X

Welke Zwarte Crossers staan er aan de start dit weekend

Ook dit jaar mag de Zwarte Cross rekenen op een prachtig deelnemersveld in maar liefst zes crossklasses. Nieuw dit jaar is de Damesklasse, en wel mét prijzengeld! Een vooruitblik met diverse namen om naar uit te kijken:

Vrijdag aan de start:
Vol voller, volst! Ook dit jaar was de inschrijving voor de Calimero klasse binnen no-time vol. Deze snelle jongens en meisjes van amper 5 jaar oud gaan in grote getalen de strijd aan met elkaar. De ogen zijn onder andere gericht op Cas Klein Kromhof, Raf Hogenkamp, Diaz Siemeling, Madden Visser en Marcio van de Laars. Cas wist in 2022 al het podium te pakken en kent de weg dus goed op circuit de schans. De andere komen voor het eerst de Zwarte Cross beleven.

In de ONK 125cc klasse voert Damian Knuiman het klassement aan. Roan Tolsma gaat hem weer zo goed mogelijk het vuur aan de schenen proberen te leggen. Ook Sebastian Leok uit Estland start voor de gelegenheid in Lichtenvoorde en zal strijden om het podium. Vanuit de Zwarte Cross is er groot applaus voor de rijders die op vrijdag in het ONK 125cc aan de start staan én vanaf zaterdag van start gaan in het EMX125 in Lommel. Deze kanjers krijgen een extra dikke kus van Tante Rikkie.

Zaterdag aan de start:
Kay Karssemakers prijkt als grootste naam op de startlijst in de ONK 250cc klasse. De Nederlander staat momenteel prachtig tweede in het Europees Kampioenschap MX2 en heeft nog kans om de titel binnen te slepen aldaar. Kjell Stuurman zal proberen zijn leiderspositie in het ONK te behouden en word daarbij op de hielen gezeten door o.a. Boris Blanken en Mirco Ten Kate. De jongens in de 250 klasse moeten ook opletten voor Lotte van Drunen. De bloedsnelle dame uit Sliedrecht pakte onlangs al een 8ste plaats tijdens een ONK250 wedstrijd. Op de Zwarte Cross gaat zij dit zeker weer proberen te evenaren.

In het ONK 500cc nemen klassementsaanvoerders Freek van der Vlist, Marcel Conijn en Rene de Jong het zaterdag op tegen internationale toprijders als Noah Ludwig (D), Henry Jacobi (D) en Mathys Boisrame (F) en de bloedsnelle veteraan Tanel Leok uit Estland. Aangevuld met een peloton aan underdogs kan het een verrassende zaterdag worden in deze absolute kanonnenklasse mét ook echte 500cc tweetakt machines aan het hek!

Zondagprogramma:
In de ONK 85cc komen Dean Gregoire en Dex Kooiker elkaar opnieuw tegen na succes in het WK en EK. Dean wist op het WK recent derde te worden en Dex deed dat zelfde in de EK finale. Beide 1-dags evenementen leverde dus mooie resultaten op voor deze Nederlanders. Onder andere Travis Leok (Est), Timo Heuver en Casey Karstrom (Den) gaan zich in de kijker proberen te rijden in deze gigantisch mooie klasse.

In de Damesklasse stonden er meer dan 80 dames te trappelen om van start te kunnen gaan. De eerste 50 inschrijvingen zijn uitgenodigd om definitief van start te gaan tijdens deze eerste Ladies Only race. Kersverse Europees kampioenen Lotte van Drunen (viertakt) en Lucy Barker afkomstig uit de UK (tweetakt) komen samen strijden op circuit de Schans. Samen met o.a. Malou Jacobsen (DEN) Tara Noordman en Tara Daneel gaan zij vol over de schansen op weg naar het podium.

Vandaag (Donderdag) mag de Zwarte Cross haar eerste gasten en rijders ontvangen op de camping en rennerskwartier. Met een mooie weersvoorspelling en heel veel enthousiasme kijkt de gehele organisatie uit naar deze 26ste editie!

Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Onbekend