X

Herlings vecht met Febvre voor de zege in Harfsen

Vooraf was al duidelijk dat het duel voor de dagzege zou gaan tussen Jeffrey Herlings en Romain Febvre. De kemphanen vochten een mooi duel uit op ‘Circuit Peppelenbos’ met niet alleen Herlings maar ook het publiek als de grote winnaar. De regerend kampioen won beide manches maar de Fransman vocht als een leeuw tegen de Nederlandse leeuw. Calvin Vlaanderen maakte het podium compleet maar de Yamaha-rijder moest genoegen nemen met een bijrol.

1e manche
In de trainingen is Herlings de snelste man en hij pakt ook de beste start in de eerste manche. De KTM-rijder wordt gevolgd door Jakub Teresak, Jere Haavisto, Febvre en Adam Sterry. Er zijn problemen voor Vlaanderen die bij het vallen van het starthek niet van zijn plek komt en als laatste aan de wedstrijd moet beginnen. Herlings komt als leider uit de eerste ronde voor Haavisto maar de Fin moet niet veel later buigen voor Febvre. De Fransman heeft een kleine achterstand op Herlings maar deze wordt weggewerkt door de Kawasaki-rijder. Na tien minuten wedstrijd neemt Febvre de leiding over maakt de regerende kampioen verliest zijn rivaal niet uit het oog. Het publiek geniet en de laatste vijf minuten voert Herlings de druk verder en verder op. Met succes want drie ronden voor het einde grijpt de 29-jarige crosser zijn rivaal en neemt hij de leiding terug in handen. Febvre wordt tweede voor Vlaanderen die zich heel knap terug weet te knokken naar de derde plaats. Haavisto, vorige week de sterkste in Oss, pakt de vierde plaats voor beachboy Jeremy Knuiman die weer een dijk van een wedstrijd rijdt. Freek van der Vlist (MX88 Motorsport) komt als zesde over de finish voor Albin Gerhardsson. Na een foutje moet Sterry (Schmicker Racing) genoegen nemen met de achtste plaats voor Micha Boy de Waal (JH MX Service) en John Adamson (Lexa MX-Husqvarna) maakt de top tien compleet.

2e manche
De laatste start van de dag duiken Herlings en Febvre schouder aan schouder de eerste bocht in. Het is ‘The Bullet’ die de leiding pakt maar Febvre verliest zijn rivaal niet uit het oog. Haavisto begint op de derde plaats aan de wedstrijd maar in de volgende ronde komt Vlaanderen al voorbij. Vooraan is het net pokeren want wie bluft nu wie af in deze tweede manche over 25 minuten en een ronde. De wereldkampioen van 2015 zet zijn beste beentje voor maar de leiding overnemen zit er niet in. Herlings wint ook de tweede manche voor Febvre en Vlaanderen wordt op bijna een minuut achterstand derde. Haavisto komt ook nu als vierde over de finish voor Sterry. Van der Vlist is opnieuw goed voor de zesde plaats nu voor Petar Petrov (JTX Racing) en Knuiman. Na een mindere start en een foutje komt De Waal heel knap terug op opnieuw negende te worden voor de Zweed Gerhardsson.

Volgende keer:
Over twee weken gaat dit kampioenschap verder, op Tweede Paasdag (1 april) worden de punten verdeeld op het mooie circuit van Oldebroek.

Uitslagen KNMV Dutch Masters of Motocross 500cc; Harfsen, NL:
1e manche

1. Jeffrey Herlings NL KTM
2. Romain Febvre F Kawasaki
3. Calvin Vlaanderen NL Yamaha
4. Jere Haavisto SF KTM
5. Jeremy Knuiman NL GasGas
6. Freek van der Vlist NL KTM
7. Albin Gerhardsson S Husqvarna
8. Adam Sterry GB KTM
9. Micha Boy de Waal NL GasGas
10. John Adamson GB Husqvarna

2e manche
1. Jeffrey Herlings NL KTM
2. Romain Febvre F Kawasaki
3. Calvin Vlaanderen NL Yamaha
4. Jere Haavisto SF KTM
5. Adam Sterry GB KTM
6. Freek van der Vlist NL KTM
7. Petar Petrov Bul KTM
8. Jeremy Knuiman NL GasGas
9. Micha Boy de Waal NL GasGas
10. Albin Gerhardsson S Husqvarna

Dagklassement:
1. Jeffrey Herlings NL KTM 1-1
2. Romain Febvre F Kawasaki 2-2
3. Calvin Vlaanderen NL Yamaha 3-3
4. Jere Haavisto SF KTM 4-4
5. Freek van der Vlist NL KTM 6-6

Tussenstand na 1 wedstrijd DMoMX 500:
1. Jeffrey Herlings NL KTM 50
2. Romain Febvre F Kawasaki 44
3. Calvin Vlaanderen NL Yamaha 40
4. Jere Haavisto SF KTM 36
5. Freek van der Vlist NL KTM 30

Alle uitslagen zijn HIER te vinden.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie