X

Welke GP Sidecar-topper wint zaterdag 9 maart de ONK Sidecars Oss?

Aanstaande zaterdag wordt het Zijspancross seizoen 2024 van start geschoten. Men opent het kampioenenbal in Oss voor zowel de cup, NK als de ONK klasse. Bij de ONK klasse zien we in Oss het leeuwendeel van de top tien van het afgelopen WK zijspannen aan de start! Zodoende wordt het aanstaande zaterdag de eerste èchte kracht meeting van het nieuwe jaar voor de topteams.

 

De huidige Nederlands kampioenen Koen Hermans en Ben van den Bogaart hebben maar één doel. Op mondiaal en nationaal niveau de allerhoogste plek behalen. Men zal hiervoor alles opzij zetten en men lijkt hét te kloppen team te zijn in het Nederlandse zand in 2024. Etienne Bax is gestopt met zijspancross en dat betekend voor Hermans / Van den Bogaart één concurrent minder. Het gat dat Bax nu laat vallen zal echter snel worden opgevuld want waar gaten vallen duiken crossers er maar wat graag in! Keuben/Rietman en Van Werven/Van der Wiel kloppen ongetwijfeld flink aan de deur. Justin Keuben kende een goed seizoen maar de nummer drie in het Nederlands kampioenschap 2023 moest zijn vaste maatje Dion Rietman na de GP te Loket missen. Rietman werd meer dood dan levend zwaar uitgeput naar het ziekenhuis vervoerd. Een lange revalidatie volgde. Rietman is nu terug en ongetwijfeld sterker dan ooit! Met een veerkracht van jewelste zal hij samen met zijn rijder Justin Keuben hoge ogen gooien. Allicht heeft het team door het diepe dal van 2023 juist nu nét dat tikkeltje meer om defintief de absolute topplek te pakken.

Van Werven zou zijn helm aan de wilgen hangen maar het zijspanbloed kruipt waar het niet gaan kan. Bovendien was de samenwerking met Aivar van der Wiel zo goed dat 1+1 inderdaad 2 werd! Van Werven/Van der Wiel zijn klaar om het hele seizoen te vlammen voor wat ze waard zijn en zullen ongetwijfeld vaste gasten op het ONK-podium worden. In Oss zijn er echter meer kapers op de kust en allicht komt één van de podiumklanten uit het buitenland. Wilkinson/Millard komen in Oss aan de start en de nummer vier van het afgelopen WK is absoluut liefhebber van de Nederlandse wedstrijden. Men heeft de zinnen gezet op een top drie plek in het WK dus in de voorbereiding komt deze eerste zandclash te Oss uitstekend van pas! Dat geldt ook voor het Belgische team Sanders/Steegmans. Davy Sanders was nooit een zandliefhebber maar het gevoel na een aantal trainingen met landgenoot Jarno Steegmans is zeer goed te noemen. Rijder Sanders erkende zelfs tegen MXmag dat hij ‘bijna’ echt plezier ging krijgen in het zand rijden. Dat beloofd wat voor Oss en de motivatie van Sanders en de altijd fanatieke Jarno Steegmans lijkt sterker dan ooit! Steegmans stapte over vanuit de bak naast de Duitser Prümmer en die heeft nu een vaste strijdmakker in Rudolph Lebraton. Lebraton kan uitstekend uit de voeten in het zand en kent de klappen van de zweep. Prümmer/Lebraton zijn van plan om de hele ONK te rijden en zullen sterk gemotiveerd in Oss aan de start verschijnen. Naast het buitenlandse geweld staan er nog heel wat Nederlandse teams te popelen om een dikke zak vol met ONK punten te pakken in Oss.

De broers Leferink kende vooral aan het begin van 2023 veel pech maar als de boel loopt is het jonge team er ene om rekening mee te houden in het zand. Vorig seizoen pakte men bijvoorbeeld de vierde plek tijdens de GP in het zware zand van Heerde. Stephan Weijers heeft in Han van Hal een nieuwe strijdmakker gevonden. Weijers/Van Hal hebben al een flinke trainingscampagne achter de rug en zijn er klaar voor. Ijen Kops is ook klaar om aan te vallen en heeft in de jonge en talentvolle Tayim Kaethoven een goed gemotiveerde bakkenist gevonden. Kops, altijd opvallend Oranje met #98, stapte na het geblesseerd uitvallen van zijn linkse bakkenist Lars de Laat noodgedwongen naar een rechts zijspan. Het tweede deel van vorig seizoen stond voor Kops zo in het teken van wennen aan het nieuwe rechts. Nu is Kops klaar om met de jonge hond Kaethoven in de bak zich vast te bijten in de concurrentie. Thom van de Lagemaat komt in 2024 aan de start met bakkenist Robin Könst die de stap omhoog zet om op ONK- en WK-niveau te gaan knallen. Sven Wisselink en Jens Vincent blijven met elkaar rijden en kunnen zo doorbouwen op het vertrouwen in elkaar en zodoende kan het bijna alleen maar beter gaan dan vorig seizoen.  Andere teams die een stevig ONK potje mee gaan blazen zijn ongetwijfeld Vos/Susebeek Grondman/Wesselink, Mulders/Van Deutekom en de jonge talenten Verhees/Verhees en Reipen/Van Dommelen.

Samen met de ONK Zijspannen start de NK-Zijspannen in dezelfde heats als de ONK. Bij de NK zijn de kanshebbers op de podiumplekken ongetwijfeld Beunk/Rutgers, Van Werven/Buitenhuis, Vlot/Horijon, de broers Van den Heuij,  Stijnen/Van Dijk en de broers Barink. In de schaduw van de ONK zullen deze NK-teams, een veld met een mix van ambitie en ervaring, elkaar niks toegeven.

De onderkant van de NK zijspan-klasse van 2023 is in 2024 los getrokken en gaat als Cup-klasse zijspan van start. Al net even na tienen rijden deze teams hun eerste wedstrijd zaterdagmorgen in Oss. Een groot en gevarieerd deelnemersveld zal in Oss van start gaan voor tweemaal 18 minuten plus 2 ronden wedstrijd. Er staan op de lijst van de KNMV een ruime dertig ingeschreven cup-teams. Het veld is een mooie mix van oudgedienden, jonge nieuwkomers in de sport en teams die vooral plezier willen hebben in het rijden. Als men trouwens denkt dat de zijspancross een mannenwereld is moet men nodig naar de Cup-zijspannen gaan kijken. De zussen Tess en Lotte Barink zullen in Oss hun debuut maken op een groot toneel en vormen daarmee naast de zussen Robbin en Renee Schuurman het tweede volledige vrouwenteam in de Zijspancup. Daarnaast zien we als bakkenistes nog Dewi van Campen, Eva Visscher, Celine Peddemors en Leonie Luimes in actie. Dat betekend in totaal acht vrouwen die hun mannetje zullen gaan staan in de cup zijspannen die ongetwijfeld qua wedstrijdverloop weer spetakel van jewelste gaat opleveren!

 

Naast de zijspanklassen staan ook de alle Quad klassen op het programma. Hiernaast zien de weersvoorspellingen er ook nog eens gunstig uit dus alle ingredienten voor een topdag Motorcross zijn aanstaande zaterdag aanwezig op de Witte Ruysheuvel te Oss.

Tijdschema ONK Sidecars/Quad 9 maart Oss

KNMV ingeschreven Zijspannen 2024