X

Romain Febvre over zijn wedstrijd in Villars-sous-Ecot

De MXGP van Frankrijk was voor thuisrijder Romain Febvre een voltreffer. In de eerste reeks wist hij een mooie derde plaats uit de brand te slepen en de tweede kon hij zelfs winnen. 

Slechts twee weken nadat een zware val hem had gedwongen de Spaanse GP uit te zitten, had hij op zaterdag onvermijdelijk tijd nodig om weer in zijn gebruikelijke ritme te komen, maar hij liet zijn bedoelingen op de wedstrijddag al blijken met de op een na snelste tijd in de ochtend-warm-up.

Het KRT-team had duidelijk een optimale set-up gevonden voor het fysiek en technisch veeleisende heuvelcircuit, want in de eerste manche miste Febvre ternauwernood de holeshot in de eerste bocht en kwam als derde over de finish, nadat alle titelkandidaten een spannende strijd om de eer hadden geleverd.

Maar er zou nog meer komen in de tweede manche; opnieuw miste hij nipt de holeshot en nestelde zich snel op een veilige tweede plaats. Hij schaduwde leider Jeremy Seewer en woog zorgvuldig de lijnopties af voordat hij er in de twaalfde van zeventien ronden voorbij schoot en meteen een aanzienlijke voorsprong nam met de snelste ronde van de race. De thuisfavoriet en zijn ontelbare fans begroetten elkaar in de laatste ronde, waarbij een enorme hielklik over de grote sprong op het laatste stuk door de vallei het dak omhoog deed gaan.

Het was ook een aangrijpend succes omdat Romain in 2015 op dezelfde plaats zijn eerste MXGP-zege behaalde. De impact van het puntenverlies in Spanje zit nog steeds diep, maar de tweede mancheoverwinning en het algemene podium hebben hem teruggebracht naar de derde plaats in de tussenstand van het kampioenschap; hij heeft negenenzeventig punten minder dan de huidige leider, maar met nog twaalf van de negentien ronden tellende serie te gaan, is er nog alles om voor te spelen.

Romain Febvre: “Zoals iedereen weet ben ik twee weken geleden in Spanje gecrasht en het was vrij zwaar met de hersenschudding. Ik heb een week vrij genomen en zelfs deze week voelde ik me erg op de tweede plaats als ik reed; het was moeilijk om mijn snelheid te analyseren, maar ik was vastbesloten om alles te doen om hier te racen. Gisteren was de baan nog moeilijker dan vandaag, vooral voor mij omdat ik wat moeite had met mijn concentratie, maar ik bleef positief en ik voelde me vandaag veel comfortabeler. De sfeer in de tweede manche toen ik de leiding nam, was geweldig.”

“Fysiek ben ik goed en ik pushte tot het einde. In de laatste ronde zag ik dat ik een voorsprong had en kon ik feestvieren voor de fans; ik ben slechts één uur en dertig minuten van hier geboren dus het was vooral leuk om iets te maken voor iedereen die kwam opdagen om me te steunen. Ik ben niet 100% en moet nog wat tijd nemen om te herstellen, maar ik vind dat ik die manchezege verdiende na wat er in Spanje is gebeurd. Twee weken geleden dachten we dat het seizoen voorbij was maar nu heb ik bijna de GP gewonnen en het kampioenschap is lang. Dit succes van vandaag is fantastisch, niet alleen voor mij maar ook voor het team en Kawasaki; laten we eraan blijven werken!”

Foto’s: Kawasaki Racing Team