X

Honda over het debuut van hun elektrische crossmotor

Afgelopen weekend werd voor het eerste een elektrische crossmotor van Honda in competitie gebracht. De rijder was niemand minder dan Trey Canard die deelnam aan een Japanse race. Na een succesvolle kwalificatie op zaterdag bracht de race op zondag wisselend geluk voor Team HRC, maar wel een demonstratie van de snelheid van de nieuwe CR Electric Proto.

In de ochtendtraining sloot Trey Canard naadloos aan op zijn snelheid van zaterdag en reed de tweede tijd op de volledig elektrische #41, die dit weekend zijn wereldwijde competitiedebuut maakt.

Daarna volgde de allereerste race voor Honda’s nieuwe prototype. De openingsrace verliep soepel, waarbij Canard sterk van start ging, in het ritme kwam en als tweede over de finish kwam aan boord van de CR Electric Proto. Terwijl het leren, de ontwikkeling en uiteindelijk het tempo gedurende het weekend steeds verder verbeterden, kwam Canard op slechts 0,7 seconde van de snelste ronde en zag er snel uit.

In de tweede manche startte Canard opnieuw goed en leek hij klaar om het momentum van het weekend verder uit te bouwen, maar een vroege crash met rivaal Jay Wilson uit manche 1 zorgde er helaas voor dat hij uit de race werd genomen.

Canard keerde terug voor de derde heat en maakte optimaal gebruik van het directe elektrische koppel van de Honda. Hij startte opnieuw sterk en nam de leiding bij het uitkomen van de eerste bocht. Canard nam zelfs twee van de drie holeshots op de CR Electric Proto.

Hij begon die voorsprong op zijn rivaal van het weekend, de #27 van Wilson, uit te bouwen en het zou de perfecte bekroning zijn geweest van het leer- en werkproces van het weekend op de CR Electric Proto om de eerste overwinning van de machine te pakken in zijn allereerste competitieweekend – maar helaas, toen de baan steeds ruwer werd, crashte Canard met nog 12,5 minuten te gaan van de race van 15 minuten.

Desalniettemin was het debuut succesvol en bemoedigend, dankzij de kans die de race bood om de prototype-machine voor het eerst in het heetst van de strijd te leren kennen, te ontwikkelen en te bewijzen – een weekend dat waardevolle gegevens heeft opgeleverd voor de verdere ontwikkeling van Honda’s volledig elektrische motorcrossinitiatief.

Trey Canard, nr.41: “Dit weekend was absoluut een grote uitdaging voor me, maar het was een geweldige race voor onze ontwikkeling. Elke keer dat ik op de baan was, verbeterden we de motor en het CR ELECTRIC PROTO-team paste zich aan de uitdaging aan. We hadden als team een aantal briljante momenten, waaronder de start met twee van de drie holeshots. Er waren ook een paar secties op het circuit die erg indrukwekkend waren en dat maakt me enthousiast voor de toekomst van deze motorfiets.

“Ik ben teleurgesteld dat ik niet alle manches heb uitgereden na al het harde werk dat het team erin heeft gestoken, maar ik denk dat we hebben laten zien dat het potentieel van de motor behoorlijk hoog is, vooral voor onze allereerste racepoging. Ik ben dankbaar dat ik deel mag uitmaken van deze inspanning en ik ben erg trots op iedereen die zo hard heeft gewerkt.”

Taichi Honda, Team HRC Teammanager: “Allereerst wil ik het ontwikkelingsteam en iedereen die erbij betrokken is bedanken dat ze de motor in zo’n korte tijd wedstrijdklaar hebben gemaakt. “Ik wil ook Trey Canard bedanken voor het laten zien van zijn potentieel, ook al heeft hij nog maar een paar tests gedaan. “We hebben vandaag voor het eerst drie heats gereden en we zullen van elke race leren en dat meenemen in de verdere ontwikkeling van het project.”

Tekst en foto’s: HRC Honda