worden verreden op diverse ondergronden, waardoor het per race duidelijk wordt welke elektrische all-terrain motor qua concept in het voordeel is. Twee teams, één doel Naast het Japanse MIE Racing Electric team dat zegevierde in Barcelona, maakt ook het Australische FLAIR Riders team gebruik van de EMX XF30.

Elk team wordt ondersteund door EMX Powertrain engineers gedurende het seizoen. Deelname aan de FIM E-Xplorer World Cup sluit aan bij het doel van EMX Powertrain om nieuwe technologieën te ontwikkelen voor toekomstige producten. Het kampioenschap draagt bij aan de ambitie om emissievrij racen naar een hoger niveau te tillen, met daarbij aandacht voor diversiteit en gelijkheid.

Ook is het een platform dat het potentieel van elektrisch racen laat zien, en de kwaliteit van de deelnemende motoren. EMX XF30: klaar voor de start Het Nederlandse EMX Powertrain werkt al sinds 2018 aan de ontwikkeling van hun volledig elektrische crossmotor. Dankzij een samenwerking met de Nederlandse motorbond KNMV, ELEO Technologies en Yamaha Motor Europe hebben zij een platform gecreëerd waarin het beproefde rijwielgedeelte van de Yamaha YZF gecombineerd wordt met een high performance elektrische aandrijflijn. De EMX XF30 levert 40pk en een indrukwekkende 720NM koppel dankzij het gebruik van een 4500WH batterij.

De volgende wedstrijd van de FIM E-Xplorer World Cup wordt gereden op 24 juni in Crans-Montana.